Jak skutecznie zwiększyć sprzedaż na stoisku mięsnym?

W dzisiejszych czasach w dziedzinie sprzedaży niezwykle ważna jest wysoka kultura obsługi klienta. Wyjątku nie stanowi również sprzedaż na stoisku mięsnym. Silnie rozwijająca się kultura obsługi klienta wynika z dwóch podstawowych przyczyn. Pierwszą przyczyną jest konieczność wyróżnienia się spośród konkurencji, wiadome jest, że ciężko wyróżnić się na rynku skoro jakość i dostępność różnych produktów nieustannie wzrasta. Drugim równie ważnym aspektem jest budowanie relacji z naszymi klientami. Z drugim aspektem wiąże się również fakt, że o wiele łatwiej jest sprzedać produkt stałemu klientowi, aniżeli pozyskanie nowego klienta.

Jakie są powody utraty klientów?

Oto kilka powodów utraty klientów (segregowane są od najczęstszych do najrzadszych):

  • nieodpowiednia obsługa,
  • zła jakość produktów,
  • przejście do konkurencji bez wyraźnej przyczyny,
  • wyjazd, przeprowadzka,
  • śmierć.

Jak możemy zauważyć, dwa najczęstsze powody utraty klientów, które łącznie stanowią ponad 80%  przypadków utraty klientów, to aspekty, które są zależne od pracowników sklepu. Sytuacje te możemy z łatwością wyeliminować przy wykorzystaniu odpowiedniej wiedzy i kompetencji.

Sprzedaż na stoisku mięsnym — na co warto zwracać uwagę?

Jak wiadomo istotnym czynnikiem w kontaktach międzyludzkich, jak i samej sprzedaży jest pierwsze wrażenie. Jest ono nieuniknione, zatem osoby, które chcą być postrzegane jako wiarygodni i profesjonalni sprzedawcy, powinni przestrzegać pewnych zasad. Jednym z najważniejszych aspektów jest schludny wygląd. Pod pojęciem schludny wygląd należy rozumieć np. odpowiednio dobrany i czysty strój pracowniczy, zadbane włosy i dłonie, stonowany makijaż. Poza wizualnymi aspektami istotne jest przyjazne nastawienie do klienta, które również zauważalne jest na pierwszy rzut oka.

Oto kilka wskazówek, o których należy pamiętać podczas sprzedaży na stoisku mięsnym:

  • nawiązywanie kontaktu wzrokowego,
  • powitanie klienta,
  • zaproponowanie pomocy,
  • zbadanie potrzeb klienta np. „Na jaką okazję, na grilla czy może do odgrzania w domu?”
  • podzielenie się swoją wiedzą na temat produktów,
  • nawiązanie krótkiej rozmowy, jeśli okoliczności są sprzyjające,
  • wykorzystywanie języka korzyści,
  • polecanie innych produktów,
  • używanie zwrotów grzecznościowych,
  • obsługa klienta przy zachowaniu zasad higieny osobistej,
  • informowanie o promocjach i nowościach.

Na koniec warto dodać, że im większej ilości klientów polecimy dany produkt, tym większa jest szansa, że ktoś go kupi. Nie powinniśmy bać się porażek, ponieważ jeśli w naszym zachowaniu widoczny będzie brak pewności siebie i przekonania co do jakości produktów, klient również to zauważy i z pewnością nic nie kupi. Pozytywne nastawienie do klienta to klucz do sukcesu, nikt przecież nie lubi mieć do czynienia z niezbyt przyjemnymi ludźmi.

W sklepie spotykamy tysiące ludzi, jak doskonale wiadomo, każda z tych osób jest inna. Dlatego właśnie, aby stawać się lepszym sprzedawcą, trzeba nieustannie podnosić swoje kompetencje. Jeśli jesteś zainteresowany/a podnoszeniem kwalifikacji w zakresie merchandisingu, sprzedaży lub w innych obszarach, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Zapraszamy również do kontaktu z naszym doradcą klienta biznesowego — Marzeną Jaworską pod numerem +48 577 720 977 lub mailowo marzena.jaworska@wartoszkolic.pl.

 

Przeczytaj również:

Blog, Wiedza i rozwój

Zarządzanie produkcją w przedsiębiorstwie. Inwestycja w technologię czy wiedzę?

Zarządzanie produkcją w przedsiębiorstwie. Inwestycja w technologię czy wiedzę? Produkcja to proces, w którym w zautomatyzowany lub ręczny sposób powstają wyroby przeznaczone do dalszej sprzedaży. Specyfika tej gałęzi przemysłu ma swoje odrębne wymagania. Kwestia zarządzania produkcją mocno ewoluuje, aby spełnić wymogi zmieniającego się rynku. Inwestycja w nowe technologie to tylko jeden z czynników, które przekładają się na sukces. Równie ważne są takie kwestie jak opracowanie standaryzowanych procesów…
dowiedz się więcej
Blog, Szkolenia

Szkolenia gastronomiczne — jak wybrać?

Szkolenia gastronomiczne — jak wybrać? Gastronomia wymaga ciągłej nauki i systematycznej pracy. Nic nie daje bowiem tak dobrych rezultatów, jak praktyka pod czujnym okiem ekspertów. Dzięki dobrym szkoleniom można nie tylko poprawić standard restauracji, ale również jakość własnej pracy w kuchni. Warto pamiętać, że kursy dla gastronomii dotyczą także obsługi oraz zarządzania finansami. Wszystkie te aspekty mają wpływ na zyski, które generuje restauracja. W tym…
dowiedz się więcej
Blog, Szkolenia dofinansowane

Akademia Menadżera Cyfryzacji — Marketing cyfrowy

Akademia Menadżera Cyfryzacji — Marketing cyfrowy Świat sprzedaży marketingu dynamicznie się zmienia. Klienci przed podjęciem kontaktu z firmą wyszukują informacji na temat przedsiębiorstwa, usług czy produktów w Internecie. Marketing cyfrowy jest działaniem, które pomaga nam w pozyskaniu klientów, bez większego działania z naszej strony. To dlatego ważne jest, by np. strona internetowa zbudowana była szczegółowo, profesjonalnie, a zarazem atrakcyjnie. Szkolenie…
dowiedz się więcej