Efektywna ekspozycja promocji

Promocyjne ceny często skłaniają klientów do zakupów, których by na co dzień nie dokonywali. Dlatego wszelkiego rodzaju upusty czy rabaty są cenione przez sklepy jako dobra strategia marketingowa i sposób przekonania ludzi do danego rodzaju produktów. Wielu strategów ma jednak problem z efektywnym wyeksponowaniem informacji o promocji lub promocyjnych towarów, przez co potencjalne zyski są o wiele mniejsze, niż mogłyby być. Jak zaradzić temu problemowi? Warto wysłać na szkolenie osoby odpowiedzialne za ekspozycję towaru – w ten sposób mogą poznać najnowsze trendy merchandisingowe oraz kilka przydatnych wskazówek. Niektóre za nich prezentujemy w dalszej części artykułu.

Ekspozycja promocji przy kasie

Bardzo często sprawdza się eksponowanie towarów w promocji przy kasie. Jeśli chodzi o sklep spożywczy lub inny stacjonarny rodzaj sprzedaży, ludzie zwykle muszą poczekać chwilę w kolejce do kasy. To wtedy ich wzrok pada na dodatkowe towary, które do tego są w przecenie. Wtedy też sporo osób podejmuje impulsywne decyzję o ich zakupie. To mogą być batoniki, napoje, gumy do żucia, ale też i wiele innych rzeczy, które są na tyle drobne, że ich zakup nie jest problemem. Ale jednocześnie promocja jest na tyle spora, że cena staje się atrakcyjna. O ekspozycji najczęściej kupowanych produktów piszemy tutaj. A o ekspozycji produktów przeznaczonych dla dzieci tutaj.

Bannery na stronie internetowej

Jeśli prowadzisz sklep internetowy, będziesz potrzebował nieco innego rodzaju zachęty. Zwykle będą to bannery lub krótkie informacje na głównej stronie sklepu, informujące o obowiązującej promocji na dany towar. Z drugiej strony, wielu Internautów korzysta z sieci, posiadając wtyczkę AdBlock, która blokuje reklamy. Musisz więc uważać, aby swoją informację zaprezentować w takiej postaci, która nie zostanie wyłapana jako reklama, inaczej wiele osób może ją zupełnie przegapić! Zastanów się także nad eksponowaniem promocji w specjalnej gazetce lub newsletterze rozsyłanym e-mailowo do ludzi zainteresowanych Twoim sklepem.

Degustacja

Jeśli Twój towar można zjeść, wypić lub można sprawdzić jego działanie w ciągu kilku sekund, to oznacza, że można zorganizować ekspozycję promocji na specjalnym standzie. Zatrudnij hostessę lub hosta, którzy będą oferować klientom degustację i informowali o tym, że dany produkt właśnie można zakupić w promocyjnej cenie, przy okazji odpowiadając na ich pytania i rozwiewając potencjalne wątpliwości.

Dobrej jakości wizualizacje

Najważniejsze jednak w każdej promocji jest posiadanie dobrej jakości wizualizacji: zdjęcia, grafiki, filmy. Wszystko co prezentuje dany produkt, powinno wyglądać dobrze. Zwykłe zdjęcie puszki z napojem nie zachęci do jej wypicia, ale jeśli wykona je specjalista od tego rodzaju fotografii, prawdopodobnie będzie to wyglądało świetnie. Zastrzeżenie co do dobrej jakości dotyczy też towarów, które zostały reprezentacyjnie wystawione np. przed kasą lub przed wejściem do sklepu. Puste atrapy puszek słabej jakości nie zachęcają do zakupu oryginalnego produktu.

Przeczytaj również:

Szkolenia

Szkolenia dla menadżerów — dlaczego są tak ważne?

Szkolenia dla menadżerów — dlaczego są tak ważne? Menadżer restauracji jest odpowiedzialny za ogromną liczbę zadań. W związku z tym bardzo ważny jest jego stały rozwój, w którym pomagają szkolenia dla menadżerów. W tym artykule wskażemy Ci korzyści, które płyną z poszerzania kompetencji, a także podstawowe obowiązki osoby odpowiedzialnej za prowadzenie restauracji. Szkolenia menadżerskie — z czego składa się zarządzanie lokalem? Zarządzanie zespołem to tylko jeden…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenia sprzedażowe - jak zminimalizować straty i zapasy?

Jak zminimalizować straty i zapasy w sklepie?- szkolenia sprzedażowe W sklepie spożywczym ogromną rolę odgrywa odpowiednie zarządzanie. W grę wchodzą bowiem zagadnienia, takie jak magazynowanie towarów oraz minimalizacja strat. Spore znaczenie ma także odpowiedni dobór marży. W zdobyciu cennej wiedzy pomogą szkolenia sprzedażowe, które prowadzimy. Szkolenia sprzedażowe — zapasy w sklepie spożywczym Zapasy to tak naprawdę pieniądze. Idealnie, gdy na półkach…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Zyskowna restauracja w trudnych czasach? Szkolenia gastronomiczne, menedżerskie i sprzedażowe

Zyskowna restauracja w trudnych czasach? Szkolenia gastronomiczne, menedżerskie i sprzedażowe Sukces w gastronomii zależy dzisiaj od bardzo wielu czynników. Składa się na niego nie tylko praca menedżerów, obsługi oraz kucharzy. Kluczowe jest także wdrożenie odpowiednich rozwiązań technologicznych, które są dostosowane do aktualnych czasów oraz regularne szkolenia. Wiele na ten temat może powiedzieć trener Warto Szkolić i specjalista z zakresu gastronomii — Paweł Gruba Szkolenia…
dowiedz się więcej