Doradztwo dla restauracji w Białym Dunajcu: szkolimy z góralskim przytupem!

Oscypki, dziczyzna, boczek – każdy kucharz wie, że tych produktów nie może zabraknąć w restauracji serwującej tradycyjną kuchnię pod Giewontem. O czym jeszcze powinni pamiętać pracownicy gastronomii? Doradztwo dla restauracji w Białym Dunajcu przybliżyło najważniejsze, uniwersalne zasady.

Doradztwo objęło trzy dni, tj. 27-29 listopada, a udział w nim wzięło czterech uczestników – pracowników restauracyjnej kuchni.

Cele doradztwa

Celem doradztwa było podniesienie jakości serwowanych dań: ich smaku i estetyki oraz poprawa organizacji pracy w kuchni.

Przebieg doradztwa

Na początek trener przedstawił swoje doświadczenie zawodowe i poprosił o to samo uczestników doradztwa. Następnie opisał ogólne zasady pracy w gastronomii – tu omówiliśmy zasady HCCP.

Kolejnym punktem była analiza umiejętności poszczególnych pracowników restauracyjnej kuchni: uczestnicy mieli za zadanie wykonać zlecone przez trenera dania, trzymając się przyjętych zasad i harmonogramu. Trener przyglądał się pracy uczestników, a na koniec ocenił wykonanie dań. I tak:

Duże plusy:

  • dokładność,
  • dobra organizacja stanowiska pracy.

Do poprawy:

  • dosmaczanie potraw,
  • aranżacja dań na talerzu – z uwzględnieniem najnowszych trendów,
  • wykonywanie dekoracji do deserów.

Następnie przyszedł czas na propozycję nowego menu i zaprezentowanie wykonania dań przez trenera: przykłady zup, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jarskich, dania mączne oraz deserów.

Na koniec trener pokazał właścicielowi restauracji sposoby obliczania FC % – badania rentowności restauracji oraz, korzystając z długoletniego doświadczenia, udzielił wskazówek jak optymalnie dobierać dostawców.

Doradztwo dla restauracji: rezultaty

Uczestnicy poznali zasady HCCP, mieli okazję sprawdzić swoje umiejętności pod okiem doświadczonego, uznanego kucharza – trenera. Wskazał on również indywidualnie elementy wymagające poprawy w pracy każdego z uczestników: organizacja pracy, dosmaczanie potraw itd. Doradztwo dla restauracji w Białym Dunajcu przyczyni się do podniesienia jakości serwowanych potraw, a także wpłynie pozytywnie na motywację zespołu – teraz pewnego swoich umiejętności i świadomego braków.

Zainteresowanych naszymi usługami serdecznie zapraszamy do kontaktu oraz zapoznania się z naszą ofertą szkoleń dofinansowanych z BUR.

Trenerzy “Warto Szkolić”

Przeczytaj również:

Szkolenia, Wiedza i rozwój

Jak rozwiązywać konflikty w zespole? - praktyczny przewodnik

Dlaczego warto nauczyć się rozwiązywać konflikty w zespole Rozwiązywanie konfliktów w zespole to nieodłączny element skutecznego zarządzania organizacją. W każdej firmie – niezależnie od branży czy wielkości – pojawiają się różnice zdań, napięcia i sytuacje, które mogą przerodzić się w poważne konflikty. Dlatego coraz więcej menedżerów, liderów i specjalistów HR zadaje sobie pytanie: jak rozwiązywać konflikty, by nie niszczyły relacji, nie wpływały negatywnie na atmosferę pracy i nie obniżały…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia

Jak zarządzać czasem w sprzedaży detalicznej? Relacja ze szkolenia.

Znaczenie zarządzania czasem w sprzedaży detalicznej Zarządzanie czasem w sprzedaży detalicznej to kluczowy obszar, od którego zależy efektywność działania każdego sklepu. W realiach handlu, gdzie rytm pracy wyznacza klient, zmiany asortymentowe i rotacje kadrowe, umiejętność skutecznego zarządzania czasem przekłada się bezpośrednio na organizację dnia, obsługę klienta, a także atmosferę w zespole. Zarządzanie czasem w sprzedaży detalicznej to nie tylko kwestia indywidualnej dyscypliny, ale także…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia

Jak skutecznie zabezpieczyć dostęp zdalny przez VPN w firmie produkcyjnej – relacja ze szkolenia

Bezpieczny dostęp zdalny – wyzwania i konieczność działania W dobie rosnącej cyfryzacji przemysłu, coraz więcej przedsiębiorstw produkcyjnych staje przed wyzwaniem bezpiecznego udostępniania swoich systemów informatycznych osobom pracującym zdalnie. Wykorzystanie technologii VPN w firmie produkcyjnej stało się standardem, jednak z racji specyfiki środowisk OT, systemów SCADA oraz rozbudowanych sieci przemysłowych – ten standard wymaga starannie zaprojektowanej…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.