Jarosław Walczyk

Specjalizacja:

Doradca gastronomiczny dla branży HoReCa. Konsultant receptur dla branży spożywczej. Dodatkowo zajmuje się planowaniem zaplecza kuchennego i wprowadzaniem produktów na rynek.

 

Wiedza i kompetencje:

Ukończył Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, a następnie ukończył szkołę morską dla kucharzy w Londynie.

 

Realizowane projekty: 

Juror konkursu „Zielone Czapki Bonduelle 2002”. Członek kapituły Jury Profesjonalnego w XI edycji konkursu Wine&Food Noble Night – 2018. Head Chef krajowych eliminacji międzynarodowego konkursu Bocuse d’Or Poland – 2018. Prelegent na targach Warsaw Food Expo 2017. Wraz z KSK jest organizatorem konkursu „Smart Cuisine – dania dietetyczne” – 2019. Wykładowca programu edukacyjnego „Profesjonalny Menedżer Restauracji” – 2019. Juror VII edycji konkursu „Kulinarny Rajd Mistrzów” – 2018. Sędzia (2017r) i przewodniczący jury (2019r) w elitarnym konkursie „Kulinarny Puchar Polski”. Wielokrotny juror kolejnych edycji konkursu kulinarnego L’Art de la cuisine Martell.

 

 

Doświadczenie zawodowe i osiągnięcia:

Karierę zawodową na lądzie rozpoczął w sopockim Grand Hotelu, natomiast wieloletnią karierę zawodową na morzu zaczynał na statku rybackim na Alasce. W tym czasie jego mentorem był szef kuchni na transatlantyku „Stefan Batory” Grzegorz Jóźwiak. Pracował jako kucharz na statkach pasażerskich, a w latach 1996–2002 pełnił funkcję Executive Chef największego armatora linii promowych – Stena Line.

Po 15 latach pracy na morzu objął stanowisko dyrektora gastronomii Hotelu Nadmorskiego w Gdyni. Po kolejnych czterech latach przeniósł się do Zamku Książ, a od 2008 roku pracował jako dyrektor gastronomii Hotelu Hotton w Gdyni. Był szefem kuchni w warszawskiej restauracji Strefa, która otrzymała dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 i 2017, a także nagrodę Hermesa Poradnika Restauratora 2015 w kategorii restauracja z renomą.

Od 2016 roku pełni funkcję prezesa prestiżowej fundacji Klubu Szefów Kuchni, której był współzałożycielem i fundatorem w roku 2008. Od 2017 roku jest szefem kuchni i współwłaścicielem warszawskiej fine diningowej restauracji Pink Lobster, która w 2019 roku znalazła się na liście „Poland 100 Best Restaurants 2019”.

Laureat głównej nagrody konkursu „Poland 100 Best Restaurants Awards 2013” w kategorii „Kreowanie dawnych przepisów w nowej odsłonie”. Laureat głównej nagrody konkursu „Poland 100 Best Restaurants Awards 2014” w kategorii „Krzewienie Sztuki Kulinarnej, a także laureat nagrody Hermes 2015 „Poradnika Restauratora” i Osobowość Kulinarna „Poland 100 Best Restaurants 2016”.

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.