Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/warto2019/wartoszkolic.pl/wp-content/themes/warto/app/Controllers/Blog/BlogController.php on line 39
Szkolenie Potrawy z Dziczyzny i Baraniny - Jabłona w Powidzu

Szkolenie Potrawy z Dziczyzny i Baraniny

Jednym z rodzajów szkoleń przeprowadzanych przez naszych wykwalifikowanych ekspertów są szkolenia branży gastronomicznej. Jak wiadomo gastronomia to nie tylko zespół, zarządzanie restauracją i odpowiedni workflow wszystkich składowych, ale także wykonywanie potraw na tyle dobrych i oryginalnych, aby przyciągnęły klientów i zatrzymały ich na dłużej. Z tego też powodu przeprowadzone zostało trzydniowe szkolenie o wiele mówiącym tytule „Potrawy z Dziczyzny i Baraniny”. Przygotowania jakich ciekawych dań można było nauczyć się w trakcie trwania kursu?

Jaki był główny cel szkolenia?

Wykonywanie potraw z dziczyzny nie należy do prostych gastronomicznych zadań. Stąd też głównym celem szkolenia było przedstawienie niezbędnej wiedzy merytorycznej i praktycznej. Dzięki tej wiedzy przygotowywanie potraw z dziczyzny nie będzie już dla uczestników skomplikowane i niedostępne. Co więcej, uczestnicy szkolenia zdobywając wiedzę teoretyczną i praktyczną, podnoszą swoje kompetencje zawodowe, które w zdecydowanym stopniu przydadzą się na rynku pracy.

Warto zaznaczyć, że trener tak przygotował szkolenie w specjalny sposób. Dzięki temu kursanci bardzo dokładnie poznali tematykę i problematykę przyrządzania potraw z dziczyzny i baraniny. Jest to specyficzny rodzaj mięsa, który wymaga odpowiedniej obróbki, aby wydobyć z niego najlepsze aromaty. Dlatego też podczas szkolenia uczestnicy uczyli się otrzymywania czystych smaków za sprawą nietypowych sposobów i często w bardzo zaskakujących na pierwszy rzut oka zestawieniach. Kursanci w trakcie szkolenia poznali przepisy na zupę myśliwską, potrawkę z królika, przepiórki z rozmarynem, schab z dzika i pieczonego bażanta. Bardzo istotną częścią całego kursu, było przedstawienie wszystkich przepisów krok po kroku — od obrabiania mięsa, aż po finalne doprawienie dań i ich konsumpcję.

Dzień pierwszy, czyli królik, przepiórki, dzik i bażant

W trakcie pierwszego dnia kursanci jako pierwszy poznali przepis na potrawkę z królika z jałowcem i śliwkami. Następnie trener przedstawił sposób na przyrządzenie zupy myśliwskiej z porto. Kolejną potrawą uczoną w formie teorii i jednoczesnej praktyki były przepiórki z rozmarynem, nadziewaną cebulą, otulone panchettą. Przedostatnim przepisem tego dnia był pieczony z warzywami schab z dzika szpikowany słoniną, natomiast na koniec dnia kursanci nauczyli się przyrządzać bażanta pieczonego w sosie owocowym.

Dzień drugi, czyli baranina na wszelkie sposoby

Podczas drugiego dnia szkolenia kursanci dowiedzieli się w pierwszej kolejności o tym, w jaki sposób właściwie podzielić tuszę baranią. Następnie przedstawiony został przepis na pieczeń baranią po angielsku, a po krótkiej prezentacji wszyscy uczestnicy przystąpili do wykonywania takiej pieczeni. Na koniec dnia kursanci nauczyli się przyrządzać szaszłyki z baraniny i szaszłyk zbójnicki.

Dzień trzeci, czyli ostatni dzień szkolenia

W trakcie ostatniego dnia kursu pierwszym przepisem był gulasz z baraniny. Najpierw trener przedstawił go w teorii, a później uczestnicy ćwiczyli w praktyce. Kolejny przepis przedstawiony tego dnia to gulasz w piwie, czyli potrawa, która szczególnie popularna jest we wszelkich tawernach i zajazdach, szczególnie w górach. Na zakończenie całego szkolenia kursanci dowiedzieli się, w jaki sposób przyrządzać aromatyczną pieczeń baranią, a także comber barani pieczony.

Podsumowując, szkolenie „Potrawy z Dziczyzny i Baraniny” miało charakter teoretyczno-praktyczny. Dlatego też kursanci wynieśli z niego sporo przepisów i wiedzy na temat przyrządzania dań z dziczyzny i baraniny. Warto podkreślić, że pełen wymiar godzinowy w ciągu trzech dni szkolenia, to aż 24 godziny, dlatego też szkolenie to było idealnym sposobem na to, aby w krótkim czasie nabyć i przyswoić maksymalną ilość wiedzy z zakresu gastronomii. 

Zapraszamy do obejrzenia relacji – szkolenie Potrawy z Dziczyzny i Baraniny:

Zapraszamy również do zobaczenia naszej poprzedniej relacji ze szkolenia o nowoczesnym cateringu.

 

 

Przeczytaj również:

Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Skuteczny kierownik w wodociągach – relacja ze szkolenia

Rola skutecznego kierownika w wodociągach Zarządzanie zespołem oraz infrastrukturą w branży wodociągowej to ogromne wyzwanie, które wymaga zarówno umiejętności przywódczych, jak i technicznej wiedzy. Wodociągi to sektor o strategicznym znaczeniu, w którym skuteczny kierownik w wodociągach odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu niezawodności dostaw wody, optymalizacji procesów oraz bezpieczeństwa pracy. Właściwe podejście do zarządzania, umiejętność komunikacji i efektywne planowanie to fundamenty sukcesu na tym stanowisku. Z myślą…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Reagowanie na emocje klientów w branży bezpieczeństwa pożarowego – relacja ze szkolenia

Znaczenie umiejętnego reagowania na emocje klientów W branży bezpieczeństwa pożarowego kluczowe jest nie tylko zapewnienie najwyższej jakości usług i produktów, ale także umiejętność pracy z klientami, którzy często doświadczają silnych emocji. Strach przed pożarem, niepewność co do skuteczności systemów przeciwpożarowych czy stres związany z przepisami i normami to codzienność w tej dziedzinie. Emocje klientów odgrywają fundamentalną rolę w budowaniu relacji biznesowych, dlatego niezbędne…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Zasady i logistyka w transporcie międzynarodowymi krajowym w firmie transportowej - relacja ze szkolenia

Logistyka w transporcie – kluczowy element sukcesu branży transportowej Logistyka w transporcie odgrywa kluczową rolę w sprawnym funkcjonowaniu przewozów zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym. Bez odpowiedniego planowania, znajomości przepisów oraz skutecznej organizacji przewozów trudno osiągnąć wysoką efektywność i minimalizować ryzyko opóźnień czy nieprzewidzianych kosztów. Logistyka w transporcie to nie tylko planowanie tras i zarządzanie flotą, ale również przestrzeganie przepisów, dbanie o bezpieczeństwo przewożonych ładunków…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.