FIFO, LIFO i FEFO - Co to za zasady? Jak je stosować? Która jest najlepsza?


Transkrypcja

Dzień dobry. Witam ponownie. Robert Daszkiewicz, trener sprzedaży. Czyli po dwóch stronach lady, czyli sprzedawców, którzy sprzedają towar dla swoich konsumentów i jak również tych, którzy dostarczają ten towar do tychże właśnie sklepów. Dzisiaj chciałbym z Wami porozmawiać na temat zasady FIFO, bo z nią się spotykamy tak naprawdę najczęściej kiedy mówimy czy to przy leasingu, czy mówimy o zarządzaniu stratami w sklepie. No więc pierwsza rzecz trzeba by sobie odpowiedzieć na pytanie co to jest FIFO? Fifo Moi kochani, to z angielskiego first in first out dosłownie kalka. Robiąc kalkę na polski pierwsze przyszło, pierwsze wyszło i rzeczywiście. Myślę, że ta reguła jest najczęściej rozpowszechniona wśród naszych klientów, wśród Was wszystkich. Czemu tak się dzieje? Ano dlatego. Pierwsze przyszło, więc pierwsze musi wyjść, żeby zminimalizować właśnie straty, czyli żeby się nie przeterminowane. No bo wiadomo, że jak przyszło wcześniej, to może mieć krótszą datę. Ale tutaj? Tutaj na pomoc przychodzi jeszcze jedna zasada, bo tych zasad tam jest kilka, ale wspomnę tylko o tej jednej jest tzw. FIFO first inspired first out. Pierwsze z datą, z tą najkrótszą datą. To pierwsze musi być pierwsze wywalone ze sklepu, bo to o to chodzi. Czyli zobaczcie few bo trochę nam odbija FIFO dlatego, że przy FIFO nie myślimy o dacie. My z założenia robimy, że co przyszło wcześniej musi mieć krótszą datę. W związku z tym jakby w ten sposób działamy.

Nie, nie działamy datą dostawy, tylko datą wybitym na opakowaniu. Tak naprawdę, czyli właściwie de facto powinniśmy się skupiać na zasadzie tej opartej na inspired, czyli krótkim terminie, krótszym terminie przydatności do spożycia, czyli tak naprawdę few, no a nie FIFO. Ja podpowiem Wam jeszcze tylko tutaj na koniec powiem szczerze zadano mi pytanie i sam się głowiłem jak na nie odpowiedzieć, bo znałem zasadę, ale co ma ona wspólnego z naszymi szkoleniami? A chodzi o zasadę Uwaga FIFO. Last in first out. Czyli ostatnie przyszło, pierwsze wyszło i powiem, że głowiłem się nad tą zasadą. Jak ją umieścić w sklepie? To co jest, to co? To? Co ostatnie przyszło? Nie, nie, nie. Koń nie może pierwsze wyjść, musi wyjść ostatnie tak naprawdę, czyli de facto LESS. Fifo jest zaprzeczeniem FIFO i zaprzeczeniem FIFO. My o tych zasadach wspominamy przy okazji właściwie nie mówimy o nich osobnego szkolenia i tak dalej, bo one mieszczą się w wielu zagadnieniach. Czy to będzie zarządzania wskaźnikami ekonomicznymi, czy to jest kwestia zysku i strat na sklepie, czy to jest przy okazji merchandisingu? Wspominamy o tym, o tych zasadach m.in. właśnie przy okazji tych szkoleń. Jeżeli macie jakieś pytania związane właśnie z FIFO, FIFO, FIFO czy Chico to bardzo zapraszam do kontaktu moi kochani i pozostaję do dyspozycji. Dziękuję Wam pięknie.

Propozycja podobnych szkoleń sprzedażowych:

Przeczytaj również:

Transkrypcje

MBTI - czym jest i jak wpływa na budowanie efektywnego zespołu? Szkolenie w Warto Szkolić!

Transkrypcja Cześć, witajcie serdecznie na kanale Warto szkolić. Ja jestem Magda. Zazwyczaj znajduje się po drugiej stronie kamery. Natomiast powoli wychodzę z ukrycia i będę Wam zdradzać i pokazywać jak wyglądają chociażby szkolenia przez nas organizowane. Dzisiaj jest wyjątkowe wydarzenie, ponieważ szkolić się będziemy my, czyli wszyscy pracownicy, cała ekipa firmy. Warto szkolić. Dzisiaj będziemy zgłębiać jak budować zespół, jak współpracować…
dowiedz się więcej
Transkrypcje

Jak radzić sobie z konfliktami w zespole? - Paweł Głowacki dla Warto Szkolić

Transkrypcja Cześć, jestem Marcin. Warto szkolić. Dzisiaj spotykam się z Pawłem. Paweł jest trenerem, coachem, ekspertem w dziedzinie zarządzania i z Pawłem porozmawiam na temat jak radzić sobie z konfliktami w zespole. Jak radzić sobie z konfliktami w zespole. Nie jest to łatwy temat dla menadżera. Pojawia się. Najlepiej najbardziej nieodpowiednim momencie. Czasami nie wiadomo, co z nim zrobić. Najlepiej byłoby go zamieść pod dywan, ale wiadomo, że to nie jest rozwiązanie. Może…
dowiedz się więcej
Transkrypcje

Hell's kitchen - piekielna kuchnia - wywiad z Pawłem Grubą - managerem sali w programie

Transkrypcja Cześć, jestem Marcin. Witajcie na kanale Warto szkolić. Naszym gościem będzie dzisiaj Paweł Gruba. Ogromna przyjemność. Marcinie, witam Cię serdecznie. Dziękuję za zaproszenie. Cześć Paweł. Pawła na pewno możecie poznać. Poznaliście z pewnością w programie Hell’s Kitchen. Jeżeli mamy tutaj osoby, które oglądały ten program to kojarzą Pawła jako menagera, który pojawiał się w każdym odcinku. Ale to oczywiście…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.