Kamil Kotarski

Specjalizacja:

Modernizacja menu restauracji w oparciu o produkty regionalne, tradycyjne i lokalne z wykorzystaniem aktualnych trendów w gastronomii. Organizacja i obsługa cateringu. Marketing kulinarny tj. profesjonalna fotografia kulinarna w oparciu o wdrażane rozwiązania kulinarne danego obiektu. Polska współczesna kuchnia z wykorzystaniem tradycji kulinarnych oraz produktów regionalnych/lokalnych/tradycyjnych. Wykorzystanie i wdrożenie nowoczesnych technik kulinarnych na potrzeby funkcjonowania obiektu.

 

Ilość zrealizowanych dni szkoleniowych i lata doświadczenia:

Ponad 10 lat doświadczenia w zawodzie kucharza i ponad 6 lat doświadczenia w pracy trenerskiej. Od 2022 roku Egzaminator VCC. Na swoim koncie ma sporą liczbę przeprowadzonych szkoleń i  warsztatów kulinarnych. Zorganizował również wiele pokazów kulinarnych dla profesjonalistów i amatorów.

 

Wiedza i kompetencje:

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Lublinie oraz Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Od 2017 roku prowadzi własne studio kulinarne.

Doświadczenie zawodowe i osiągnięcia:

We współpracy z województwem lubelskim stworzył książkę pt. „Kuchnia Lubelska”, która otrzymała Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach za 2018 rok. 

W 2019 roku wydał publikację pt.: „Kuchnia Poleska”, która była efektem zrealizowania warsztatów kulinarnych, promująca dziedzictwo kulinarne mieszkańców polesia lubelskiego. 

Z pasją gotuje, dzieli się wiedzą i doświadczeniem – realizuje kursy i szkolenia zawodowe, warsztaty i pokazy kulinarne na terenie całej Polski. Konsultuje programy kulinarne, doradza m.in. samorządom, instytucjom i przedsiębiorcom z branży HoReCa. W 2011 roku wygrał konkurs „Smaki Lubelszczyzny” przygotowując potrawę w oparciu o najstarszą polską książkę kucharską „Compendium Ferculorum” z 1682 roku.