Szkolenie Potrawy z Dziczyzny i Baraniny

Jednym z rodzajów szkoleń przeprowadzanych przez naszych wykwalifikowanych ekspertów są szkolenia branży gastronomicznej. Jak wiadomo gastronomia to nie tylko zespół, zarządzanie restauracją i odpowiedni workflow wszystkich składowych, ale także wykonywanie potraw na tyle dobrych i oryginalnych, aby przyciągnęły klientów i zatrzymały ich na dłużej. Z tego też powodu przeprowadzone zostało trzydniowe szkolenie o wiele mówiącym tytule „Potrawy z Dziczyzny i Baraniny”. Przygotowania jakich ciekawych dań można było nauczyć się w trakcie trwania kursu?

Jaki był główny cel szkolenia?

Wykonywanie potraw z dziczyzny nie należy do prostych gastronomicznych zadań. Stąd też głównym celem szkolenia było przedstawienie niezbędnej wiedzy merytorycznej i praktycznej. Dzięki tej wiedzy przygotowywanie potraw z dziczyzny nie będzie już dla uczestników skomplikowane i niedostępne. Co więcej, uczestnicy szkolenia zdobywając wiedzę teoretyczną i praktyczną, podnoszą swoje kompetencje zawodowe, które w zdecydowanym stopniu przydadzą się na rynku pracy.

Warto zaznaczyć, że trener tak przygotował szkolenie w specjalny sposób. Dzięki temu kursanci bardzo dokładnie poznali tematykę i problematykę przyrządzania potraw z dziczyzny i baraniny. Jest to specyficzny rodzaj mięsa, który wymaga odpowiedniej obróbki, aby wydobyć z niego najlepsze aromaty. Dlatego też podczas szkolenia uczestnicy uczyli się otrzymywania czystych smaków za sprawą nietypowych sposobów i często w bardzo zaskakujących na pierwszy rzut oka zestawieniach. Kursanci w trakcie szkolenia poznali przepisy na zupę myśliwską, potrawkę z królika, przepiórki z rozmarynem, schab z dzika i pieczonego bażanta. Bardzo istotną częścią całego kursu, było przedstawienie wszystkich przepisów krok po kroku — od obrabiania mięsa, aż po finalne doprawienie dań i ich konsumpcję.

Dzień pierwszy, czyli królik, przepiórki, dzik i bażant

W trakcie pierwszego dnia kursanci jako pierwszy poznali przepis na potrawkę z królika z jałowcem i śliwkami. Następnie trener przedstawił sposób na przyrządzenie zupy myśliwskiej z porto. Kolejną potrawą uczoną w formie teorii i jednoczesnej praktyki były przepiórki z rozmarynem, nadziewaną cebulą, otulone panchettą. Przedostatnim przepisem tego dnia był pieczony z warzywami schab z dzika szpikowany słoniną, natomiast na koniec dnia kursanci nauczyli się przyrządzać bażanta pieczonego w sosie owocowym.

Dzień drugi, czyli baranina na wszelkie sposoby

Podczas drugiego dnia szkolenia kursanci dowiedzieli się w pierwszej kolejności o tym, w jaki sposób właściwie podzielić tuszę baranią. Następnie przedstawiony został przepis na pieczeń baranią po angielsku, a po krótkiej prezentacji wszyscy uczestnicy przystąpili do wykonywania takiej pieczeni. Na koniec dnia kursanci nauczyli się przyrządzać szaszłyki z baraniny i szaszłyk zbójnicki.

Dzień trzeci, czyli ostatni dzień szkolenia

W trakcie ostatniego dnia kursu pierwszym przepisem był gulasz z baraniny. Najpierw trener przedstawił go w teorii, a później uczestnicy ćwiczyli w praktyce. Kolejny przepis przedstawiony tego dnia to gulasz w piwie, czyli potrawa, która szczególnie popularna jest we wszelkich tawernach i zajazdach, szczególnie w górach. Na zakończenie całego szkolenia kursanci dowiedzieli się, w jaki sposób przyrządzać aromatyczną pieczeń baranią, a także comber barani pieczony.

Podsumowując, szkolenie „Potrawy z Dziczyzny i Baraniny” miało charakter teoretyczno-praktyczny. Dlatego też kursanci wynieśli z niego sporo przepisów i wiedzy na temat przyrządzania dań z dziczyzny i baraniny. Warto podkreślić, że pełen wymiar godzinowy w ciągu trzech dni szkolenia, to aż 24 godziny, dlatego też szkolenie to było idealnym sposobem na to, aby w krótkim czasie nabyć i przyswoić maksymalną ilość wiedzy z zakresu gastronomii. 

Zapraszamy do obejrzenia relacji – szkolenie Potrawy z Dziczyzny i Baraniny:

Zapraszamy również do zobaczenia naszej poprzedniej relacji ze szkolenia o nowoczesnym cateringu.

 

 

Przeczytaj również:

Ostatnie realizacje, Szkolenia

Wyzwania marketingu cyfrowego w firmie transportowej – relacja ze szkolenia

Marketing cyfrowy w firmie transportowej – spojrzenie na komunikację online z nowej perspektywy Marketing cyfrowy to dziedzina, która z roku na rok zyskuje na znaczeniu. W dynamicznie rozwijającym się środowisku biznesowym obecność w przestrzeni internetowej to nie tylko nowoczesność – to fundament skutecznego zarządzania relacjami z klientem, przewagą konkurencyjną oraz sposobem na zwiększenie przychodów. Firmy transportowe, niezależnie od swojej wielkości, muszą zrozumieć, że marketing cyfrowy w firmie transportowej nie jest…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia

Profesjonalna obsługa trudnego klienta w spółdzielni – relacja ze szkolenia

Dlaczego obsługa trudnego klienta w spółdzielni jest tak ważna? W świecie relacji międzyludzkich, w szczególności w obszarze zarządzania nieruchomościami i administrowania budynkami mieszkalnymi, coraz większego znaczenia nabiera jakość kontaktu między pracownikami spółdzielni a mieszkańcami. Obsługa trudnego klienta w spółdzielni to wyzwanie, które wymaga nie tylko kompetencji zawodowych, ale także wysokiej inteligencji emocjonalnej. Coraz częściej spotykamy się z sytuacjami, w których niezadowolenie mieszkańców przybiera…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia

Motywacja w firmie produkcyjnej – relacja ze szkolenia

Komunikacja i motywacja w firmie produkcyjnej jako fundament sukcesu Współczesne przedsiębiorstwa produkcyjne coraz częściej stają przed wyzwaniem utrzymania wysokiego poziomu zaangażowania swoich pracowników. Zmieniające się oczekiwania pracowników, potrzeba większej efektywności oraz rosnąca konkurencja na rynku sprawiają, że motywacja w firmie produkcyjnej staje się nie tylko kwestią HR, ale również elementem strategicznym. Właściwa komunikacja wewnętrzna i spójne działania motywacyjne przekładają się bezpośrednio na jakość,…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.