Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/warto2019/wartoszkolic.pl/wp-content/themes/warto/app/Controllers/Blog/BlogController.php on line 39
Kompetencje zawodowe pracownika branży spożywczej - Warto Szkolić.pl | Szkolenia, Doradztwo, Merchandising

Kompetencje zawodowe pracownika branży spożywczej

branża spożywcza kompetencje

Kompetencje zawodowe pracownika branży spożywczej

Przemysł spożywczy to jedna z szybciej rozwijających się dziedzin polskiej gospodarki, mająca wysoki udział w tworzeniu PKB. Oczywiście maszyny, nowoczesne technologie i wieloletnie receptury stanowią istotny element tej branży. Jednakże jej trzon stanowi człowiek – jego kwalifikacje, kompetencje zawodowe, wiedza, doświadczenie. Jaki jest profil idealnego pracownika? Branża spożywcza kompetencje? Te pytania nieustannie Cię nurtują? Dobrze trafiłeś – my mamy na nie odpowiedź. O tym wszystkim można przeczytać w naszym artykule.

Najważniejsze kompetencje zawodowe w branży spożywczej

Typowe zawody w sektorze spożywczym to: piekarz, cukiernik, wędliniarz, przetwórca ryb i sprzedawca. Zaliczają się do nich również operatorzy maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, technicy przetwórstwa mleczarskiego czy kontrolerzy jakości. Każdy z tych zawodów ma nieco inny charakter, ale możemy stworzyć ogólny katalog kompetencji, jakie powinna posiadać osoba zatrudniona we wspomnianym dziale gospodarki.

Utarło się, że idealny pracownik to taki, który posiada zarówno wiedzę, doświadczenie, jak i odpowiednie kompetencje zawodowe.

Branża spożywcza kompetencje – jakie kwalifikacje powinien posiadać idealny pracownik?

W sektorze spożywczym istotną rolę odgrywa branżowa wiedza. Idealny kandydat powinien znać zasady przechowywania produktów oraz z informacje z  zakresu GMP,GHP i HACCP (systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli). Równie ważna jest także znajomość stosowanych surowców i receptur oraz technologii produkcji. Niezbędna jest także wiedza teoretyczna z zakresu kontroli całego procesu produkcyjnego oraz oceny jakości produktu.

Komunikacja to podstawa!  

Wiedzę z zakresu branży spożywczej posiadają także asystenci, menadżerowie oraz kupcy, którzy odpowiedzialni są za kategorie spożywcze w handlu detalicznym. W ich pracy przydaje się nie tylko wiedza teoretyczna z zakresu towaroznawstwa, ale również kompetencje miękkie. Menadżer kategorii musi posiadać takie umiejętności jak asertywność, radzenie sobie ze stresem i odpowiednie planowanie czasu. Powinien dobrze znać techniki negocjacyjne, wywierania wpływu oraz posiadać wysoko rozwinięte umiejętności komunikacyjne.

 

W naszej ofercie znajdują się zarówno szkolenia sprzedażowe podnoszące kompetencje zawodowe,  jak i umiejętności miękkie. Podczas kursów, kładziemy nacisk na zdobywanie wiedzy w sposób praktyczny. Każde szkolenie jest dostosowane do poziomu wiedzy danej grupy.

Przeczytaj również:

Szkolenia, Wiedza i rozwój

Rozmowy z klientem w call center – podstawowe zasady

Sztuka rozmów z klientem w call center – klucz do budowania relacji i doskonałej obsługi Rozmowy z klientem w call center to sztuka, która wymaga połączenia doskonałych umiejętności komunikacyjnych, radzenia sobie ze stresem oraz elastyczności w dostosowywaniu się do zróżnicowanych potrzeb rozmówców. Każda rozmowa z klientem w call center niesie za sobą potencjał budowania długoterminowych relacji, dlatego kluczowe jest pełne zaangażowanie i dbałość o każdy szczegół interakcji.…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenie z organizacji pracy dla producentów skrzyń narzędziowych – relacja ze szkolenia

Efektywna organizacja pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych W dzisiejszych czasach właściwa organizacja pracy stanowi fundament sprawnego funkcjonowania każdego przedsiębiorstwa produkcyjnego. Nieodpowiednie zarządzanie procesami może prowadzić do opóźnień, strat finansowych i braku wydajności. Szczególnie ważne jest to w firmach zajmujących się produkcją, gdzie liczy się precyzja, czas oraz optymalne wykorzystanie zasobów. Z tego powodu szkolenia z organizacji pracy zyskują na znaczeniu, pomagając zespołom…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenie z komunikacji dla producentów mebli – relacja ze szkolenia

Rola komunikacji w branży meblarskiej – szkolenie Komunikacja stanowi podstawę skutecznego działania w każdej organizacji, a w branży meblarskiej odgrywa szczególnie istotną rolę. Dobra komunikacja dla producentów mebli wpływa na efektywność procesów produkcyjnych, współpracę w zespołach oraz budowanie relacji z klientami. W odpowiedzi na rosnące potrzeby branży, nasza firma została poproszona przez jedną z firm produkujących meble o przeprowadzenie specjalistycznego szkolenia z zakresu komunikacji.…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.