Ocena sklepu
(+) Ekspozycja towarów: np. na zewnątrz estetyczny regał ze skrzynkami na owoce, a u szczytu zioła w doniczkach; generalnie prezentacja towarów daje wrażenie obfitości, tak ważne w odbiorze oferty przez klienta.
(+) Duża liczba siatek jednorazowych rozwieszona w kilku miejscach stoiska zachęca do większych zakupów.
(+) Bardzo duży asortyment – 130 produktów owocowo-warzywnych.
(-) Nieład w sklepie: brudna podłoga, braki w oświetleniu, duża liczba kabli leżąca na podłodze w widocznym miejscu, nieopróżniony kosz.
(-) Wiele towarów bez etykiet cenowych, część uszkodzona lub umieszczona w nieodpowiedni sposób.
(-) Nieodpowiednie ułożenie towarów: towary spożywcze i chemiczne obok siebie, towary nie są ustawione frontem do klienta, utrudniony dostęp do stoiska.
Ocena podejścia właściciela do sprzedaży:
(+) Właścicielka dostrzega potrzebę przeszkolenia z komunikacji ze swoimi współpracownikami.
(-) Właścicielka nie jeździ sama po towar, przez co może otrzymywać towar gorszej jakości.
Porównanie z konkurencją:
W obrębie pięciominutowego spaceru, czyli w odległości dogodnej do wykonywania codziennych zakupów, znajduje się aż pięć sklepów. Konkurencja jest silna i dodatkowo oferuje towar w niższych cenach. Różnica w cenie przykładowego koszyka zakupowego to aż 11 zł.
Sklep wyróżnia się na plus wielkością asortymentu – widać tutaj wyraźną przewagę.
Jeżeli chodzi o działania marketingowe, to żadna z jednostek, z wyjątkiem supermarketu, nie podjęła kroków promocyjnych innych niż szyld i baner umieszczony przed sklepem. Właśnie ten sklep stanowi największą konkurencję dla badanej jednostki.
Co trzeba naprawić? Rekomendacje
Rekomendujemy następujące działania:
- Poprawienie elementów merchandisingowych stoiska owocowo-warzywnego:
- ― zadbanie o wewnętrzny wygląd sklepu w tym w szczególności ścian i podłóg,
- ― zadbanie o cenówki: zastosowanie szyn plastikowych do ich wkładania lub zalaminowanie. Takie rozwiązanie pomoże w poradzeniu sobie z kilkoma występującymi obecnie problemami w ww. zakresie: uszkodzone cenówki, nieestetyczne ślady po starych cenówkach, niechlujne ich ułożenie.
- Wprowadzenie SOK (Standardów Obsługi Klienta). Obsługa klienta nie jest obecnie na najwyższym poziomie (brak powitania każdego klienta, brak kontaktu wzrokowego itd.).
- Zapewnienie szkolenia z zakresu komunikacji wewnątrz firmy, na linii właścicielka-pracownicy, w celu poprawy obsługi klienta i estetyki sklepu.
- Przychylamy się do opinii właścicielki, że sklep jest słabo znany i rozreklamowany. Na szczęście, ten sam problem można zauważyć u konkurentów. W związku z tymrekomendujemy pomoc w realizacji działań marketingowych, które podkreślą duży asortyment i jakość produktów, choćby poprzez powołanie się na autorytet i markę. Zabiegi marketingowe pomogłyby uwypuklić wyjątkową jakość oferowanych produktów i zminimalizować skupienie klienta na ich wysokiej cenie.
Niskim kosztem można poprawić estetykę sklepu: częstsze sprzątanie, trwałe cenówki i usunięcie przedmiotów utrudniających dostęp do stoiska. Inną kwestią są konieczne działania marketingowe, które będą wiązały się z wyższymi kosztami.
Czy konieczne zmiany będą kosztowne?
Po przeprowadzeniu szczegółowego audytu firma Warto Szkolić przychyla się do zarekomendowania zleceniodawcy współpracy z badanym sklepem, jednak pod warunkiem wprowadzenia przez właściciela opisanych wyżej rekomendacji. W szczególności chodzi tutaj o utrzymywanie w sklepie czystości, wprowadzenie SOK i zadbanie o schludność cenówek.
W opinii naszych ekspertów: nawiązać współpracę, czy nie nawiązać?
Bardzo duży wybór i jakość produktów to bez wątpienia największa przewaga konkurencyjna tego sklepu, zdecydowanie odróżniająca go od znajdujących się w pobliżu jednostek. Najgorsze oceny zebrał merchandising działu owocowo-warzywnego. To drobne niedociągnięcia, ale mające istotny wpływ na odbiór. Weźmy na przykład przepełniony kosz na śmieci. Wysypujące się odpady to przejaw zaniedbania, które klient w głowie przekłada na potencjalną niedostateczną dbałość również w innych aspektach, np. jakość, czy świeżość oferowanych towarów.