Doradztwo dla restauracji w Białym Dunajcu: szkolimy z góralskim przytupem!

Oscypki, dziczyzna, boczek – każdy kucharz wie, że tych produktów nie może zabraknąć w restauracji serwującej tradycyjną kuchnię pod Giewontem. O czym jeszcze powinni pamiętać pracownicy gastronomii? Doradztwo dla restauracji w Białym Dunajcu przybliżyło najważniejsze, uniwersalne zasady.

Doradztwo objęło trzy dni, tj. 27-29 listopada, a udział w nim wzięło czterech uczestników – pracowników restauracyjnej kuchni.

Cele doradztwa

Celem doradztwa było podniesienie jakości serwowanych dań: ich smaku i estetyki oraz poprawa organizacji pracy w kuchni.

Przebieg doradztwa

Na początek trener przedstawił swoje doświadczenie zawodowe i poprosił o to samo uczestników doradztwa. Następnie opisał ogólne zasady pracy w gastronomii – tu omówiliśmy zasady HCCP.

Kolejnym punktem była analiza umiejętności poszczególnych pracowników restauracyjnej kuchni: uczestnicy mieli za zadanie wykonać zlecone przez trenera dania, trzymając się przyjętych zasad i harmonogramu. Trener przyglądał się pracy uczestników, a na koniec ocenił wykonanie dań. I tak:

Duże plusy:

  • dokładność,
  • dobra organizacja stanowiska pracy.

Do poprawy:

  • dosmaczanie potraw,
  • aranżacja dań na talerzu – z uwzględnieniem najnowszych trendów,
  • wykonywanie dekoracji do deserów.

Następnie przyszedł czas na propozycję nowego menu i zaprezentowanie wykonania dań przez trenera: przykłady zup, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jarskich, dania mączne oraz deserów.

Na koniec trener pokazał właścicielowi restauracji sposoby obliczania FC % – badania rentowności restauracji oraz, korzystając z długoletniego doświadczenia, udzielił wskazówek jak optymalnie dobierać dostawców.

Doradztwo dla restauracji: rezultaty

Uczestnicy poznali zasady HCCP, mieli okazję sprawdzić swoje umiejętności pod okiem doświadczonego, uznanego kucharza – trenera. Wskazał on również indywidualnie elementy wymagające poprawy w pracy każdego z uczestników: organizacja pracy, dosmaczanie potraw itd. Doradztwo dla restauracji w Białym Dunajcu przyczyni się do podniesienia jakości serwowanych potraw, a także wpłynie pozytywnie na motywację zespołu – teraz pewnego swoich umiejętności i świadomego braków.

Zainteresowanych naszymi usługami serdecznie zapraszamy do kontaktu oraz zapoznania się z naszą ofertą szkoleń dofinansowanych z BUR.

Trenerzy “Warto Szkolić”

Przeczytaj również:

Szkolenia, Wiedza i rozwój

Jak zarządzać czasem w biznesie? – praktyczny przewodnik

Dlaczego zarządzanie czasem w pracy to fundament sukcesu w biznesie? Współczesny biznes wymaga od nas coraz więcej: lepszych wyników, szybszych decyzji, większej elastyczności. W takim środowisku zarządzanie czasem w pracy staje się nie tyle przydatną umiejętnością, co podstawą efektywności i zdrowego funkcjonowania. Właściwe gospodarowanie czasem wpływa na wszystko: od jakości realizowanych projektów, przez poziom stresu, po rozwój kariery zawodowej. Jeśli chcesz osiągać ambitne cele,…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój, Wywiad

Jak wykorzystać potencjał social mediów w firmie ochroniarskiej? Wywiad z Angeliką Kuczyńską.

Social media w branży ochroniarskiej – szansa czy ryzyko? Social media w branży ochroniarskiej odgrywają dziś kluczową rolę w budowaniu wizerunku firmy – równie istotną, co skuteczność działań w terenie. Współczesny rynek usług ochrony wymaga nie tylko profesjonalizmu w realnym świecie, ale także przemyślanej obecności w przestrzeni online. Media społecznościowe stały się jednym z najważniejszych kanałów komunikacji, umożliwiając tworzenie wizerunku opartego na zaufaniu,…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia

Wyzwania marketingu cyfrowego w firmie transportowej – relacja ze szkolenia

Marketing cyfrowy w firmie transportowej – spojrzenie na komunikację online z nowej perspektywy Marketing cyfrowy to dziedzina, która z roku na rok zyskuje na znaczeniu. W dynamicznie rozwijającym się środowisku biznesowym obecność w przestrzeni internetowej to nie tylko nowoczesność – to fundament skutecznego zarządzania relacjami z klientem, przewagą konkurencyjną oraz sposobem na zwiększenie przychodów. Firmy transportowe, niezależnie od swojej wielkości, muszą zrozumieć, że marketing cyfrowy w firmie transportowej nie jest…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.