Jarosław Walczyk
Specjalizacja:
Doradca gastronomiczny dla branży HoReCa. Konsultant receptur dla branży spożywczej. Dodatkowo zajmuje się planowaniem zaplecza kuchennego i wprowadzaniem produktów na rynek.
Wiedza i kompetencje:
Ukończył Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, a następnie ukończył szkołę morską dla kucharzy w Londynie.
Realizowane projekty:
Juror konkursu „Zielone Czapki Bonduelle 2002”. Członek kapituły Jury Profesjonalnego w XI edycji konkursu Wine&Food Noble Night – 2018. Head Chef krajowych eliminacji międzynarodowego konkursu Bocuse d’Or Poland – 2018. Prelegent na targach Warsaw Food Expo 2017. Wraz z KSK jest organizatorem konkursu „Smart Cuisine – dania dietetyczne” – 2019. Wykładowca programu edukacyjnego „Profesjonalny Menedżer Restauracji” – 2019. Juror VII edycji konkursu „Kulinarny Rajd Mistrzów” – 2018. Sędzia (2017r) i przewodniczący jury (2019r) w elitarnym konkursie „Kulinarny Puchar Polski”. Wielokrotny juror kolejnych edycji konkursu kulinarnego L’Art de la cuisine Martell.
Doświadczenie zawodowe i osiągnięcia:
Karierę zawodową na lądzie rozpoczął w sopockim Grand Hotelu, natomiast wieloletnią karierę zawodową na morzu zaczynał na statku rybackim na Alasce. W tym czasie jego mentorem był szef kuchni na transatlantyku „Stefan Batory” Grzegorz Jóźwiak. Pracował jako kucharz na statkach pasażerskich, a w latach 1996–2002 pełnił funkcję Executive Chef największego armatora linii promowych – Stena Line.
Po 15 latach pracy na morzu objął stanowisko dyrektora gastronomii Hotelu Nadmorskiego w Gdyni. Po kolejnych czterech latach przeniósł się do Zamku Książ, a od 2008 roku pracował jako dyrektor gastronomii Hotelu Hotton w Gdyni. Był szefem kuchni w warszawskiej restauracji Strefa, która otrzymała dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 i 2017, a także nagrodę Hermesa Poradnika Restauratora 2015 w kategorii restauracja z renomą.
Od 2016 roku pełni funkcję prezesa prestiżowej fundacji Klubu Szefów Kuchni, której był współzałożycielem i fundatorem w roku 2008. Od 2017 roku jest szefem kuchni i współwłaścicielem warszawskiej fine diningowej restauracji Pink Lobster, która w 2019 roku znalazła się na liście „Poland 100 Best Restaurants 2019”.
Laureat głównej nagrody konkursu „Poland 100 Best Restaurants Awards 2013” w kategorii „Kreowanie dawnych przepisów w nowej odsłonie”. Laureat głównej nagrody konkursu „Poland 100 Best Restaurants Awards 2014” w kategorii „Krzewienie Sztuki Kulinarnej, a także laureat nagrody Hermes 2015 „Poradnika Restauratora” i Osobowość Kulinarna „Poland 100 Best Restaurants 2016”.