Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/warto2019/wartoszkolic.pl/wp-content/themes/warto/app/Controllers/Blog/BlogController.php on line 39
Jak skutecznie zwiększyć sprzedaż na stoisku mięsnym?

Jak skutecznie zwiększyć sprzedaż na stoisku mięsnym?

W dzisiejszych czasach w dziedzinie sprzedaży niezwykle ważna jest wysoka kultura obsługi klienta. Wyjątku nie stanowi również sprzedaż na stoisku mięsnym. Silnie rozwijająca się kultura obsługi klienta wynika z dwóch podstawowych przyczyn. Pierwszą przyczyną jest konieczność wyróżnienia się spośród konkurencji, wiadome jest, że ciężko wyróżnić się na rynku skoro jakość i dostępność różnych produktów nieustannie wzrasta. Drugim równie ważnym aspektem jest budowanie relacji z naszymi klientami. Z drugim aspektem wiąże się również fakt, że o wiele łatwiej jest sprzedać produkt stałemu klientowi, aniżeli pozyskanie nowego klienta.

Jakie są powody utraty klientów?

Oto kilka powodów utraty klientów (segregowane są od najczęstszych do najrzadszych):

  • nieodpowiednia obsługa,
  • zła jakość produktów,
  • przejście do konkurencji bez wyraźnej przyczyny,
  • wyjazd, przeprowadzka,
  • śmierć.

Jak możemy zauważyć, dwa najczęstsze powody utraty klientów, które łącznie stanowią ponad 80%  przypadków utraty klientów, to aspekty, które są zależne od pracowników sklepu. Sytuacje te możemy z łatwością wyeliminować przy wykorzystaniu odpowiedniej wiedzy i kompetencji.

Sprzedaż na stoisku mięsnym — na co warto zwracać uwagę?

Jak wiadomo istotnym czynnikiem w kontaktach międzyludzkich, jak i samej sprzedaży jest pierwsze wrażenie. Jest ono nieuniknione, zatem osoby, które chcą być postrzegane jako wiarygodni i profesjonalni sprzedawcy, powinni przestrzegać pewnych zasad. Jednym z najważniejszych aspektów jest schludny wygląd. Pod pojęciem schludny wygląd należy rozumieć np. odpowiednio dobrany i czysty strój pracowniczy, zadbane włosy i dłonie, stonowany makijaż. Poza wizualnymi aspektami istotne jest przyjazne nastawienie do klienta, które również zauważalne jest na pierwszy rzut oka.

Oto kilka wskazówek, o których należy pamiętać podczas sprzedaży na stoisku mięsnym:

  • nawiązywanie kontaktu wzrokowego,
  • powitanie klienta,
  • zaproponowanie pomocy,
  • zbadanie potrzeb klienta np. „Na jaką okazję, na grilla czy może do odgrzania w domu?”
  • podzielenie się swoją wiedzą na temat produktów,
  • nawiązanie krótkiej rozmowy, jeśli okoliczności są sprzyjające,
  • wykorzystywanie języka korzyści,
  • polecanie innych produktów,
  • używanie zwrotów grzecznościowych,
  • obsługa klienta przy zachowaniu zasad higieny osobistej,
  • informowanie o promocjach i nowościach.

Na koniec warto dodać, że im większej ilości klientów polecimy dany produkt, tym większa jest szansa, że ktoś go kupi. Nie powinniśmy bać się porażek, ponieważ jeśli w naszym zachowaniu widoczny będzie brak pewności siebie i przekonania co do jakości produktów, klient również to zauważy i z pewnością nic nie kupi. Pozytywne nastawienie do klienta to klucz do sukcesu, nikt przecież nie lubi mieć do czynienia z niezbyt przyjemnymi ludźmi.

W sklepie spotykamy tysiące ludzi, jak doskonale wiadomo, każda z tych osób jest inna. Dlatego właśnie, aby stawać się lepszym sprzedawcą, trzeba nieustannie podnosić swoje kompetencje. Jeśli jesteś zainteresowany/a podnoszeniem kwalifikacji w zakresie merchandisingu, sprzedaży lub w innych obszarach, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Zapraszamy również do kontaktu z naszym doradcą klienta biznesowego — Marzeną Jaworską pod numerem +48 577 720 977 lub mailowo marzena.jaworska@wartoszkolic.pl.

 

Przeczytaj również:

Blog, Wiedza i rozwój

Prokrastynacja: Jak Przestać Odkładać Zadania na Później?

Jest godzina 17:00, a Ty nagle uświadamiasz sobie, że raport, który odkładałeś, jest do oddania jutro. Czas wziąć się w garść, prawda? Otwierasz laptopa… i sprawdzasz telefon. Może obejrzysz ulubiony kanał na YouTube? Właściwie, to najpierw powinieneś zrobić kolację. Brzmi znajomo? To klasyczny cykl prokrastynacji, który wszyscy kiedyś przeżyliśmy. Dlaczego jednak prokrastynujemy, skoro wiemy, że to nam szkodzi? Przyjrzyjmy się psychologicznym przyczynom…
dowiedz się więcej
Blog, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Zarządzanie sprzedażą – wszystko co trzeba o nim wiedzieć. Wywiad z Angeliką Kuczyńską.

Sprzedaż jest sercem każdej organizacji, motorem napędowym wzrostu i rentowności. Aby jednak proces sprzedaży był skuteczny, niezbędne jest zastosowanie odpowiednich strategii, narzędzi i technik zarządzania. W wywiadzie z naszą ekspertką – Angeliką Kuczyńską, przyjrzymy się bliżej, czym jest zarządzanie sprzedażą, dlaczego jest tak ważne i jakie są najlepsze praktyki, które mogą pomóc firmom w osiąganiu lepszych wyników sprzedażowych. Zapraszamy…
dowiedz się więcej
Blog, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Pewność siebie – jak ją zbudować?

W obliczu ciągłych wyzwań, jakie stawia przed nami współczesny świat, pewność siebie wyłania się jako kluczowa cecha, umożliwiająca osiąganie sukcesów w życiu osobistym i zawodowym. To nie tylko umiejętność stawiania czoła przeciwnościom, ale także zdolność do podejmowania śmiałych decyzji i realizowania marzeń. Pewność siebie pozwala nam przekroczyć granice własnych ograniczeń, otwierając drzwi do świata pełnego możliwości. Jednak nie dla każdego jest…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.