Kompetencje zawodowe pracownika branży spożywczej

branża spożywcza kompetencje

Kompetencje zawodowe pracownika branży spożywczej

Przemysł spożywczy to jedna z szybciej rozwijających się dziedzin polskiej gospodarki, mająca wysoki udział w tworzeniu PKB. Oczywiście maszyny, nowoczesne technologie i wieloletnie receptury stanowią istotny element tej branży. Jednakże jej trzon stanowi człowiek – jego kwalifikacje, kompetencje zawodowe, wiedza, doświadczenie. Jaki jest profil idealnego pracownika? Branża spożywcza kompetencje? Te pytania nieustannie Cię nurtują? Dobrze trafiłeś – my mamy na nie odpowiedź. O tym wszystkim można przeczytać w naszym artykule.

Najważniejsze kompetencje zawodowe w branży spożywczej

Typowe zawody w sektorze spożywczym to: piekarz, cukiernik, wędliniarz, przetwórca ryb i sprzedawca. Zaliczają się do nich również operatorzy maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, technicy przetwórstwa mleczarskiego czy kontrolerzy jakości. Każdy z tych zawodów ma nieco inny charakter, ale możemy stworzyć ogólny katalog kompetencji, jakie powinna posiadać osoba zatrudniona we wspomnianym dziale gospodarki.

Utarło się, że idealny pracownik to taki, który posiada zarówno wiedzę, doświadczenie, jak i odpowiednie kompetencje zawodowe.

Branża spożywcza kompetencje – jakie kwalifikacje powinien posiadać idealny pracownik?

W sektorze spożywczym istotną rolę odgrywa branżowa wiedza. Idealny kandydat powinien znać zasady przechowywania produktów oraz z informacje z  zakresu GMP,GHP i HACCP (systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli). Równie ważna jest także znajomość stosowanych surowców i receptur oraz technologii produkcji. Niezbędna jest także wiedza teoretyczna z zakresu kontroli całego procesu produkcyjnego oraz oceny jakości produktu.

Komunikacja to podstawa!  

Wiedzę z zakresu branży spożywczej posiadają także asystenci, menadżerowie oraz kupcy, którzy odpowiedzialni są za kategorie spożywcze w handlu detalicznym. W ich pracy przydaje się nie tylko wiedza teoretyczna z zakresu towaroznawstwa, ale również kompetencje miękkie. Menadżer kategorii musi posiadać takie umiejętności jak asertywność, radzenie sobie ze stresem i odpowiednie planowanie czasu. Powinien dobrze znać techniki negocjacyjne, wywierania wpływu oraz posiadać wysoko rozwinięte umiejętności komunikacyjne.

 

W naszej ofercie znajdują się zarówno szkolenia sprzedażowe podnoszące kompetencje zawodowe,  jak i umiejętności miękkie. Podczas kursów, kładziemy nacisk na zdobywanie wiedzy w sposób praktyczny. Każde szkolenie jest dostosowane do poziomu wiedzy danej grupy.

Przeczytaj również:

Wiedza i rozwój

Wyznaczanie celów SMART — skuteczna technika i narzędzie

Wyznaczanie celów SMART — skuteczna technika i narzędzie Efektywność osobista odgrywa ogromną rolę nie tylko w biznesie. Jest ona ważna praktycznie na każdej płaszczyźnie. Istnieją na szczęście narzędzia, dzięki którym wyznaczanie celów jest skuteczne. Doskonałym przykładem jest metoda SMART. Jej wykorzystanie pozwala osiągać sukcesy na przykład w sprzedaży, nauce i życiu prywatnym. Sprawdź więcej informacji na ten temat. Efektywność…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenia sprzedażowe - jak zminimalizować straty i zapasy?

Jak zminimalizować straty i zapasy w sklepie?- szkolenia sprzedażowe W sklepie spożywczym ogromną rolę odgrywa odpowiednie zarządzanie. W grę wchodzą bowiem zagadnienia, takie jak magazynowanie towarów oraz minimalizacja strat. Spore znaczenie ma także odpowiedni dobór marży. W zdobyciu cennej wiedzy pomogą szkolenia sprzedażowe, które prowadzimy. Szkolenia sprzedażowe — zapasy w sklepie spożywczym Zapasy to tak naprawdę pieniądze. Idealnie, gdy na półkach…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Zyskowna restauracja w trudnych czasach? Szkolenia gastronomiczne, menedżerskie i sprzedażowe

Zyskowna restauracja w trudnych czasach? Szkolenia gastronomiczne, menedżerskie i sprzedażowe Sukces w gastronomii zależy dzisiaj od bardzo wielu czynników. Składa się na niego nie tylko praca menedżerów, obsługi oraz kucharzy. Kluczowe jest także wdrożenie odpowiednich rozwiązań technologicznych, które są dostosowane do aktualnych czasów oraz regularne szkolenia. Wiele na ten temat może powiedzieć trener Warto Szkolić i specjalista z zakresu gastronomii — Paweł Gruba Szkolenia…
dowiedz się więcej