Doradztwo dla restauracji w Białym Dunajcu: szkolimy z góralskim przytupem!

Oscypki, dziczyzna, boczek – każdy kucharz wie, że tych produktów nie może zabraknąć w restauracji serwującej tradycyjną kuchnię pod Giewontem. O czym jeszcze powinni pamiętać pracownicy gastronomii? Doradztwo dla restauracji w Białym Dunajcu przybliżyło najważniejsze, uniwersalne zasady.

Doradztwo objęło trzy dni, tj. 27-29 listopada, a udział w nim wzięło czterech uczestników – pracowników restauracyjnej kuchni.

Cele doradztwa

Celem doradztwa było podniesienie jakości serwowanych dań: ich smaku i estetyki oraz poprawa organizacji pracy w kuchni.

Przebieg doradztwa

Na początek trener przedstawił swoje doświadczenie zawodowe i poprosił o to samo uczestników doradztwa. Następnie opisał ogólne zasady pracy w gastronomii – tu omówiliśmy zasady HCCP.

Kolejnym punktem była analiza umiejętności poszczególnych pracowników restauracyjnej kuchni: uczestnicy mieli za zadanie wykonać zlecone przez trenera dania, trzymając się przyjętych zasad i harmonogramu. Trener przyglądał się pracy uczestników, a na koniec ocenił wykonanie dań. I tak:

Duże plusy:

  • dokładność,
  • dobra organizacja stanowiska pracy.

Do poprawy:

  • dosmaczanie potraw,
  • aranżacja dań na talerzu – z uwzględnieniem najnowszych trendów,
  • wykonywanie dekoracji do deserów.

Następnie przyszedł czas na propozycję nowego menu i zaprezentowanie wykonania dań przez trenera: przykłady zup, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jarskich, dania mączne oraz deserów.

Na koniec trener pokazał właścicielowi restauracji sposoby obliczania FC % – badania rentowności restauracji oraz, korzystając z długoletniego doświadczenia, udzielił wskazówek jak optymalnie dobierać dostawców.

Doradztwo dla restauracji: rezultaty

Uczestnicy poznali zasady HCCP, mieli okazję sprawdzić swoje umiejętności pod okiem doświadczonego, uznanego kucharza – trenera. Wskazał on również indywidualnie elementy wymagające poprawy w pracy każdego z uczestników: organizacja pracy, dosmaczanie potraw itd. Doradztwo dla restauracji w Białym Dunajcu przyczyni się do podniesienia jakości serwowanych potraw, a także wpłynie pozytywnie na motywację zespołu – teraz pewnego swoich umiejętności i świadomego braków.

Zainteresowanych naszymi usługami serdecznie zapraszamy do kontaktu oraz zapoznania się z naszą ofertą szkoleń dofinansowanych z BUR.

Trenerzy “Warto Szkolić”

Przeczytaj również:

Szkolenia, Wiedza i rozwój

Jak rozwiązywać konflikty w branży produkcyjnej?

Konflikty w branży produkcyjnej są nieuniknione i mogą wynikać z wielu przyczyn, takich jak stres związany z terminami, różnice kulturowe czy konkurencja o zasoby. Skuteczne zarządzanie tymi konfliktami jest kluczowe, ponieważ nie tylko wpływa na atmosferę pracy, ale również na produktywność i ogólne wyniki finansowe przedsiębiorstwa. Aby poradzić sobie z tymi wyzwaniami, organizacje muszą rozwijać strategie rozpoznawania, zapobiegania i rozwiązywania konfliktów. Ten artykuł ma na celu przedstawić…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Jak radzić sobie z obiekcjami klientów?

Współczesny rynek oferuje konsumentom niezliczoną ilość produktów i usług, stawiając przed przedsiębiorcami nie lada wyzwanie w zakresie przyciągania i utrzymywania uwagi klientów. W tym zatłoczonym środowisku, zdolność do efektywnego radzenia sobie z obiekcjami klientów staje się kluczową umiejętnością, która może decydować o sukcesie lub porażce biznesu. Obiekcje, często postrzegane jako bariery na drodze do sprzedaży, w rzeczywistości mogą być postrzegane jako okazje do pogłębienia relacji…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Jak pokonać bariery komunikacyjne w biznesie?

W środowisku biznesowym, gdzie efektywna komunikacja jest fundamentem nie tylko codziennego zarządzania, ale i strategicznego rozwoju, bariery komunikacyjne mogą mieć poważne konsekwencje. Różnice językowe, kulturowe, a także wyzwania technologiczne stoją na drodze do płynnej wymiany informacji i współpracy. Zrozumienie i przezwyciężenie tych barier staje się kluczowym zadaniem dla liderów i zespołów na każdym szczeblu organizacji, determinującym ich zdolność do osiągania celów biznesowych. W odpowiedzi…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.