W ŚWIECIE MERCHANDISINGU: Ekspozycja najczęściej kupowanych produktów
Nabiał oraz produkty świeże – to według statystyk towary, które są najczęściej kupowane przez konsumentów. Ich popularność nie powinna jednak uśpić czujności merchandisera – istnieją bowiem techniki, które pozwalają zmaksymalizować sprzedaż na tychże stoiskach.
Parę zasad dotyczących nabiału
Najważniejszą zasadą w przypadku nabiału jest rygorystyczne przestrzeganie daty przydatności do spożycia poszczególnych produktów – nie ma tu miejsca na pomyłki, gdyż mogą one drogo kosztować pod względem wizerunkowym. Druga kwestia to ułożenia towaru – powinno być intuicyjne i uwzględniać to, jak konsument szuka asortymentu. Powinniśmy na przykład grupować go po rodzaju, a nie po markach. Jeśli to możliwe, to w obrębie danego rodzaju należy umieszczać produkty najbardziej podobne (przeznaczeniem, zawartością tłuszczu czy wielkością) możliwie jak najbliżej siebie. Pamiętajmy również, że zwykle opłaca się szczególne eksponowanie towarów sezonowych oraz lokalnych, co do których konsumenci na danym terenie mają duży sentyment. W dzisiejszych czasach warto również zadbać o odpowiednią promocję stoiska „eko” i „bez glutenu”, gdyż taki asortyment cieszy się coraz większa popularnością.
Jak eksponować warzywa i owoce?
Nie ulega wątpliwości, ze warzywa i owoce, a więc produkty świeże, powinny być zawsze błyszczące, kolorowe, dobrze oświetlone, a do tego być ułożone na zasadzie przyjemnych dla oka kontrastów. Ale nawet największe wysiłki w tym zakresie zmarnuje nieestetyczne, brudne stoisko, gdzie na ziemi zalega błoto. Tutaj czystość ma szczególne znaczenie – stosika świeże trzeba sprzątać zdecydowanie częściej w ciągu dnia, niż inne półki.
Ale poza błyskiem, kolorem i czystością merchandising ma jeszcze wiele do powiedzenia na tym dziale. Po pierwsze dzielimy go na dwie części – warzywne i owocowe. Ale to za mało – w ich obrębie trzeba jeszcze dobierać obok siebie produkty podobne, na przykład mające podobne przeznaczenie czy wygląd lub właściwości. Możemy w tym wypadku mówić o takich grupach asortymentowych jak: produkty z ziemi (marchewka, seler, ziemniaki itp.), warzywa służące jako dodatki (pomidor, ogórek, papryka itp.), dodatki zielone (natka pietruszki, koperek, szczypiorek itp.), owoce rodzime (jabłka, gruszki, śliwki itp.), owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki itp.), rośliny strączkowe (fasola, szparagi, groch itp.) oraz wszelkie owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, nektarynki itp.).