Chwalimy się, bo projekt był prawdziwym wyzwaniem. Ile dni szkoleniowych? 45! Ilu przeszkolonych pracowników? 430 Od sierpnia 2018 do stycznia 2019 wprowadzaliśmy sprzedażową rewolucję w sieci sklepów Delikatesy Centrum.
W okresie sześciu miesięcy, od sierpnia 2018 do stycznia 2019 zrealizowaliśmy kompleksowy projekt szkoleniowy dla sieci sklepów Delikatesy Centrum. W warsztatach skutecznej sprzedaży wzięło udział 430 pracowników sklepów Delikatesy Centrum z województw: śląskie, opolskie, lubelskie, wielkopolskie, podkarpackie. Warsztaty zrealizowane zostały w 360 godzin zegarowych (45 dni szkoleniowych). Pośród przeszkolonych pracowników znajdowali się: pracownicy obsługi lady, kierownicy lady, pracownicy obsługi sklepu, kierownicy sklepu, dyrektorzy Regionalni oraz trenerzy EKO.
Cele szkolenia
Kompleksowo zrealizowane szkolenie sprzedażowo-merchandisingowe miało na celu zdobycie przez uczestników wiedzy i umiejętności z zakresu:
- właściwego przyjęcia towaru,
- prawidłowego składania zamówień,
- ekspozycji towarów (logika ekspozycji),
- przechowywania towarów,
- higieny sprzedaży,
- powstawania i minimalizowania strat.
- ustalania priorytetów, planowania oraz organizacji, świadomości pracy w zespole.
Przebieg szkolenia
Szkolenie było realizowane w ramach ośmiogodzinnych cyklów pracy i obejmowało usystematyzowane zagadnienia i cele według poniższego programu:
Omawiane zagadnienia | Cele | Metody |
Wstęp | Przywitanie i zapoznanie uczestników z istotą i waga szkolenia dla firmy. Zapoznanie uczestników z celem spotkania oraz wzajemne poznanie | POZNAJMY SIĘ Prowadzący określa: Cel spotkania, temat spotkania, organizacja szkolenia. Przedstawianie się uczestników i trenera.
Podkreślenie, jak ważną rolę odgrywa dział tradycyjny. |
Przyjęcie Towaru + elementy zamówienia Towaru | Przypomnienie i zapoznanie uczestników z metodami prawidłowych przyjęcia towar z elementami złego zamówienia | Zastosowanie omawianych metod w praktyce. Uczestnicy sprawdzają towar i weryfikują czy nadaje się do wyłożenia do lady. Omówione zostaną elementy na które trzeba zwrócić uwagę oraz najczęściej występujące błędy podczas przyjęcia towaru |
Wprowadzenie: jakie znaczenie ma prawidłowa ekspozycja towarów | Uświadomienie, jak ważną rolę odgrywa umiejętne rozmieszczenie towarów w ladzie sprzedażowej | Przybliżenie podstawowych reguł stosowanych przy ekspozycji towarów w ladzie tradycyjnej. |
Ułożenie lady mięsa i drobiu | Zapoznanie uczestników z efektownym wyłożeniem mięsa i drobiu. | Każdy z uczestników szkolenia ma możliwość ułożenia mięsa i drobiu zgodnie z omawianymi zasadami. |
Ułożenie lady wędlin | Zapoznanie uczestników z zasadami ekspozycji wędlin | Zastosowanie omawianych metod w praktyce z uwzględnieniem bloków towarowych, rotacji, sezonowości oraz zasad sanitarno – higienicznych |
Ułożenie lady sera | Zapoznanie uczestników z zasadami ekspozycji sera w ladzie chłodniczej | Zastosowanie omawianych metod w praktyce z uwzględnieniem dostępnej gamy towarowej, promocji |
Ułożenie lady ryb i garmażerki | Zapoznanie uczestników z zasadami ekspozycji ryb świeżych, wędzonych oraz produktów garmażeryjnych w ladzie chłodniczej | Zastosowanie omawianych metod w praktyce z uwzględnieniem sezonowości oraz zasad sanitarno – higienicznych |
Podstawowe zasady higieny pracy | Przypomnienie zasad przestrzegania higieny osobistej, higieny i czystości miejsca pracy, zasad higieniczni-sanitarnych przy sprzedaży produktów spożywczych w celu wyeliminowania możliwości zakażenia produktu lub jego zabrudzenia. | Prezentacja na żywo i dyskusja.
Zastosowanie omawianych metod w praktyce |
Metody pakowania produktów spożywczych |
Przypomnienie sposobów pakowania i etykietowania produktów spożywczych | Zastosowanie omawianych metod w praktyce |
Aktywna sprzedaż | Przekazanie podstawowych zasad i korzyści aktywnej sprzedaży | Dyskusja z uczestnikami na temat praktyk stosowanych w aktywnej sprzedaży. Omówienie korzyści płynących z zastosowania aktywnej sprzedaży |
Zamówienia | Przypomnienie i zapoznanie uczestników z metodami prawidłowych zamówień oraz sezonowości | Zastosowanie omawianych metod w praktyce. |
Podstawowe zasady właściwego przechowywania mięsa i drobiu, wędlin, ryb, produktów garmażeryjnych | Zdobycie wiedzy na temat przechowywania towarów zgodnie z wymogami sanitarno – higienicznymi | Zastosowanie omawianych metod w praktyce.
Po zakończonych pracach przy ladzie towary zostaną zabezpieczone w magazynie. Lada, urządzenia, podłogi zostaną posprzątane i umyte. |
Radzenie sobie ze stratami | Zdobycie wiedzy na temat sposobu skutecznych sposobów radzenie sobie ze stratami. | Prezentacja na żywo i dyskusja. Przedstawienie pomysłów na radzenie sobie ze stratami. |
Podsumowanie szkolenie + zadanie wdrożeniowe | Refleksje uczestników na temat szkolenia, zdobytych informacji i utrwalenie wiadomości i postaw. Zaplanowanie działań po szkoleniu przez uczestników. | Podsumowanie szkolenia i refleksje przez uczestników. Podsumowanie trenera. |
Na koniec poprosiliśmy uczestników o ocenę szkolenia w skali punktowej oraz słowny komentarz:
Rezultaty szkolenia
Uczestnicy szkolenia nauczyli się, jak wpływać na potrzeby klienta wykorzystując ułożenie towarów, komplementarność, zachowania indywidualne i grupowe. Zrozumieli, jak wpływają na powstawanie strat na dziale i nauczyli się jak tego unikać. Poznali podstawowe przepisy sanitarno-epidemiologiczne, które mają wpływ na jakość sprzedawanych produktów. Przede wszystkim zrozumieli, że wyniki działu zależą od właściwej organizacji pracy i współpracy między nimi.
Jak podsumować czterdzieści pięć dni szkoleniowych, 360 godzin spędzonych na wspólnej pracy? Ciężko, ale jedno na pewno możemy powiedzieć: drodzy uczestnicy szkoleń, dziękujemy za zaangażowanie i wspaniałą atmosferę – wspaniale było z Wami pracować!
Trenerzy “Warto Szkolić”