Kompetencje dla sektorów 2. Żywność wysokiej jakości.

Od 12 sierpnia 2020 roku można składać wnioski o dofinansowanie wsparcia w zakresie szkoleń, doradztwa i studiów podyplomowych. Kompetencje dla sektorów 2 to już druga edycja projektu „Kompetencje dla sektorów”. Dzięki rekomendacjom Sektorowych Rad ds. Kompetencji, możliwe będzie uzyskanie dofinansowanie dla przedsiębiorstw z Sektora Żywności Wysokiej Jakości.

Na czym polega program?

Kompetencje dla sektorów 2 to druga edycja projektu powstałego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Program skierowany jest do przedsiębiorców, którzy za pośrednictwem operatorów mogą uzyskać dofinansowanie w zakresie szkoleń, doradztwa lub studiów podyplomowych. Program „Kompetencje dla sektorów 2” powstał w wyniku współpracy Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości z radami sektorowymi poszczególnych branż. Dzięki temu wyznaczono szereg tematów szkoleniowych, w ramach których mogą rozwijać się przedstawiciele danej branży dzięki uzyskanemu dofinansowaniu. W przypadku bieżącego programu, wybrano 8 sektorów, w ramach których przedsiębiorcy mogą ubiegać się o dofinansowania. Jednym z nich jest Sektor Żywności Wysokiej Jakości.

Podstawowe informacje o projekcie

Celem projektu jest dofinansowanie przedsiębiorstw w zakresie rozwoju kompetencji i umiejętności w wyznaczonych sektorach. Aktualny program daje możliwość uzyskania wsparcia m.in. dla Sektora Żywności Wysokiej Jakości. Dlatego firmy z tej branży mogą uzyskać dofinansowanie 80% wartości projektu szkoleniowego, a w sektorze tym do rozdysponowania jest kwota 4 374 431,50 zł. Operatorem w przypadku omawianego sektora jest Warmińsko-Mazurski Związek Pracodawców Prywatnych. Dla Sektora Żywności Wysokiej Jakości, kolejne nabory ruszają w drugim tygodniu sierpnia 2021 r. Wnioski będą przyjmowane aż do 30 czerwca 2022 r., a sam projekt zakończy się 31 marca 2023 r.

 

Kto może wziąć udział w projekcie „Kompetencje dla sektorów 2”?

W przypadku Sektora Żywności Wysokiej Jakości wziąć udział w projekcie mogą zarówno mikro, małe, średnie, jak również duże przedsiębiorstwa. Aby uzyskać kwalifikację do projektu, firma musi posiadać PKD z działu C.10, czyli „produkcja artykułów spożywczych”. W pierwszej kolejności rozpatrywane będą aplikacje tych przedsiębiorstw, dla których jest to wiodący kod PKD. W przypadku, gdy jest to poboczne PKD, operator będzie oczekiwał okazania faktur z danego obszaru, aby potwierdzić, że firma rzeczywiście prowadzi działalność w tym zakresie.

 

Jakie dofinansowanie można uzyskać?

W momencie pisania tego poradnika, dokładne kwoty dofinansowania nie są jeszcze znane. Całkowita kwota do rozdysponowania to niemal 4,4 mln zł, co stanowi 80% całkowitej wartości projektów (min. 20% kwoty wsparcia stanowić ma wkład prywatny).

 

Z jakich szkoleń można skorzystać w ramach dofinansowań dla sektora żywności wysokiej jakości?

