Dominik Węsierski

Specjalizacja:

Sommelier.

 

Ilość zrealizowanych dni szkoleniowych i lata doświadczenia:

Ponad 500 godzin szkoleniowych oraz 6 lat doświadczenia szkoleniowego.

 

Wiedza i kompetencje:

Certyfikowany przez Court of Master Sommeliers (Austria) i Wine and Spirit Education Trust (UK), członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (SSP) i Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI), Mistrz Polski Zachodniej Sommelierów 2016 oraz trzykrotny reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata degustacji w ciemno organizowanych przez francuski magazyn La Revue du Vin de France. Pierwsze kroki w świecie gastronomii stawiał w Irlandii, gdzie, pod okiem Pierra Toussaint, uczył się zawodu sommeliera w hotelu Hayfield Manor*****. W jego CV znajdziemy również popularną restaurację Harisson’s w londyńskim Balham. Po powrocie do Polski, objął pieczę nad kartą win i serwisem najbardziej wówczas prestiżowej szczecińskiej restauracji Hotelu Park****. Od 2016 roku związany z importerem i dystrybutorem win z całego Świata – firmą Wineland.

 

Realizowane projekty:

Prestiżowe restauracje i hotele w całej Polsce takie jak: AC by Marriott Wrocław, Courtyard & Moxy by Marriott Szczecin, Hilton Kraków i wiele innych oraz szkół gastronomicznych w województwie zachodniopomorskim.

Doświadczenie zawodowe i osiągnięcia:

Doświadczenia zawodowe – 15 lat. Mistrz Polski zachodniej Sommelierów. ASI Diploma (członek międzynarodowego stowarzyszenia sommelierów oraz Stowarzyszenia Sommelierów Polskich). Court of Master Sommeliers level Certified (Austria). Wine and Spirit Education Trust award in wines level 3 (Londyn).