Szkolenie dla PSS „Społem” Wronki z zakresu merchandisingu

Szkolenie dla PSS „Społem” Wronki z zakresu merchandisingu

W miesiącu lipcu,  trenerzy firmy „Warto Szkolić” zorganizowali szkolenie z zakresu merchandisingu dla pracowników sieci sklepów spożywczych „Społem” we Wronkach.

Szkolenie dla PSS „Społem” Wronki z zakresu merchandisingu

W miesiącu lipcu,  trenerzy firmy „Warto Szkolić” zorganizowali szkolenie z zakresu merchandisingu dla pracowników sieci sklepów spożywczych „Społem” we Wronkach.

PSS „Społem” Wronki to przedsiębiorstwo z wieloletnią tradycją, która w ostatnich latach przeszła gruntowne zmiany. Dostosowanie wyglądu sklepów oraz charakteru działań marketingowych do współczesnych potrzeb klientów, pozwala na konkurowanie z innymi sieciami sklepów spożywczych prowadzących działalność we Wronkach. W związku z chęcią dalszego doskonalenia oferowanych usług firma zdecydowała się na zatrudnienie naszej firmy do przeprowadzenia szkolenia z zakresu merchandisingu.

Firma posiada 5 sklepów zlokalizowanych w różnych częściach miasta, a  w szkoleniu poprowadzonym przez naszych trenerów wzięli udział pracownicy wszystkich tych jednostek. Spotkanie było silnie ukierunkowane na przekazanie wiedzy praktycznej, dlatego też odbyło się ono w miejscu pracy uczestników – w jednym ze sklepów sieci.

Cele szkolenia

Celem szkolenia było zapoznanie pracowników z technikami merchandisingu, czyli zwiększania wielkości i wartości koszyka zakupowego poprzez odpowiednie rozmieszczanie towarów w przestrzeni sklepowej.

Schemat szkolenia

Szkolenie było podzielone na dwie części: teoretyczną i praktyczną. Na początek uczestnicy poznali typowy schemat poruszania się klienta po sklepie oraz mechanizm jego decyzji zakupowych. Po tym krótkim wprowadzeniu pracownicy zostali zaznajomieni z technikami merchandisingu. W tej części szkolenia dowiedzieli się m.in.:

– jak rozmieszczać towar, który najbardziej chcemy sprzedać w przestrzeni sklepowej,

– jak układać towar na poszczególnych regałach, aby zwiększyć sprzedaż i zminimalizować konieczność częstego dokładania towaru,

– jak zarządzać asortymentem w sklepie: kiedy, co i w jakiej ilości oferować.

Porady zostały poparte przykładami sklepów, które dzięki zastosowaniu zasad poprawnego rozmieszczenie towaru osiągnęły wzrost obrotów. Następnie trenerzy pokazali uczestnikom również na przykładzie ich własnego sklepu, w jaki sposób zostały zastosowane techniki merchandisingowe.

Po zakończeniu części teoretycznej przeszliśmy do części praktycznej. Uczestnicy mieli za zadanie ponowne ułożenie produktów na regale, z zastosowaniem zademonstrowanych wcześniej technik. W ten sposób zweryfikowaliśmy stopień przyswojenia wiedzy i uzupełniliśmy zauważone braki.

Dalej na konkretnych przykładach podane zostały rozwiązania typowych problemów pracownika sklepu, takie jak:

  • – co zrobić, gdy towar na półce się nie mieści, jest go za dużo,
  • – co zrobić, gdy ekspozycja jest nieczytelna dla klienta,
  • – jak wyregulować wysokość półki tak, aby osiągnąć tzw. efekt masy.

Rezultaty przeprowadzonego szkolenia

Przeprowadzone szkolenie przede wszystkim dało jego uczestnikom wiedzę, w jaki sposób należy budować ekspozycję produktów tak, aby zwiększyć zyski sklepu. Dzięki prawidłowemu zastosowaniu zasad merchandisingu przez pracowników, klienci sklepów PSS „Społem”  Wronki szybciej znajdą produkty wyżej marżowane lub takie, na których sprzedaży bardziej zależy właścicielowi sklepu, a co za tym idzie, zwiększy się marża i sprzedaż. Nie należy również zapominać o aspekcie motywacyjnym szkolenia – pozwoliło ono pracownikom lepiej zrozumieć powody wyznaczonych przez zwierzchników wytycznych, co niewątpliwie wzmocni ich zaangażowanie w wykonywane zadania.

Dziękujemy pracownikom sklepów PSS „Społem” Wronki za udział w szkoleniu, a organizatorom za okazane zaufanie.

Przeczytaj również:

Ostatnie realizacje, Wiedza i rozwój

Marketing cyfrowy w branży wędliniarskiej – relacja ze szkolenia

Marketing cyfrowy w branży wędliniarskiej – relacja ze szkolenia Branża wędliniarska, choć korzystająca z tradycji sięgających wieków, nie unika wpływu nowoczesnego, cyfrowego świata. Zmieniające się trendy konsumenckie, rosnąca konkurencja i dynamiczne otoczenie biznesowe wymagają od producentów wędlin elastyczności i nowoczesnych rozwiązań. W takim kontekście marketing cyfrowy staje się nieodzownym narzędziem, pozwalającym na przetrwanie i rozwój wędliniarni w erze digitalizacji. Z naszych usług skorzystała firma,…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Wiedza i rozwój

Zarządzanie projektami w firmie produkcyjnej – relacja ze szkolenia

Zarządzanie projektami w firmie produkcyjnej – relacja ze szkolenia Zarządzanie projektami w firmie produkcyjnej stanowi kluczowy element skutecznego funkcjonowania i konkurencyjności w dzisiejszym dynamicznym środowisku biznesowym. Firmy produkcyjne, niezależnie od swojej wielkości, często zmierzyć się muszą z różnorodnymi projektami, takimi jak wdrażanie nowych produktów, optymalizacja procesów produkcyjnych czy też dostosowywanie się do zmieniających się regulacji i standardów. Sukces w tych przedsięwzięciach zależy w dużej mierze od umiejętności…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Wiedza i rozwój

AI w sprzedaży – relacja ze szkolenia

AI w sprzedaży – relacja ze szkolenia W dzisiejszym dynamicznym świecie biznesu, w którym konkurencja stale rośnie, przedsiębiorstwa muszą wykorzystać nowoczesne narzędzia i technologie, aby odnieść sukces. Jednym z najważniejszych aspektów, którym należy poświęcić uwagę, jest skuteczność procesów sprzedażowych. W tym kontekście sztuczna inteligencja (AI) staje się kluczowym elementem transformacji biznesowej, pozwalając firmom osiągnąć wyższy poziom personalizacji.…
dowiedz się więcej