Audyt dla dla jednej ze spółek Rynku Hurtowego (cz.2)

W dniu 24 sierpnia bieżącego roku przeprowadziliśmy dla dla jednej ze spółek Rynku Hurtowego audyt kolejnego sklepu, z którym spółka chciałaby nawiązać współpracę w ramach umowy partnerskiej. Więcej informacji o firmie i samym audycie znajdziecie Państwo w pierwszym artykule z cyklu, czyli tutaj.

Ocena sklepu, właściciela i otoczenia konkurencyjnego:

Ocena sklepu
(+) Ekspozycja towarów: np. na zewnątrz estetyczny regał ze skrzynkami na owoce, a u szczytu zioła w doniczkach; generalnie prezentacja towarów daje wrażenie obfitości, tak ważne w odbiorze oferty przez klienta.

(+) Duża liczba siatek jednorazowych rozwieszona w kilku miejscach stoiska zachęca do większych zakupów.

(+) Bardzo duży asortyment – 130 produktów owocowo-warzywnych.

(-) Nieład w sklepie: brudna podłoga, braki w oświetleniu, duża liczba kabli leżąca na podłodze w widocznym miejscu, nieopróżniony kosz.

(-) Wiele towarów bez etykiet cenowych, część uszkodzona lub umieszczona w nieodpowiedni sposób.

(-) Nieodpowiednie ułożenie towarów: towary spożywcze i chemiczne obok siebie, towary nie są ustawione frontem do klienta, utrudniony dostęp do stoiska.

Ocena podejścia właściciela do sprzedaży:

(+) Właścicielka dostrzega potrzebę przeszkolenia z komunikacji ze swoimi współpracownikami.

(-) Właścicielka nie jeździ sama po towar, przez co może otrzymywać towar gorszej jakości.

Porównanie z konkurencją:

W obrębie pięciominutowego spaceru, czyli w odległości dogodnej do wykonywania codziennych zakupów, znajduje się aż pięć sklepów. Konkurencja jest silna i dodatkowo oferuje towar w niższych cenach. Różnica w cenie przykładowego koszyka zakupowego to aż 11 zł.

Sklep wyróżnia się na plus wielkością asortymentu – widać tutaj wyraźną przewagę.

Jeżeli chodzi o działania marketingowe, to żadna z jednostek, z wyjątkiem supermarketu, nie podjęła kroków promocyjnych innych niż szyld i baner umieszczony przed sklepem. Właśnie ten sklep stanowi największą konkurencję dla badanej jednostki.

Co trzeba naprawić? Rekomendacje

Rekomendujemy następujące działania:

  1. Poprawienie elementów merchandisingowych stoiska owocowo-warzywnego:
  • ― zadbanie o wewnętrzny wygląd sklepu w tym w szczególności ścian i podłóg,
  • ― zadbanie o cenówki: zastosowanie szyn plastikowych do ich wkładania lub zalaminowanie. Takie rozwiązanie pomoże w poradzeniu sobie z kilkoma występującymi obecnie problemami w ww. zakresie: uszkodzone cenówki, nieestetyczne ślady po starych cenówkach, niechlujne ich ułożenie.
  1. Wprowadzenie SOK (Standardów Obsługi Klienta). Obsługa klienta nie jest obecnie na najwyższym poziomie (brak powitania każdego klienta, brak kontaktu wzrokowego itd.).
  2. Zapewnienie szkolenia z zakresu komunikacji wewnątrz firmy, na linii właścicielka-pracownicy, w celu poprawy obsługi klienta i estetyki sklepu.
  3. Przychylamy się do opinii właścicielki, że sklep jest słabo znany i rozreklamowany. Na szczęście, ten sam problem można zauważyć u konkurentów. W związku z tymrekomendujemy pomoc w realizacji działań marketingowych, które podkreślą duży asortyment i jakość produktów, choćby poprzez powołanie się na autorytet i markę. Zabiegi marketingowe pomogłyby uwypuklić wyjątkową jakość oferowanych produktów i zminimalizować skupienie klienta na ich wysokiej cenie.

Niskim kosztem można poprawić estetykę sklepu: częstsze sprzątanie, trwałe cenówki i usunięcie przedmiotów utrudniających dostęp do stoiska. Inną kwestią są konieczne działania marketingowe, które będą wiązały się z wyższymi kosztami.

Czy konieczne zmiany będą kosztowne?

Po przeprowadzeniu szczegółowego audytu firma Warto Szkolić przychyla się do zarekomendowania zleceniodawcy współpracy z badanym sklepem, jednak pod warunkiem  wprowadzenia przez właściciela opisanych wyżej rekomendacji. W szczególności chodzi tutaj o utrzymywanie w sklepie czystości, wprowadzenie SOK i zadbanie o schludność cenówek.

W opinii naszych ekspertów: nawiązać współpracę, czy nie nawiązać?

Bardzo duży wybór i jakość produktów to bez wątpienia największa przewaga konkurencyjna tego sklepu, zdecydowanie odróżniająca go od znajdujących się w pobliżu jednostek. Najgorsze oceny zebrał merchandising działu owocowo-warzywnego. To drobne niedociągnięcia, ale mające istotny wpływ na odbiór. Weźmy na przykład przepełniony kosz na śmieci. Wysypujące się odpady to przejaw zaniedbania, które klient w głowie przekłada na potencjalną niedostateczną dbałość również w innych aspektach, np. jakość, czy świeżość oferowanych towarów.

Przeczytaj również:

Szkolenia, Wiedza i rozwój

Jak rozwiązywać konflikty w branży produkcyjnej?

Konflikty w branży produkcyjnej są nieuniknione i mogą wynikać z wielu przyczyn, takich jak stres związany z terminami, różnice kulturowe czy konkurencja o zasoby. Skuteczne zarządzanie tymi konfliktami jest kluczowe, ponieważ nie tylko wpływa na atmosferę pracy, ale również na produktywność i ogólne wyniki finansowe przedsiębiorstwa. Aby poradzić sobie z tymi wyzwaniami, organizacje muszą rozwijać strategie rozpoznawania, zapobiegania i rozwiązywania konfliktów. Ten artykuł ma na celu przedstawić…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Jak radzić sobie z obiekcjami klientów?

Współczesny rynek oferuje konsumentom niezliczoną ilość produktów i usług, stawiając przed przedsiębiorcami nie lada wyzwanie w zakresie przyciągania i utrzymywania uwagi klientów. W tym zatłoczonym środowisku, zdolność do efektywnego radzenia sobie z obiekcjami klientów staje się kluczową umiejętnością, która może decydować o sukcesie lub porażce biznesu. Obiekcje, często postrzegane jako bariery na drodze do sprzedaży, w rzeczywistości mogą być postrzegane jako okazje do pogłębienia relacji…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Jak pokonać bariery komunikacyjne w biznesie?

W środowisku biznesowym, gdzie efektywna komunikacja jest fundamentem nie tylko codziennego zarządzania, ale i strategicznego rozwoju, bariery komunikacyjne mogą mieć poważne konsekwencje. Różnice językowe, kulturowe, a także wyzwania technologiczne stoją na drodze do płynnej wymiany informacji i współpracy. Zrozumienie i przezwyciężenie tych barier staje się kluczowym zadaniem dla liderów i zespołów na każdym szczeblu organizacji, determinującym ich zdolność do osiągania celów biznesowych. W odpowiedzi…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.