Podstawy skutecznego zarządzania zespołem

Praca menadżera zespołu nie jest łatwa, ale potrafi być bardzo satysfakcjonująca. Lider grupy w dużej części ma wpływ na atmosferę w pracy i poziom motywacji pracowników, a to oczywiście przekłada się na wyniki firmy. Ponieważ jest to trudne i odpowiedzialne stanowisko, należy zadbać o odpowiednie przeszkolenie – warto wybrać się na kurs trenerski lub szkolenie dla menadżerów.

Jakie cechy powinien mieć dobry menadżer?

Czego nauczymy się na takim kursie? Na pewno uwaga będzie zwrócona na elementy, które są rozwinięciem naturalnych predyspozycji. O czym mowa? Menedżerem powinna być osoba otwarta, pewna siebie, niemająca problemów z podejmowaniem decyzji. Szef to człowiek, który ma być autorytetem w grupie i nie należy o tym zapominać.

Atmosfera w miejscu pracy to czynnik decydujący w kwestii zaangażowania pracowników w ich obowiązki, dlatego na barkach menadżera spoczywa odpowiedzialność za to, by ludzie czuli się częścią zgranego, dobrze funkcjonującego zespołu. Wielu szefów, szczególnie tych początkujących, popełnia tu częsty błąd – zbyt mocno spoufala się z pracownikami. Skutkuje to utratą autorytetu, a jest on jedną z najważniejszych składowych profesjonalnego zarządzania zespołem. Nie wolno jednak popadać w przesadę i zbyt mocno zdystansować się od podwładnych – wtedy skutkiem będzie brak zaufania do szefa i traktowanie go przez pracowników jak kogoś z zewnątrz.

Dobry menadżer powinien posiadać przynajmniej część z poniższych umiejętności.

  • Dobra organizacja pracy – odpowiednia delegacja zadań do poszczególnych członków zespołu może przyspieszyć wykonanie projektu na najwyższym poziomie.
  • Odpowiedni podział obowiązków – ma to związek z delegacją zadań, wymaga znajomości umiejętności i predyspozycji każdego z członków zespołu. Prawidłowo rozdzielone obowiązki sprawią, że dział lub przedsiębiorstwo będzie pracować jak dobrze naoliwiona maszyna.
  • Skuteczne motywowanie pracowników – zmotywowany i zaangażowany pracownik lepiej wykona swoją pracę i będzie przestrzegał terminów.
  • Rozwiązywanie konfliktów – konflikty nie są mile widziane w firmie. Należy zdecydowanie i pewnie je rozwiązywać, w pewnych sytuacjach nie cofać się nawet przed radykalnymi krokami.
  • Dyrektywność – dobry menedżer musi budzić respekt. Jego ubiór, zachowanie, oraz sposób wykonywania obowiązków powinny sprawić, że będzie autorytetem dla podwładnych.

Zarządzanie zespołem to zadanie, z którym nie każdy sobie poradzi. Nieodpowiednia osoba na stanowisku menadżerskim może doprowadzić do spadku efektywności i zaangażowania pracowników, a w skrajnych wypadkach nawet do odpływu kapitału ludzkiego. Lidera trzeba więc wybierać odpowiedzialnie, zainwestować w jak najlepszy poziom jego przeszkolenia i zwrócić uwagę na jego naturalne cechy, które mogą mu pomóc wykonywać obowiązki na powierzonym stanowisku.

Przeczytaj również:

Szkolenia

Szkolenia dla menadżerów — dlaczego są tak ważne?

Szkolenia dla menadżerów — dlaczego są tak ważne? Menadżer restauracji jest odpowiedzialny za ogromną liczbę zadań. W związku z tym bardzo ważny jest jego stały rozwój, w którym pomagają szkolenia dla menadżerów. W tym artykule wskażemy Ci korzyści, które płyną z poszerzania kompetencji, a także podstawowe obowiązki osoby odpowiedzialnej za prowadzenie restauracji. Szkolenia menadżerskie — z czego składa się zarządzanie lokalem? Zarządzanie zespołem to tylko jeden…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenia sprzedażowe - jak zminimalizować straty i zapasy?

Jak zminimalizować straty i zapasy w sklepie?- szkolenia sprzedażowe W sklepie spożywczym ogromną rolę odgrywa odpowiednie zarządzanie. W grę wchodzą bowiem zagadnienia, takie jak magazynowanie towarów oraz minimalizacja strat. Spore znaczenie ma także odpowiedni dobór marży. W zdobyciu cennej wiedzy pomogą szkolenia sprzedażowe, które prowadzimy. Szkolenia sprzedażowe — zapasy w sklepie spożywczym Zapasy to tak naprawdę pieniądze. Idealnie, gdy na półkach…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Zyskowna restauracja w trudnych czasach? Szkolenia gastronomiczne, menedżerskie i sprzedażowe

Zyskowna restauracja w trudnych czasach? Szkolenia gastronomiczne, menedżerskie i sprzedażowe Sukces w gastronomii zależy dzisiaj od bardzo wielu czynników. Składa się na niego nie tylko praca menedżerów, obsługi oraz kucharzy. Kluczowe jest także wdrożenie odpowiednich rozwiązań technologicznych, które są dostosowane do aktualnych czasów oraz regularne szkolenia. Wiele na ten temat może powiedzieć trener Warto Szkolić i specjalista z zakresu gastronomii — Paweł Gruba Szkolenia…
dowiedz się więcej