Ścieżki komunikacyjne w sklepie – o co w tym chodzi?

Stworzenie „torów” ze sklepowych półek nigdy nie jest dziełem przypadku. Denerwowało Cię kiedykolwiek, że wchodząc do drogerii musiałeś przejść cały sklep, by dostać się do kasy, nawet, jeśli Twój produkt znajdował się tuż przy wejściu? To częsta praktyka. A czy przy okazji tej długiej ścieżki nie wziąłeś jeszcze czegoś ze sklepowej półki?

Właśnie tak projektowane są ścieżki konsumenckie. Mają nakłonić klienta do jak najdłuższego pozostania w sklepie i do kupienia jak największej liczby produktów. Jak zatem wyglądają etapy ich projektowania?

Podążając ścieżkami klienta

Samo projektowanie ścieżek konsumenckich ma za zadanie stworzenie u klienta wrażenia, że to wybiera co kupi, podczas gdy właściwie od samego wejścia do sklepu jest kuszony zupełnie innymi produktami niż te, po które się udał pierwotnie. Dlaczego jest to skuteczne? Trafność tego typu przedsięwzięć wynika przede wszystkim z umiejętności prawidłowego zaprojektowania ścieżek konsumenckich w taki sposób, by spełniały one swoją podstawową rolę, a mianowicie prezentowały odpowiedni asortyment w odpowiednim miejscu. To tylko tyle i aż tyle, bo wymaga pogłębionej znajomości psychologii zakupów.

Przykładowe etapy projektowanych ścieżek

Jak to wygląda w praktyce? Nie bez znaczenia jest chociażby fakt, że produkty pierwszej potrzeby, po które wchodzimy do sklepu najczęściej (np. pieczywo, wędliny, sery, napoje), ustawione są w takim miejscu sklepu, by klient podążając do nich musiał minąć wiele regałów – w tym czasie może sobie przypomnieć o kolejnym zakupie lub kupić coś pod wpływem impulsu. Jeśli już o impulsywnym kupowaniu mowa – tego typu produkty zawsze znajdują się przy kasach, gdzie klient, stojąc w kolejce, ma czas zapoznać się z cukierkami, gumami do żucia czy batonikami. A nuż nabierze na nie ochotę i włoży do koszyka…

Celowe jest również rozmieszczenie produktów komplementarnych wokół tych, które kupowane są najczęściej. Koło pieczywa zawsze są wędliny i nabiał, nieopodal makaronów powinny być przyprawy, a koło słodyczy – alkohole. Takich połączeń jest rzecz jasna więcej – projektując ścieżki konsumenckie warto je wykorzystać i „poprowadzić” klienta po kolejnych pułkach uzupełniających jego zakupy.

Szkolenie szansą na zwiększenie obrotów

Wbrew obiegowej opinii ze szkoleń merchandisingowych mogą korzystać zarówno duże supermarkety, jak i mniejsze sklepy osiedlowe. Wszędzie tam jest możliwość ulepszenia ekspozycji towaru i wytyczenia nowych ścieżek, wszędzie też zachodzi potrzeba szkoleń pracowniczych. W końcu to nasz personel odpowiada za codzienny wygląd tychże ścieżek i to od niego zleży czy klient jednak skusi się pójść wytyczoną przez nas drogą czy jednak pomknie wprost do kasy. O ścieżkach komunikacyjnych pisaliśmy też tutaj.

Przeczytaj również:

Szkolenia

Szkolenia dla menadżerów — dlaczego są tak ważne?

Szkolenia dla menadżerów — dlaczego są tak ważne? Menadżer restauracji jest odpowiedzialny za ogromną liczbę zadań. W związku z tym bardzo ważny jest jego stały rozwój, w którym pomagają szkolenia dla menadżerów. W tym artykule wskażemy Ci korzyści, które płyną z poszerzania kompetencji, a także podstawowe obowiązki osoby odpowiedzialnej za prowadzenie restauracji. Szkolenia menadżerskie — z czego składa się zarządzanie lokalem? Zarządzanie zespołem to tylko jeden…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenia sprzedażowe - jak zminimalizować straty i zapasy?

Jak zminimalizować straty i zapasy w sklepie?- szkolenia sprzedażowe W sklepie spożywczym ogromną rolę odgrywa odpowiednie zarządzanie. W grę wchodzą bowiem zagadnienia, takie jak magazynowanie towarów oraz minimalizacja strat. Spore znaczenie ma także odpowiedni dobór marży. W zdobyciu cennej wiedzy pomogą szkolenia sprzedażowe, które prowadzimy. Szkolenia sprzedażowe — zapasy w sklepie spożywczym Zapasy to tak naprawdę pieniądze. Idealnie, gdy na półkach…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Zyskowna restauracja w trudnych czasach? Szkolenia gastronomiczne, menedżerskie i sprzedażowe

Zyskowna restauracja w trudnych czasach? Szkolenia gastronomiczne, menedżerskie i sprzedażowe Sukces w gastronomii zależy dzisiaj od bardzo wielu czynników. Składa się na niego nie tylko praca menedżerów, obsługi oraz kucharzy. Kluczowe jest także wdrożenie odpowiednich rozwiązań technologicznych, które są dostosowane do aktualnych czasów oraz regularne szkolenia. Wiele na ten temat może powiedzieć trener Warto Szkolić i specjalista z zakresu gastronomii — Paweł Gruba Szkolenia…
dowiedz się więcej