Szkolenie Potrawy z Dziczyzny i Baraniny

Jednym z rodzajów szkoleń przeprowadzanych przez naszych wykwalifikowanych ekspertów są szkolenia branży gastronomicznej. Jak wiadomo gastronomia to nie tylko zespół, zarządzanie restauracją i odpowiedni workflow wszystkich składowych, ale także wykonywanie potraw na tyle dobrych i oryginalnych, aby przyciągnęły klientów i zatrzymały ich na dłużej. Z tego też powodu przeprowadzone zostało trzydniowe szkolenie o wiele mówiącym tytule „Potrawy z Dziczyzny i Baraniny”. Przygotowania jakich ciekawych dań można było nauczyć się w trakcie trwania kursu?

Jaki był główny cel szkolenia?

Wykonywanie potraw z dziczyzny nie należy do prostych gastronomicznych zadań. Stąd też głównym celem szkolenia było przedstawienie niezbędnej wiedzy merytorycznej i praktycznej. Dzięki tej wiedzy przygotowywanie potraw z dziczyzny nie będzie już dla uczestników skomplikowane i niedostępne. Co więcej, uczestnicy szkolenia zdobywając wiedzę teoretyczną i praktyczną, podnoszą swoje kompetencje zawodowe, które w zdecydowanym stopniu przydadzą się na rynku pracy.

Warto zaznaczyć, że trener tak przygotował szkolenie w specjalny sposób. Dzięki temu kursanci bardzo dokładnie poznali tematykę i problematykę przyrządzania potraw z dziczyzny i baraniny. Jest to specyficzny rodzaj mięsa, który wymaga odpowiedniej obróbki, aby wydobyć z niego najlepsze aromaty. Dlatego też podczas szkolenia uczestnicy uczyli się otrzymywania czystych smaków za sprawą nietypowych sposobów i często w bardzo zaskakujących na pierwszy rzut oka zestawieniach. Kursanci w trakcie szkolenia poznali przepisy na zupę myśliwską, potrawkę z królika, przepiórki z rozmarynem, schab z dzika i pieczonego bażanta. Bardzo istotną częścią całego kursu, było przedstawienie wszystkich przepisów krok po kroku — od obrabiania mięsa, aż po finalne doprawienie dań i ich konsumpcję.

Dzień pierwszy, czyli królik, przepiórki, dzik i bażant

W trakcie pierwszego dnia kursanci jako pierwszy poznali przepis na potrawkę z królika z jałowcem i śliwkami. Następnie trener przedstawił sposób na przyrządzenie zupy myśliwskiej z porto. Kolejną potrawą uczoną w formie teorii i jednoczesnej praktyki były przepiórki z rozmarynem, nadziewaną cebulą, otulone panchettą. Przedostatnim przepisem tego dnia był pieczony z warzywami schab z dzika szpikowany słoniną, natomiast na koniec dnia kursanci nauczyli się przyrządzać bażanta pieczonego w sosie owocowym.

Dzień drugi, czyli baranina na wszelkie sposoby

Podczas drugiego dnia szkolenia kursanci dowiedzieli się w pierwszej kolejności o tym, w jaki sposób właściwie podzielić tuszę baranią. Następnie przedstawiony został przepis na pieczeń baranią po angielsku, a po krótkiej prezentacji wszyscy uczestnicy przystąpili do wykonywania takiej pieczeni. Na koniec dnia kursanci nauczyli się przyrządzać szaszłyki z baraniny i szaszłyk zbójnicki.

Dzień trzeci, czyli ostatni dzień szkolenia

W trakcie ostatniego dnia kursu pierwszym przepisem był gulasz z baraniny. Najpierw trener przedstawił go w teorii, a później uczestnicy ćwiczyli w praktyce. Kolejny przepis przedstawiony tego dnia to gulasz w piwie, czyli potrawa, która szczególnie popularna jest we wszelkich tawernach i zajazdach, szczególnie w górach. Na zakończenie całego szkolenia kursanci dowiedzieli się, w jaki sposób przyrządzać aromatyczną pieczeń baranią, a także comber barani pieczony.

Podsumowując, szkolenie „Potrawy z Dziczyzny i Baraniny” miało charakter teoretyczno-praktyczny. Dlatego też kursanci wynieśli z niego sporo przepisów i wiedzy na temat przyrządzania dań z dziczyzny i baraniny. Warto podkreślić, że pełen wymiar godzinowy w ciągu trzech dni szkolenia, to aż 24 godziny, dlatego też szkolenie to było idealnym sposobem na to, aby w krótkim czasie nabyć i przyswoić maksymalną ilość wiedzy z zakresu gastronomii. 

Zapraszamy do obejrzenia relacji – szkolenie Potrawy z Dziczyzny i Baraniny:

Zapraszamy również do zobaczenia naszej poprzedniej relacji ze szkolenia o nowoczesnym cateringu.

 

 

Przeczytaj również:

Blog, Wiedza i rozwój

Otwarcie własnej działalności. Jakie są przeszkody i kto może ją otworzyć?

Otwarcie własnej działalności. Jakie są przeszkody i kto może ją otworzyć? W naszym kraju otwarcie własnej działalności gospodarczej jest stosunkowo proste i nie wymaga posiadania specjalnych pozwoleń czy uprawnień. Są jednak określone przypadki, gdy należy spełnić dodatkowe warunki, o których opowiemy dziś nieco więcej. Otwarcie własnej działalności – proces założenia Sam proces otwierania własnej firmy jest w Polsce…
dowiedz się więcej
Blog, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenia online – plusy i minusy. Czy są tak samo wartościowe jak szkolenia stacjonarne?

Szkolenia online – plusy i minusy. Czy są tak samo wartościowe jak szkolenia stacjonarne? Kursy online cieszą się z roku na rok coraz większą popularnością. W dobie pandemii wiele osób przekonało się, że bezpośredni kontakt nie jest koniecznością ani w pracy, ani w szkole. Nowe umiejętności można nabywać oraz rozwijać również za pomocą internetowego szkolenia. Uczestnik nabywa wtedy w pełni realną wiedzę. Poniżej wskażemy Ci, skąd…
dowiedz się więcej
Blog, Wiedza i rozwój

Jaki wpływ na gospodarkę ma wojna panująca na Ukrainie?

Jaki wpływ na gospodarkę ma wojna panująca na Ukrainie? Gdy 24 lutego 2022 roku cały świat obiegła informacja o rozpoczęciu konfliktu zbrojnego na Ukrainie, nikt nie spodziewał się, że skutki rosyjskiej agresji będą tak dalekosiężne. Dziś wiemy już, że będziemy zmagać się z nimi jeszcze przez wiele lat. Wciąż nie wiadomo, kiedy wojna będzie miała swój kres. W dzisiejszym artykule omówiony zostanie wpływ…
dowiedz się więcej