Szkolenie Potrawy z Dziczyzny i Baraniny

Jednym z rodzajów szkoleń przeprowadzanych przez naszych wykwalifikowanych ekspertów są szkolenia branży gastronomicznej. Jak wiadomo gastronomia to nie tylko zespół, zarządzanie restauracją i odpowiedni workflow wszystkich składowych, ale także wykonywanie potraw na tyle dobrych i oryginalnych, aby przyciągnęły klientów i zatrzymały ich na dłużej. Z tego też powodu przeprowadzone zostało trzydniowe szkolenie o wiele mówiącym tytule „Potrawy z Dziczyzny i Baraniny”. Przygotowania jakich ciekawych dań można było nauczyć się w trakcie trwania kursu?

Jaki był główny cel szkolenia?

Wykonywanie potraw z dziczyzny nie należy do prostych gastronomicznych zadań. Stąd też głównym celem szkolenia było przedstawienie niezbędnej wiedzy merytorycznej i praktycznej. Dzięki tej wiedzy przygotowywanie potraw z dziczyzny nie będzie już dla uczestników skomplikowane i niedostępne. Co więcej, uczestnicy szkolenia zdobywając wiedzę teoretyczną i praktyczną, podnoszą swoje kompetencje zawodowe, które w zdecydowanym stopniu przydadzą się na rynku pracy.

Warto zaznaczyć, że trener tak przygotował szkolenie w specjalny sposób. Dzięki temu kursanci bardzo dokładnie poznali tematykę i problematykę przyrządzania potraw z dziczyzny i baraniny. Jest to specyficzny rodzaj mięsa, który wymaga odpowiedniej obróbki, aby wydobyć z niego najlepsze aromaty. Dlatego też podczas szkolenia uczestnicy uczyli się otrzymywania czystych smaków za sprawą nietypowych sposobów i często w bardzo zaskakujących na pierwszy rzut oka zestawieniach. Kursanci w trakcie szkolenia poznali przepisy na zupę myśliwską, potrawkę z królika, przepiórki z rozmarynem, schab z dzika i pieczonego bażanta. Bardzo istotną częścią całego kursu, było przedstawienie wszystkich przepisów krok po kroku — od obrabiania mięsa, aż po finalne doprawienie dań i ich konsumpcję.

Dzień pierwszy, czyli królik, przepiórki, dzik i bażant

W trakcie pierwszego dnia kursanci jako pierwszy poznali przepis na potrawkę z królika z jałowcem i śliwkami. Następnie trener przedstawił sposób na przyrządzenie zupy myśliwskiej z porto. Kolejną potrawą uczoną w formie teorii i jednoczesnej praktyki były przepiórki z rozmarynem, nadziewaną cebulą, otulone panchettą. Przedostatnim przepisem tego dnia był pieczony z warzywami schab z dzika szpikowany słoniną, natomiast na koniec dnia kursanci nauczyli się przyrządzać bażanta pieczonego w sosie owocowym.

Dzień drugi, czyli baranina na wszelkie sposoby

Podczas drugiego dnia szkolenia kursanci dowiedzieli się w pierwszej kolejności o tym, w jaki sposób właściwie podzielić tuszę baranią. Następnie przedstawiony został przepis na pieczeń baranią po angielsku, a po krótkiej prezentacji wszyscy uczestnicy przystąpili do wykonywania takiej pieczeni. Na koniec dnia kursanci nauczyli się przyrządzać szaszłyki z baraniny i szaszłyk zbójnicki.

Dzień trzeci, czyli ostatni dzień szkolenia

W trakcie ostatniego dnia kursu pierwszym przepisem był gulasz z baraniny. Najpierw trener przedstawił go w teorii, a później uczestnicy ćwiczyli w praktyce. Kolejny przepis przedstawiony tego dnia to gulasz w piwie, czyli potrawa, która szczególnie popularna jest we wszelkich tawernach i zajazdach, szczególnie w górach. Na zakończenie całego szkolenia kursanci dowiedzieli się, w jaki sposób przyrządzać aromatyczną pieczeń baranią, a także comber barani pieczony.

Podsumowując, szkolenie „Potrawy z Dziczyzny i Baraniny” miało charakter teoretyczno-praktyczny. Dlatego też kursanci wynieśli z niego sporo przepisów i wiedzy na temat przyrządzania dań z dziczyzny i baraniny. Warto podkreślić, że pełen wymiar godzinowy w ciągu trzech dni szkolenia, to aż 24 godziny, dlatego też szkolenie to było idealnym sposobem na to, aby w krótkim czasie nabyć i przyswoić maksymalną ilość wiedzy z zakresu gastronomii. 

Zapraszamy do obejrzenia relacji – szkolenie Potrawy z Dziczyzny i Baraniny:

Zapraszamy również do zobaczenia naszej poprzedniej relacji ze szkolenia o nowoczesnym cateringu.

 

 

Przeczytaj również:

Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Budowanie zespołu pracowników na uczelni wyższej – relacja ze szkolenia

Budowanie zespołu pracowników na uczelni wyższej to zadanie wymagające przemyślanej strategii i zaangażowania na wielu poziomach organizacji. Proces ten jest kluczowy dla zapewnienia wysokiej jakości nauczania, badań naukowych oraz efektywnego zarządzania i administracji. W erze globalizacji i ciągłych zmian technologicznych, uczelnie stają przed wyzwaniem nie tylko przyciągnięcia, ale i utrzymania wykwalifikowanych specjalistów, którzy będą w stanie przyczynić się do rozwoju instytucji i jej misji. Efektywne budowanie…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Skuteczny kierownik w obsłudze technicznej nieruchomości - relacja ze szkolenia

Skuteczny kierownik w obsłudze technicznej nieruchomości to postać kluczowa dla sprawnego funkcjonowania każdej nieruchomości, niezależnie od jej przeznaczenia. To właśnie od jego umiejętności zarządczych, kompetencji technicznych i zdolności do efektywnego komunikowania się z zespołem oraz klientami zależy bezpieczeństwo, stan techniczny oraz wartość rynkowa obiektu. Dlatego też rola ta wymaga ciągłego rozwoju i doskonalenia swoich umiejętności, aby sprostać dynamicznie zmieniającym się wyzwaniom rynku nieruchomości. W…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Zarządzanie i współpraca w salonie samochodowym – relacja ze szkolenia

W dzisiejszym, dynamicznie zmieniającym się świecie motoryzacji, kluczowym elementem sukcesu każdego salonu samochodowego jest nie tylko znajomość najnowszych trendów i technologii, ale także skuteczne zarządzanie oraz budowanie zespołu zdolnego do wyjątkowej współpracy. W odpowiedzi na te potrzeby, zostaliśmy wybrani, aby zorganizować szkolenie skierowane do menedżerów i pracowników jednego ze znanych w Polsce salonów samochodowych. Szkolenie miało na celu nie tylko rozwój umiejętności zarządczych, ale również wzmocnienie…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.