Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/warto2019/wartoszkolic.pl/wp-content/themes/warto/app/Controllers/Blog/BlogController.php on line 39
Kompetencje dla sektorów 2. Żywność wysokiej jakości.

Kompetencje dla sektorów 2. Żywność wysokiej jakości.

Od 12 sierpnia 2020 roku można składać wnioski o dofinansowanie wsparcia w zakresie szkoleń, doradztwa i studiów podyplomowych. Kompetencje dla sektorów 2 to już druga edycja projektu „Kompetencje dla sektorów”. Dzięki rekomendacjom Sektorowych Rad ds. Kompetencji, możliwe będzie uzyskanie dofinansowanie dla przedsiębiorstw z Sektora Żywności Wysokiej Jakości.

Na czym polega program?

Kompetencje dla sektorów 2 to druga edycja projektu powstałego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Program skierowany jest do przedsiębiorców, którzy za pośrednictwem operatorów mogą uzyskać dofinansowanie w zakresie szkoleń, doradztwa lub studiów podyplomowych. Program „Kompetencje dla sektorów 2” powstał w wyniku współpracy Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości z radami sektorowymi poszczególnych branż. Dzięki temu wyznaczono szereg tematów szkoleniowych, w ramach których mogą rozwijać się przedstawiciele danej branży dzięki uzyskanemu dofinansowaniu. W przypadku bieżącego programu, wybrano 8 sektorów, w ramach których przedsiębiorcy mogą ubiegać się o dofinansowania. Jednym z nich jest Sektor Żywności Wysokiej Jakości.

Podstawowe informacje o projekcie

Celem projektu jest dofinansowanie przedsiębiorstw w zakresie rozwoju kompetencji i umiejętności w wyznaczonych sektorach. Aktualny program daje możliwość uzyskania wsparcia m.in. dla Sektora Żywności Wysokiej Jakości. Dlatego firmy z tej branży mogą uzyskać dofinansowanie 80% wartości projektu szkoleniowego, a w sektorze tym do rozdysponowania jest kwota 4 374 431,50 zł. Operatorem w przypadku omawianego sektora jest Warmińsko-Mazurski Związek Pracodawców Prywatnych. Dla Sektora Żywności Wysokiej Jakości, kolejne nabory ruszają w drugim tygodniu sierpnia 2021 r. Wnioski będą przyjmowane aż do 30 czerwca 2022 r., a sam projekt zakończy się 31 marca 2023 r.

 

Kto może wziąć udział w projekcie „Kompetencje dla sektorów 2”?

W przypadku Sektora Żywności Wysokiej Jakości wziąć udział w projekcie mogą zarówno mikro, małe, średnie, jak również duże przedsiębiorstwa. Aby uzyskać kwalifikację do projektu, firma musi posiadać PKD z działu C.10, czyli „produkcja artykułów spożywczych”. W pierwszej kolejności rozpatrywane będą aplikacje tych przedsiębiorstw, dla których jest to wiodący kod PKD. W przypadku, gdy jest to poboczne PKD, operator będzie oczekiwał okazania faktur z danego obszaru, aby potwierdzić, że firma rzeczywiście prowadzi działalność w tym zakresie.

 

Jakie dofinansowanie można uzyskać?

W momencie pisania tego poradnika, dokładne kwoty dofinansowania nie są jeszcze znane. Całkowita kwota do rozdysponowania to niemal 4,4 mln zł, co stanowi 80% całkowitej wartości projektów (min. 20% kwoty wsparcia stanowić ma wkład prywatny).

 

Z jakich szkoleń można skorzystać w ramach dofinansowań dla sektora żywności wysokiej jakości?

