W ŚWIECIE MERCHANDISINGU: Ekspozycja najczęściej kupowanych produktów

Nabiał oraz produkty świeże – to według statystyk towary, które są najczęściej kupowane przez konsumentów. Ich popularność nie powinna jednak uśpić czujności merchandisera – istnieją bowiem techniki, które pozwalają zmaksymalizować sprzedaż na tychże stoiskach.

Parę zasad dotyczących nabiału

Najważniejszą zasadą w przypadku nabiału jest rygorystyczne przestrzeganie daty przydatności do spożycia poszczególnych produktów – nie ma tu miejsca na pomyłki, gdyż mogą one drogo kosztować pod względem wizerunkowym. Druga kwestia to ułożenia towaru – powinno być intuicyjne i uwzględniać to, jak konsument szuka asortymentu. Powinniśmy na przykład grupować go po rodzaju, a nie po markach. Jeśli to możliwe, to w obrębie danego rodzaju należy umieszczać produkty najbardziej podobne (przeznaczeniem, zawartością tłuszczu czy wielkością) możliwie jak najbliżej siebie. Pamiętajmy również, że zwykle opłaca się szczególne eksponowanie towarów sezonowych oraz lokalnych, co do których konsumenci na danym terenie mają duży sentyment. W dzisiejszych czasach warto również zadbać o odpowiednią promocję stoiska „eko” i „bez glutenu”, gdyż taki asortyment cieszy się coraz większa popularnością.

Jak eksponować warzywa i owoce?

Nie ulega wątpliwości, ze warzywa i owoce, a więc produkty świeże, powinny być zawsze błyszczące, kolorowe, dobrze oświetlone, a do tego być ułożone na zasadzie przyjemnych dla oka kontrastów. Ale nawet największe wysiłki w tym zakresie zmarnuje nieestetyczne, brudne stoisko, gdzie na ziemi zalega błoto. Tutaj czystość ma szczególne znaczenie – stosika świeże trzeba sprzątać zdecydowanie częściej w ciągu dnia, niż inne półki.

Ale poza błyskiem, kolorem i czystością merchandising ma jeszcze wiele do powiedzenia na tym dziale. Po pierwsze dzielimy go na dwie części – warzywne i owocowe. Ale to za mało – w ich obrębie trzeba jeszcze dobierać obok siebie produkty podobne, na przykład mające podobne przeznaczenie czy wygląd lub właściwości. Możemy w tym wypadku mówić o takich grupach asortymentowych jak: produkty z ziemi (marchewka, seler, ziemniaki itp.), warzywa służące jako dodatki (pomidor, ogórek, papryka itp.), dodatki zielone (natka pietruszki, koperek, szczypiorek itp.), owoce rodzime (jabłka, gruszki, śliwki itp.), owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki itp.), rośliny strączkowe (fasola, szparagi, groch itp.) oraz wszelkie owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, nektarynki itp.).

Przeczytaj również:

Blog, Szkolenia dofinansowane

Akademia Menadżera Cyfryzacji — Marketing cyfrowy Świat sprzedaży marketingu dynamicznie się zmienia. Klienci przed podjęciem kontaktu z firmą wyszukują informacji na temat przedsiębiorstwa, usług czy produktów w Internecie. Marketing cyfrowy jest działaniem, które pomaga nam w pozyskaniu klientów, bez większego działania z naszej strony. To dlatego ważne jest, by np. strona internetowa zbudowana była szczegółowo, profesjonalnie, a zarazem atrakcyjnie. Szkolenie…
dowiedz się więcej
Blog, Wiedza i rozwój

Otwarcie własnej działalności. Jakie są przeszkody i kto może ją otworzyć?

Otwarcie własnej działalności. Jakie są przeszkody i kto może ją otworzyć? W naszym kraju otwarcie własnej działalności gospodarczej jest stosunkowo proste i nie wymaga posiadania specjalnych pozwoleń czy uprawnień. Są jednak określone przypadki, gdy należy spełnić dodatkowe warunki, o których opowiemy dziś nieco więcej. Otwarcie własnej działalności – proces założenia Sam proces otwierania własnej firmy jest w Polsce…
dowiedz się więcej
Blog, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenia online – plusy i minusy. Czy są tak samo wartościowe jak szkolenia stacjonarne?

Szkolenia online – plusy i minusy. Czy są tak samo wartościowe jak szkolenia stacjonarne? Kursy online cieszą się z roku na rok coraz większą popularnością. W dobie pandemii wiele osób przekonało się, że bezpośredni kontakt nie jest koniecznością ani w pracy, ani w szkole. Nowe umiejętności można nabywać oraz rozwijać również za pomocą internetowego szkolenia. Uczestnik nabywa wtedy w pełni realną wiedzę. Poniżej wskażemy Ci, skąd…
dowiedz się więcej