Concierge, czyli pomysł na pracę pełną wyzwań!

Concierge, czyli pomysł na pracę pełną wyzwań!

Jeśli jesteś osobą, która lubi poznawać nowych ludzi, jest operatywna, komunikatywna, nie lubi nudy i zawsze znajdzie sposób, aby załatwić sprawę, która dla innych wydaje się trudna lub niemożliwa, to… bardzo prawdopodobne, że praca nowoczesnego konsjerża w branży hotelowej jest właśnie dla Ciebie!

Skąd wzięła się nazwa concierge (konsjerż i co oznacza)?

Konsjerż, z francuskiego – concierge, to nazwa oznaczająca niegdyś dozorcę i odźwiernego domów, kamienic i hoteli, a jeszcze wcześniej “strażnika zamku”. Po przez pełnienie roli klucznika, do dziś konsjerżowie posługują się własnym symbolem – dwoma złotymi, skrzyżowanymi ze sobą kluczami. W czasach średniowiecznych osoba z takim tytułem odpowiadała za utrzymanie palących się świec w zamku. W kolejnych stuleciach, za wiele innych zadań, m.in. dbanie o wygodę i komfort przebywających w pałacu gości. XX wiek to pojawienie się w szwajcarskich hotelach stanowiska “portiera w holu”, który asystował gościom podczas ich pobytu w hotelu. Z biegiem lat profesja konsjerża zaczęła się znacząco wyodrębniać oraz zyskiwać na prestiżu, a jednocześnie – przybyło mu “nieco” obowiązków.

Na czym polega praca współczesnego konsjerża?

Praca konsjerża polega w dzisiejszych czasach przede wszystkim na świadczeniu usług, które daleko wykraczają poza zakres pracy recepcjonisty w hotelu. Niegdyś, konsjerż miał klucze do wszystkich drzwi i wiedział kogo z kim należy skontaktować. Obecnie, konsjerż obsługuje głównie klientów premium (niejednokrotnie z pierwszych stron gazet), którym pomaga “załatwić” różne sprawy. Od naprawy okularów, przez dokonanie rezerwacji w najlepszej tajskiej restauracji, po zorganizowanie lotu balonem lub zamówienie doręczenia kwiatów po drugiej stronie globu. Innymi słowy – kiedy sytuacja tego wymaga, konsjerż “od ręki” załatwia mniej lub bardziej typowe zadania. Nie pobieraja z tego tytułu opłat od gościa hotelu.

W pewnym sensie konsjerż jest ambasadorem marki. Świadczy usługi ponadstandardowe, ale również dba o satysfakcję gościa z pobytu. Często zdarza się, że gość prestiżowego hotelu, ponownie wybiera to samo miejsce na nocleg, właśnie dlatego, że spotkał się tu ze świetną obsługą concierge.

Dla kogo praca konsjerża będzie idealna?

Jest to zdecydowanie zajęcie dla ludzi, którzy znają 2-3 języki obce, lubią pracę pod presją czasu oraz pracę z ludźmi. Codziennie spotykał będziesz nowe osoby o rozmaitych potrzebach do załatwienia “na już”. Jeśli świetnie odnajdujesz się w roli organizatora, który zrobi coś z niczego, wie do kogo zadzwonić lub jak coś znaleźć – praca concierge jest właśnie dla Ciebie. Co ważne, konsjerżowie mają na ogół bardzo szerokie kontakty w różnych źródłach, również półoficjalnych.

Praca jest bardzo rozwijajaca pod kątem portfolio kontaktów. Nawet jeśli po pewnym czasie praca nam się znudzi lub będziemy chcieli obrać inną drogę rozwoju zawodowego. Nabyte podczas pracy w hotelu kontakty pozostają i mogą przydać się w wielu innych, również pozazawodowych sytuacjach.

Z jednej strony jest to praca bardzo ciekawa, obfitująca w setki ciekawych historii i anegdot. Z drugiej jednak strony może być też wyczerpująca psychicznie. Pracujesz 12 godzin na dobę, będąc “na każde zawołanie”, nawet jeśli oznacza to realizację pilnego zadania w trakcie Twojej przerwy na lunch. Gość hotelu jest zawsze na pierwszym miejscu!

W jaki sposób można zostać konsjerżem?

Duże sieci hotelowe, jak np. londyński Savoy uważają, że aby kogoś dobrze wyszkolić, najpierw powinno się przyjąć taką osobę na praktykę, gdzie pod skrzydłami doświadczonego concierge. Wspomniana sieć zatrudnia płatnych praktykantów, którzy każdego dnia mają okazję doświadczać nowych sytuacji, nabierając niezbędnego w tej profesji doświadczenia. Praktyki dla konsjerży organizują poza wspomnianym Savoy, organizują również takie sieci hotelowe jak Adlon Kempiński czy Hilton.

Co ciekawe, w Polsce funkcjonuje stowarzyszenie Concierge Polska. Należy obecnie do niego zaledwie 35 osób – konsjerży świadczących swoje usługi głównie w hotelach 5-gwiazdkowych. Można jednak przypuszczać, że profesja ta będzie się rozwijać w przyszłości również w naszym kraju i coraz większa liczba hoteli premium będzie poszukiwała odpowiedniej osoby na takie stanowisko.

Przeczytaj również:

Wiedza i rozwój, Wywiad

Jak radzić sobie podczas rozmowy z trudnym klientem? Wywiad z ekspertką - Katarzyną Zych

Jak radzić sobie podczas rozmowy z trudnym klientem? Wywiad z ekspertką – Katarzyną Zych Każdy kto zajmuje się obsługą klienta, wie, że rozmowy z trudnym klientem to codzienność. Taka rozmowa dotyczy najczęściej niezadowolenia z produktu lub zwyczajnie wynika z charakteru klienta, bądź jego emocji. W każdym jednak przypadku, taka rozmowa dla osoby zajmującej się obsługą klienta – jest nie lada wyzwaniem. W tym wywiadzie…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenia dla pracowników restauracji – jakie wybrać?

Szkolenia dla pracowników restauracji – jakie wybrać? Szkolenia dla pracowników restauracji, stanowią klucz do jej sukcesu, dlaczego? Restauracja to miejsce, z którego codziennie korzysta bardzo duża liczba osób. To tutaj ludzie jedzą posiłki, organizują spotkania, imprezy rodzinne, a także relaksują się. Restauracja daje ludziom poczucie pewnego rodzaju luksusu. Dzieje się tak, ponieważ nie trzeba gotować, by zjeść smaczny posiłek. Co więcej,…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Skuteczny marketing w hotelu – jak go osiągnąć?

Skuteczny marketing w hotelu – jak go osiągnąć? Skuteczny marketing w hotelu odnosi się do procesu promowania obiektu hotelowego i sprzedaży jego usług. Obejmuje różne działania np. takie jak.: badanie rynku rozwój usług ustalanie cen reklamę sprzedaż i obsługę klientów W dzisiejszych czasach marketing opiera się głównie na obecności hoteli w sieci. To właśnie poprzez system internetowy można zarezerwować pokój, zakupić…
dowiedz się więcej