Informacje organizacyjne:
Nazwa certyfikacji: Kurs Profesjonalny Barman
Wymiar godzinowy: Kurs na barmana trwa 24 h:
- Kurs – 22,5 h
- Egzamin – 1,5 h
Jednostką przeprowadzającą egzamin jest Warto Szkolić Sp. z o.o.
Jednostką certyfikującą jest Warto Szkolić Sp. z o.o na mocy innych przepisów prawa.
Metodą walidacji efektów uczenia się jest egzamin zewnętrzny podzielony na część teoretyczną oraz część praktyczną. Egzamin teoretyczny zawiera pytania zamknięte oraz pytania otwarte. Egzamin praktyczny obejmuje wykonanie konkretnych czynności, które egzaminowany losuje z puli zadań.
Aby uzyskać pozytywny wynik egzaminu należy zdobyć min. 75% punktów z części pisemnej oraz min. 75% punktów z części praktycznej.
Czas trwania egzaminu teoretycznego: 30 minut
Czas trwania egzaminu praktycznego: 60 minut
Warunki organizacyjne szkolenia: dla każdego uczestnika przygotowane będzie odrębne stanowisko pracy wyposażone w blat roboczy, niezbędne narzędzia barmańskie takie jak shaker, mieszadełka, produkty oraz odpowiednie naczynia do serwowania drinków.
Dokumentem potwierdzającym uzyskanie kwalifikacji jest Certyfikat wydany przez Warto Szkolić sp. z o. o. Certyfikat wydawany jest bezterminowo.
Wymagania dla egzaminatora:
Wymagane potwierdzenie kwalifikacji – minimum 5 lat doświadczenia w pracy na stanowisku barmana.
Kurs Profesjonalny Barman – korzyści ze szkolenia
W efekcie szkolenia uczestnik:
- Wymienia składniki przygotowywania koktajli
- Wymienia zasady budowania koktajli
- Wymienia zasady degustacji koktajli
- Wymienia rodzaje koktajli
- Rozróżnia alkohole bazowe
- Rozróżnia rodzaje szkła do podawania koktajli
- Miksuje koktajle na bazie Rumu, Wódki, Ginu, Whisky, Tequili oraz różnego rodzaju likierów smakowych
- Miksuje koktajle na bazie wina musującego
- Przygotowuje drinki na bazie świeżych owoców
- Stosuje techniki dekorowania drinków
- Przyrządza szoty smakowe
- Przygotowywuje koktajle bezalkoholowe
- Tworzy proste karty koktajli
- Optymalizuje stanowisko pracy aby pracować szybko i ergonomicznie
- Posługuje się profesjonalnym sprzętem barmańskim
- Stosuje techniki aktywnej sprzedaży na klientach
- Wykonuje profesjonalne zdjęcia do kart koktajli
- Stosuje zasady gościnności
- Charakteryzuje i stosuje style barmańskie w zależności od typu lokalu
Program szkolenia
- Gościnność – Po co gość przychodzi do baru?
- Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w rożnych
typach lokali gastronomicznych. Kim tak naprawdę jest barman? - Prezentacja sprzętu barmańskiego i rodzajow szkła barowego,
- Profesjonalne sposoby przygotowywania koktajli: BUILD, SHAKE, BLEND, THROW. STIR, MUDDLE
- Ergonomia pracy za barem – przygotowanie stanowiska barmańskiego
- Poznaj swoje flow barmańskie – praca nad stylem pracy
- Jak zacząć swoją przygodę z miksowaniem?
- Krótka historia koktajlu
- Alkohole bazowe, produkty i dodatki do koktajli
- Budowa koktajlu – łączenie smaków
- Jak degustować alkohol?
- Podział koktajli
- Miksowanie koktajli na bazie Rumu, Wódki, Ginu, Whisky, Tequili, oraz różnego rodzaju likierów smakowych – Część 1
- Miksowanie koktajli na bazie wina musującego
- Drinki na bazie świeżych owoców
- Techniki dekorowania drinków
- Miksowanie koktajli na bazie Rumu, Wódki, Ginu, Whisky, Tequili, oraz różnego rodzaju likierów smakowych – Część 2
- Przyrządzanie szotów smakowych
- Przygotowywanie koktajli bezalkoholowych – baza koktajlowa
- Schematy tworzenia prostych kart koktajli
- Jak zrobić profesjonalne zdjęcia do karty koktajli telefonem
- Aktywna sprzedaż czyli jakie pytania zadać aby ludzie zamawiali więcej koktajli