Czym powinien wyróżniać się dobry manager restauracji?
Czym powinien wyróżniać się dobry manager restauracji?
Zarządzanie restauracją jest czymś skomplikowanym i złożonym, dlatego stanowisko managera wymaga ogromnej wiedzy, doświadczenia i odpowiedniego podejścia do zespołu. Na barkach managera spoczywa ogromny ciężar. Jego codzienne decyzje realnie wpływają nie tylko na efektywność samych pracowników, ale także finalnie na kondycję finansową firmy. Dobry manager, to także dobre wyniki i zadowoleni pracownicy, dlatego warto wiedzieć czym powinien wyróżniać się taki specjalista.
Trudny zawód, który wymaga odpowiednich kwalifikacji i predyspozycji
Nie każdy może zostać managerem, ponieważ zawód ten nie należy do zawodów prostych i przyjemnych. Zarządzanie ludźmi jest w gruncie rzeczy bardzo obciążające, bo sprowadza się do wielkiej odpowiedzialności za pracę wszystkich osób w zespole. Z tego powodu na rynku pracy zawód managera jest zawodem zdecydowanie pożądanym, gdyż stale jest zapotrzebowanie na wykwalifikowanych specjalistów od zarządzania.
Jeśli chodzi o predyspozycje kandydatów na to stanowisko, to zdecydowanym fundamentem jest umiejętność zarządzania i delegowania zadań. Te dwie umiejętności muszą iść ze sobą w parze, ponieważ manager, który bardzo mocno chce zarządzać zespołem, ale nie potrafi skutecznie delegować zadań (pod kątem predyspozycji i umiejętności), to szybko wypali się zawodowo. Warto podkreślić, że zawód managera zaliczany jest do tej grupy, w której wypalenie zawodowe może przyjść bardzo szybko. Praca w restauracji to stres i ogromna presja czasu. Dlatego stalowe nerwy, strategiczne myślenie oraz rozległa wiedza z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi, to podstawa kompetencji managera.
Manager, czyli lider doskonale znający swój zespół
Sprawne i efektywne zarządzanie zespołem wymaga nie tylko wiedzy, ale także dobrej personalnej relacji z pracownikami będącymi esencją każdej restauracji. Co ciekawe, postrzeganie zawodu managera zdecydowanie zmieniło się na przestrzeni ostatnich dwóch dekad. Dawniej krzyk i presja były uznawane za jedną z najlepszych metod osiągania celów. Współcześni managerowie stawiają przede wszystkim na komunikację i odpowiednie delegowanie zadań, pod kątem umiejętności pracowników. Spowodowane jest to w nie tylko efektywniejszą strategią pracy, ale także współczesnymi pracownikami, wśród których dominują obecnie Millenialsi oraz Zoomerzy. Osoby te w zdecydowanej większości nie reagują na krzyk i presję, dlatego najlepszym sposobem na zarządzanie nimi jest ich motywowanie, wyznaczanie nowych celów oraz zauważanie i pokazywanie progresu.
Dobra znajomość swoich pracowników jest dziś w przypadku managerów restauracji, niezwykle istotna. We współczesnym biznesie coraz częściej podkreśla się, że wykazywanie empatii w stosunku do pracowników jest bardziej efektywne, niż kontrola i nakazy. Warto podkreślić, że manager powinien dziś bardzo dobrze znać swoich pracowników. Wiedza na temat życia osobistego (oczywiście w pewnych rozsądnych granicach), pozwala na zdobycie zaufania i przeświadczenie pracowników o tym, że manager jest osobą z krwi i kości, która rozumie ich problemy i chce żeby cały zespół rozwijał się zawodowo.
Motywacja i wymagania – balans, który musi znać każdy dobry manager
Współcześni pracownicy potrzebują w pracy ciągłej stymulacji i poczucia tego, że robią coś produktywnego. Motywowanie pracowników jest świetnym sposobem na to, aby wykonywana przez nich praca była wyzwaniem i sposobem na osiągnięcie spełnienia zawodowego. Bardzo popularną metodą motywacyjną jest organizowanie różnego rodzaju konkursów, w których poszczególni pracownicy rywalizują o konkretną nagrodę. Tak sformułowane wyzwanie sprawia, że praca jest nie tylko wykonywaniem codziennych obowiązków, ale także sposobem na jeszcze większe skupienie i sumienność całego zespołu – w końcu będą rywalizować o konkretną nagrodę.
Dla współczesnego pracownika restauracji bardzo istotna jest także ocena jego pracy. Wbrew pozorom, dla współczesnych pracowników najważniejsze wcale nie jest wynagrodzenie, ale satysfakcja z wykonywanej pracy, rozwój i spełnienie zawodowe. Dlatego też tak istotna jest regularna ocena zadań wykonywanych przez pracowników. Manager restauracji musi być wyważony i znać balans pomiędzy surową oceną, a pobłażaniem. Zbyt surowa ocena pracy poszczególnych pracowników może skutkować zmniejszoną motywacją do pracy. Współczesny pracownik nie toleruje krzyku i w zdecydowanej większości nie godzi się na takie traktowanie. Z drugiej zaś strony, pobłażliwość i brak konkretnych wymagań także zniechęcają pracownika. Nie widzi on sensu w wykonywanej przez siebie pracy.
Zadaniem managera restauracji jest zatem idealne wyważenie rzeczowej i konstruktywnej krytyki, oraz „ludzkiego” podejścia do pracownika.
Podsumowując, manager restauracji jest zawodem, który wymaga konkretnych predyspozycji, umiejętności i kompetencji. Zwód ten jest zdecydowanie pożądany na rynku pracy, dlatego dobrzy specjaliści mogą liczyć na dobre wynagrodzenie swojej pracy. Manager odpowiada za pracę każdego, poszczególnego członka zespołu, dlatego ciąży na jego barkach wiele. Stalowe nerwy, komunikatywność i dobre podejście do pracowników, to zatem podstawa tego zawodu.