Techniki radzenia sobie z trudnym klientem. Szkolenie dla sklepów Czwórka i OLMATFresh

W październiku i listopadzie przeprowadziliśmy cykl doradczo-szkoleniowy dla sklepów Czwórka i OLMATFresh w Pabianicach (woj. łódzkie). Po doradztwie z zakresu merchandisingu (sprawdźcie jak zmieniliśmy układ towarów na lepiej sprzedający – klik!) przyszedł czas na kolejny ważny temat dla każdego pracownika sklepu: najważniejsze zasady obsługi klienta oraz techniki radzenia sobie z trudnym klientem.

Wszystkie spotkania realizowaliśmy w miejscu pracy uczestników: na terenie sklepów, a udział w nich wzięli zarówno doświadczeni, jak i początkujący pracownicy.

Cele szkolenia

Głównym celem cyklu szkoleniowego była praktyczna nauka podstaw obsługi klienta, a w konsekwencji podniesienie jej jakości.

Przebieg szkolenia

Cykl spotkań podzieliliśmy na dwa bloki tematyczne: obsługa klienta oraz współpraca w zespole. Pierwszy miał charakter typowo szkoleniowy (choć jak zawsze w “Warto Szkolić” z dużą dawką ćwiczeń praktycznych z codziennej pracy uczestników wziętych :] ). Drugi z kolei poprowadziliśmy w formie gier integracyjnych.

Realizując pierwszy z nich, temat obsługi klienta, podzieliliśmy pracowników na dwie grupy: o krótkim i długim stażu pracy. Dla każdej z nich poprowadziliśmy szkolenie pod nieco innym kątem: dla pierwszej z podstaw obsługi klienta, a dla drugiej z obsługi klienta trudnego.

W trakcie tego szkolenia uczestnicy nabyli następujące kompetencje:

szkolenie obsługa klienta

 

Z kolei w ramach drugiej, integracyjnej części szkolenia, uczestnicy dowiedzieli się jaką rolę każdy z nich odgrywa w zespole (przywódca, dobra dusza itp.). Była to także świetna okazja, aby lepiej się poznać i odkryć swoje mocne strony.

Które tematy najbardziej przydatne według uczestników?

Uczestnikom w szczególności spodobała się nauka rozpoznawania typów klientów. Wskazali, że dzięki tej wiedzy, będą w stanie lepiej dopasować styl komunikacji do potrzeb klienta, szczególnie jeżeli chodzi o klienta trudnego, w rozmowie z którym zawodzą formułki stosowane w komunikacji z typowym klientem.

Z kolei w naszej opinii, trenerów, kluczowe było odkrycie przez uczestników, na czym tak naprawdę polega wysokiej jakości obsługa klienta:

Bardzo istotne było uświadomienie pracownikom, że obsługa klienta to rozumienie potrzeb klienta oraz akceptacja jego sposobu postrzegania świata.

Rezultaty szkolenia

Poprawa jakości obsługi klienta to główny efekt pierwszej części szkolenia. A dokładniej? Już mówimy: zarówno lepsze zrozumienie potrzeb typowego klienta, jak i radzenie sobie z klientem trudnym.

Natomiast druga, integracyjna część szkoleń dała uczestnikom zrozumienie i większą akceptację różnic pomiędzy poszczególnymi członkami zespołu. Te umiejętności przełożą się  na lepszą współpracę w zespole pracowniczym.

Serdecznie dziękujemy pracownikom sklepów OlmatFresh i Czwórkaza udział w całym cyklu szkoleniowym. Daliście radę! Powodzenia!

Trenerzy “Warto Szkolić”

Przeczytaj również:

Szkolenia, Wiedza i rozwój

Zarządzanie reklamacjami w transporcie i spedycji

Zarządzanie reklamacjami w transporcie i spedycji W branży transportowej i spedycyjnej, gdzie margines błędu jest niezwykle wąski, a satysfakcja klienta ma kluczowe znaczenie. Zarządzanie reklamacjami staje się nieodłącznym elementem codziennej działalności. Reklamacje, będące naturalnym skutkiem działalności każdego przedsiębiorstwa, mogą dotyczyć wielu aspektów. Od problemów z jakością usług po kwestie związane z logistyką i obsługą klienta. W tym kontekście, umiejętność skutecznego zarządzania reklamacjami…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Savoir vivre w recepcji hotelowej

Savoir vivre w recepcji hotelowej W erze cyfryzacji i automatyzacji, osobisty kontakt z gościem nabiera szczególnego znaczenia. Recepcja hotelowa, będąca sercem każdego obiektu noclegowego, staje się miejscem, gdzie savoir vivre nie jest jedynie dodatkiem, ale fundamentalną wartością, wpływającą na postrzeganie całego hotelu. Savoir vivre w recepcji hotelowej to sztuka, której opanowanie pozwala na budowanie harmonijnych relacji z gośćmi, zrozumienie ich potrzeb i oczekiwań.…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Organizacja bankietów i przyjęć okolicznościowych od podstaw

Organizacja bankietów i przyjęć okolicznościowych od podstaw Organizacja bankietów i przyjęć okolicznościowych to sztuka łączenia różnych elementów. Od wyboru odpowiedniej lokalizacji, przez komponowanie menu, aż po zapewnienie atrakcji i rozrywki na najwyższym poziomie. To także ciągłe dostosowywanie się do zmieniających się trendów i preferencji klientów. Co wymaga nie tylko kreatywności, ale i gruntownej wiedzy z zakresu zarządzania eventami. W obliczu coraz większego zapotrzebowania na profesjonalną organizację różnego rodzaju imprez,…
dowiedz się więcej