Szkolenia z merchandisingu dla drogerii kosmetycznych

W dzisiejszych czasach oferta drogerii skierowana jest już nie tylko do kobiet. Coraz więcej mężczyzn zaczyna przywiązywać wagę do zabiegów pielęgnacyjnych, dlatego też asortyment skierowany do tej grupy klientów jest coraz szerszy. Merchandiserzy dysponują technikami, które sprawdzą się niezależnie płci. Zdobycie i właściwe wykorzystanie wiedzy posiadanej przez specjalistów w zakresie merchandisingu, zwiększy sprzedaż oraz przyciągnie zarówno klientki jak i klientów.

Logika przede wszystkim

Mimo, że robienie zakupów przez klientów w drogerii wydaje się procesem chaotycznym, czas przeznaczony na wizytę w sklepie uzależniony jest od intuicyjności ekspozycji sklepowej. Ważnym zabiegiem, ułatwiającym klientowi odnalezienie się w sklepie, jest grupowanie produktów w bloki marek. Dobrze jest dodatkowo ułożyć towary w logicznej kolejności np. w przypadku farb do włosów powinno się stosować układ odcieni od blond do czerni.

Cross merchandising

Organizując ekspozycję sklepową warto umieszczać obok siebie produkty z tej samej kategorii np. szampony obok odżywek. Zachęci to klienta do zakupu wiązanego. Dodatkowo zaleca się ustawianie najdroższych produktów blisko granicy z produktami sąsiadującymi.

Wyposażenie sklepu

Do organizacji wystawy w drogerii zaprojektowano specjalne szafy ekspozycyjne, podpowiadające sposób rozmieszczenia produktów. Odpowiednio przygotowane półki umożliwiają właściwą ekspozycję całego asortymentu sklepu. Pozostaje tylko zaplanować stosowną kolejność ustawienia regałów. Dla sklepów o mniejszej powierzchni zaprojektowano tzw. displaye, które pozwolą zwiększyć ekspozycję w razie braku miejsca na półkach. Oczywistą koniecznością, w każdym sklepie z kosmetykami, jest zastosowanie luster i lustereczek, w których klienci, mogą obejrzeć się po przetestowaniu kosmetyków.

Strefy drogerii

Każdy sklep, w tym również drogerię, można podzielić na trzy strefy: wejścia, centralną oraz kasy. Ułatwia to optymalizacje rozmieszczenia poszczególnych grup asortymentu. W strefie wejścia powinny znajdować się produkty przeznaczone do przyciągnięcia klienta np. kosmetyki w promocyjnej cenie. Centralna strefa sklepu zawiera produkty, które zazwyczaj znajdują się na liście zakupowej klientów np. mydła, pasty, dezodoranty. W strefie kasy umieszcza się produkty o małych gabarytach (maseczki, jednorazowe maszynki do golenia, pomadki ochronne) oraz te kupowane i impulsywnie (np. przekąski). Dobrym pomysłem jest umieszczenie w okolicach kasy artykułów promocyjnych np. darmowych próbek. W tym miejscu umieszcza się również certyfikaty oraz dyplomy ze szkoleń – klient czekający w kolejce będzie miał czas się zapoznać z ich treścią i opuści sklep z pozytywnym wrażeniem.

Szkolenia

Opisane powyżej zagadnienia stanowią jedynie namiastkę wiedzy, jaką należy przyswoić, żeby prowadzić sprzedaż z sukcesem oraz notować coraz większy zysk. Skorzystanie z dostępnych szkoleń na temat merchandisingu pozwoli na łatwe przyswojenie teorii w bardzo krótkim czasie. Zdobyta wiedza pozwoli zaoszczędzić czas, a niewielka inwestycja w krótkim czasie wróci się z nawiązką.

Przeczytaj również:

Szkolenia

Szkolenia dla menadżerów — dlaczego są tak ważne?

Szkolenia dla menadżerów — dlaczego są tak ważne? Menadżer restauracji jest odpowiedzialny za ogromną liczbę zadań. W związku z tym bardzo ważny jest jego stały rozwój, w którym pomagają szkolenia dla menadżerów. W tym artykule wskażemy Ci korzyści, które płyną z poszerzania kompetencji, a także podstawowe obowiązki osoby odpowiedzialnej za prowadzenie restauracji. Szkolenia menadżerskie — z czego składa się zarządzanie lokalem? Zarządzanie zespołem to tylko jeden…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenia sprzedażowe - jak zminimalizować straty i zapasy?

Jak zminimalizować straty i zapasy w sklepie?- szkolenia sprzedażowe W sklepie spożywczym ogromną rolę odgrywa odpowiednie zarządzanie. W grę wchodzą bowiem zagadnienia, takie jak magazynowanie towarów oraz minimalizacja strat. Spore znaczenie ma także odpowiedni dobór marży. W zdobyciu cennej wiedzy pomogą szkolenia sprzedażowe, które prowadzimy. Szkolenia sprzedażowe — zapasy w sklepie spożywczym Zapasy to tak naprawdę pieniądze. Idealnie, gdy na półkach…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Zyskowna restauracja w trudnych czasach? Szkolenia gastronomiczne, menedżerskie i sprzedażowe

Zyskowna restauracja w trudnych czasach? Szkolenia gastronomiczne, menedżerskie i sprzedażowe Sukces w gastronomii zależy dzisiaj od bardzo wielu czynników. Składa się na niego nie tylko praca menedżerów, obsługi oraz kucharzy. Kluczowe jest także wdrożenie odpowiednich rozwiązań technologicznych, które są dostosowane do aktualnych czasów oraz regularne szkolenia. Wiele na ten temat może powiedzieć trener Warto Szkolić i specjalista z zakresu gastronomii — Paweł Gruba Szkolenia…
dowiedz się więcej