Dzięki rekomendacjom Sektorowej Rady ds. Kompetencji wyróżniono szereg tematów, w  których mogą być realizowane szkolenia, doradztwo lub studia podyplomowe. Kompletną listę można uzyskać u Operatora lub zgłaszając się do naszej firmy. Wybrane tematy szkoleń to:

  • planowanie i logistyka procesu produkcji żywności,
  • zarządzanie zasobami ludzkimi w przemyśle spożywczym,
  • nadzór nad produkcją żywności,
  • systemy wspomagania komputerowego w produkcji żywności,
  • organizacja dystrybucji produktów spożywczych,
  • sprzedaż produktów spożywczych,
  • organizacja zaopatrzenia zakładów produkcji żywności,
  • projektowanie nowych produktów spożywczych,
  • badanie potrzeb rynku żywnościowego,
  • bezpieczeństwo łańcucha produkcji żywności,
  • kontrola i ocena jakości produktów spożywczych,
  • znakowanie i certyfikacja produktów spożywczych.

 

Kompetencje dla sektorów 2 – jak uzyskać dofinansowanie?

Aby dostać dofinansowanie w przypadku omawianego sektora warto przede wszystkim zapoznać się ze szczegółowymi Rekomendacjami Rady ds. kompetencji w sektorze żywności. Na stronie PARP znajduje się też formularz rejestracyjny, który należy pobrać, wypełnić i doręczyć do Operatora. Można to zrobić samodzielnie lub skorzystać z pomocy naszej firmy. Następnie Operator dokona weryfikacji formalnych wymogów warunkujących udział firmy w projekcie. Kolejny krok to określenie potrzeb edukacyjnych, zgodnie z rekomendacjami Sektorowej Rady ds. Kompetencji oraz wybór pożądanych usług szkoleniowych z Bazy Usług Rozwojowych (BUR).

Przedsiębiorstwa z sektora produkcji żywności, zainteresowane uzyskaniem dofinansowania na szkolenia, zapraszamy do kontaktu. Pomożemy przeprowadzić Twoją firmę przez cały proces, złożyć niezbędną dokumentację i w efekcie – uzyskać wsparcie finansowe, zgodnie z potrzebami rozwojowymi.

Przeczytaj również:

Szkolenia, Wiedza i rozwój

Podstawowe zasady obsługi klienta dla każdego handlowca

Kluczowa rola obsługi klienta i budowania relacji W dzisiejszym konkurencyjnym świecie sprzedaży jakość obsługi klienta stanowi fundament sukcesu każdego handlowca. Klienci oczekują nie tylko profesjonalizmu, ale także indywidualnego podejścia i zaangażowania na każdym etapie procesu zakupowego. Dobra obsługa klienta nie polega jedynie na realizacji zamówienia – to przede wszystkim budowanie trwałych relacji, które sprawiają, że klient wraca, poleca firmę…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój, Wywiad

Tajniki skutecznej sprzedaży  – wszystko co musisz wiedzieć. Wywiad z Angeliką Kuczyńską.

Sprzedaż to jeden z najważniejszych filarów sukcesu w biznesie. Bez względu na branżę, umiejętność efektywnego przekonywania klientów do zakupu produktów czy usług jest kluczowa dla przetrwania i rozwoju każdej firmy. Nie jest to jednak jedynie kwestia oferowania dobrego produktu – skuteczna sprzedaż wymaga zrozumienia potrzeb klienta, umiejętności budowania relacji z klientami i odpowiedniego reagowania na zmieniające się trendy rynkowe. To również sztuka komunikacji i negocjacji, która łączy…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Właściwe zarządzanie towarem w sklepie spożywczym – relacja ze szkolenia

Skuteczne zarządzanie towarem jako fundament sukcesu sklepu spożywczego Właściwe zarządzanie towarem to fundament efektywnego funkcjonowania każdego sklepu spożywczego. Przemyślane planowanie zakupów, optymalizacja zapasów, organizacja przestrzeni półkowej – merchandising oraz skuteczna promocja to kluczowe elementy, które wpływają na wyniki sprzedaży, ograniczenie strat oraz zadowolenie klientów. Odpowiednie działania w tym zakresie nie tylko wspierają rentowność sklepu, ale także poprawiają wrażenia…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.