Dzięki rekomendacjom Sektorowej Rady ds. Kompetencji wyróżniono szereg tematów, w  których mogą być realizowane szkolenia, doradztwo lub studia podyplomowe. Kompletną listę można uzyskać u Operatora lub zgłaszając się do naszej firmy. Wybrane tematy szkoleń to:

  • planowanie i logistyka procesu produkcji żywności,
  • zarządzanie zasobami ludzkimi w przemyśle spożywczym,
  • nadzór nad produkcją żywności,
  • systemy wspomagania komputerowego w produkcji żywności,
  • organizacja dystrybucji produktów spożywczych,
  • sprzedaż produktów spożywczych,
  • organizacja zaopatrzenia zakładów produkcji żywności,
  • projektowanie nowych produktów spożywczych,
  • badanie potrzeb rynku żywnościowego,
  • bezpieczeństwo łańcucha produkcji żywności,
  • kontrola i ocena jakości produktów spożywczych,
  • znakowanie i certyfikacja produktów spożywczych.

 

Kompetencje dla sektorów 2 – jak uzyskać dofinansowanie?

Aby dostać dofinansowanie w przypadku omawianego sektora warto przede wszystkim zapoznać się ze szczegółowymi Rekomendacjami Rady ds. kompetencji w sektorze żywności. Na stronie PARP znajduje się też formularz rejestracyjny, który należy pobrać, wypełnić i doręczyć do Operatora. Można to zrobić samodzielnie lub skorzystać z pomocy naszej firmy. Następnie Operator dokona weryfikacji formalnych wymogów warunkujących udział firmy w projekcie. Kolejny krok to określenie potrzeb edukacyjnych, zgodnie z rekomendacjami Sektorowej Rady ds. Kompetencji oraz wybór pożądanych usług szkoleniowych z Bazy Usług Rozwojowych (BUR).

Przedsiębiorstwa z sektora produkcji żywności, zainteresowane uzyskaniem dofinansowania na szkolenia, zapraszamy do kontaktu. Pomożemy przeprowadzić Twoją firmę przez cały proces, złożyć niezbędną dokumentację i w efekcie – uzyskać wsparcie finansowe, zgodnie z potrzebami rozwojowymi.

Przeczytaj również:

Ostatnie realizacje, Szkolenia

Organizacja czasu pracy w zakładzie zagospodarowania odpadami

Efektywne zarządzanie zakładem zagospodarowania odpadami wymaga od kierowników nie tylko znajomości aspektów technicznych, ale również umiejętności organizacji czasu pracy. W odpowiedzi na rosnące wymagania prawne i oczekiwania społeczne dotyczące ochrony środowiska, zarządzanie zasobami ludzkimi oraz optymalizacja czasu pracy stają się kluczowe dla zwiększenia efektywności operacyjnej i redukcji kosztów. W tym kontekście, zostaliśmy poproszeni o zorganizowanie specjalistycznego szkolenia skierowanego do pracowników i menedżerów branży…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia

Optymalizacja pracy w dziale housekeepingu – relacja ze szkolenia

W dzisiejszych czasach, gdy branża hotelarska doświadcza dynamicznego wzrostu i konkurencji, kluczowe staje się nie tylko zapewnienie najwyższego standardu usług, ale również efektywne zarządzanie każdym segmentem działalności hotelowej. Szczególną rolę w tej kwestii odgrywa dział housekeepingu, którego efektywność bezpośrednio wpływa na zadowolenie i komfort gości. Aby sprostać tym wyzwaniom, coraz większą popularnością cieszą się szkolenia dedykowane dla personelu odpowiedzialnego…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia

Niewłaściwe zachowania na terenie budowy – relacja ze szkolenia

Niewłaściwe zachowania na terenie budowy – relacja ze szkolenia Bezpieczeństwo na budowie stanowi fundament efektywnej i odpowiedzialnej pracy w sektorze budowlanym. Zapewnienie, że każdy pracownik jest świadomy zagrożeń oraz potrafi prawidłowo reagować na potencjalne niebezpieczeństwa, wymaga ciągłego szkolenia i edukacji. Właśnie dlatego, coraz większą popularność zyskują specjalistyczne szkolenia skupiające się na eliminowaniu niewłaściwych zachowań, które mogą prowadzić do wypadków lub innych negatywnych konsekwencji…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.