(+) Wygląd działu kas.
(+) Duży asortyment działu owocowo-warzywnego: aż sto produktów i dziewięćdziesiąt procent produktów z naszej listy kontrolnej.
(+) Dobra jakość towaru – na trzydzieści osiem ocenionych produktów, tylko trzy były nieświeże lub obite. To naprawdę dobry wynik, jak na sklep z setką produktów wrażliwych na uszkodzenia i łatwo psujących, którymi są owoce i warzywa.
(-) Merchandising stoiska owocowo-warzywnego: utrudniony dostęp do półek z powodu wąskiej alejki oraz położnych na ziemi skrzynek – trzeba wychylać się, aby sięgnąć do produktów na półkach. Taki układ działu zdecydowanie nie zachęca do robienia dużych zakupów.
(-) Nieład przy magazynie; magazyn zlokalizowany jest zaraz obok wejścia do sklepu, w miejscu dobrze widocznym dla klienta.
(-) Brak reakcji personelu na zwiększenie się kolejki do kasy – pracownik nie zawołał nikogo do drugiej kasy, pomimo, że osoba była obecna w sklepie i wykonywała czynność mniej priorytetową – wykładała towar.
Ocena właściciela:
(+) Osobisty, codzienny zakup towarów przez właściciela.
(+) Właściciel dostrzega braki w działaniach marketingowych sklepu i przedstawia własne pomysły, które mógłby zrealizować nawiązując współpracę ze spółką.
Porównanie z konkurencją
Trzy niewielkie sklepy sieciowe stanowią bezpośrednią konkurencję sklepu. Jednak w obrębie dziesięciominutowego spaceru, maksymalnej odległości pokonywanej przez statystycznego klienta sklepu spożywczego, znajduje się tylko jeden sklep.
Dodatkowo na dobrą pozycję konkurencyjną sklepu wpływa największy pośród konkurencji asortyment działu owocowo-warzywnego: konkurencja oferuje na sprzedaż aż o 1/3 mniej produktów.
Ten atut, w połączeniu z cenami kształtującymi się na podobnym poziomie co u konkurencji, sprawia, że badany sklep posiada obecnie niezagrożoną pozycję na rynku.