Szkolenie z zakresu obsługi klienta i technik sprzedaży dla Restauracji „Wyszkowianka”
W dniach drugi i trzeci kwietnia przeprowadziliśmy szkolenie z zakresu obsługi klienta i technik sprzedaży dla firmy SPOŁEM. Nietypowo jak na nasze spotkania, nie chodziło tu o klienta sklepu, czy przedsiębiorstwa produkcyjnego, ale o … klientów restauracji. Uczestnikami naszego szkolenia byli kelnerzy zatrudnieni w jednej z restauracji należącej do SPOŁEM, „Wyszkowianka” w Wyszkowie.
SPOŁEM to przede wszystkim znana od lat marka sieci sklepów spożywczych, jednak niewiele osób wie, że firma to posiada również bary mleczne, restauracje, piekarnie i ośrodki wypoczynkowe.
Cele szkolenia
Celem szkolenia było podniesienie kompetencji obsługi klienta oraz zapoznanie ze skutecznymi technikami sprzedaży do zastosowania w pracy kelnera.
Przebieg szkolenia
Szkolenie odbyło się w miejscu pracy uczestników – w restauracji „Wyszkowianka”. Pozwalało to trenerowi na obserwowanie, jak kursanci radzą sobie z bieżącą obsługą i wprowadzaniu ewentualnej korekty.
Szkolenie podzieliliśmy na dwa dni pracy, z czego w pierwszym dniu skupiliśmy się na podnoszeniu jakości bezpośredniej obsługi klienta – szkolenie dla kelnerów, a w drugim na zapoznaniu z technikami sprzedaży do zastosowania w promocji restauracji. Całość była silnie nastawiona na aspekt praktyczny.
Zanim przystąpiliśmy do przekazania wiedzy i ćwiczeń, zebraliśmy szczegółowe informacje na temat samej restauracji, jak i jej pracowników – uczestników szkolenia. Przeprowadziliśmy wywiad z osobą pełniącą funkcję kierownika restauracji i szefa kuchni (badanie potrzeb w odniesieniu do szkolenia), ankietę – badanie kompetencji pracowników na zajmowanych stanowiskach, obserwację typowego dnia pracy oraz ćwiczenia pozwalające trenerowi zorientować się, jakimi predyspozycjami dysponują poszczególne osoby zgłoszone na szkolenie.
Ostatecznie na podstawie zebranych informacji nasz trener był w stanie lepiej dopasować zadania do możliwości uczestników.
METODY ZASTOSOWANE W TRAKCIE SZKOLENIA:
- ćwiczenia w parach i samodzielne,
- odgrywanie scenek rodzajowych,
- wspólne wypracowanie rozwiązań przyczyniających się do zwiększenia efektywności pracy, poprawy satysfakcji z pracy oraz wzrostu sprzedaży,
- omówienie proponowanych rozwiązań między trenerem a pracownikami restauracji,
W przerwach pomiędzy kolejnymi zadaniami uczestnicy oglądali krótkie filmy typu „case study”, obrazujące trudności, z jakimi borykają się kelnerzy oraz pracownicy kuchni w trakcie typowego dnia pracy.
Dodatkowo przeprowadziliśmy trenerską grę szkoleniową „OBCY”, w celu zgromadzenia informacji o pracownikach dla kadry zarządzającej. Sprawdziliśmy w ten sposób m.in. naturalne kompetencje sprzedażowe i umiejętności współpracy w grupie pod presją czasu poszczególnych uczestników.
Efekty szkolenia
Szkolenie z zakresu obsługi klienta i technik sprzedaży przyczyni się do poprawy jakości obsługi gości restauracji. A także wzmocni kompetencje pracowników w obszarze sprzedaży sugerowanej. Pracownicy m.in. poznali sposoby wyliczania marży i uświadomili sobie, które dnia w Menu warto polecać, gdyż są wysokomarżowe. A także nauczyli się czytać Menu w sposób, który zapewnia wzrost dochodów dla firmy w ramach sprzedaży sugerowanej.
Trenerzy „Warto Szkolić”
Zainteresowała Cię tematyka szkoleń z zakresu obsługi klienta? Zobacz inne nasze realizacje:
ABC obsługi klienta i technik sprzedaży – cykl trzech szkoleń dla firmy Pasieka Sp. z o.o.
Szkolimy lidera branży tekstylnej. Sprzedaż, obsługa klienta i negocjacje
„ Profesjonalna Obsługa Klienta” – szkolenie dla sieci sklepów Społem w Ełku
Zapraszamy także do lektury artykułów z naszej bazy wiedzy:
Jak poprawnie obsłużyć klienta, rozłożyć towar i uniknąć strat w sklepie?
Aktywna sprzedaż, czyli jak przekonać klienta do zakupu
Bezpośrednia obsługa klienta – na co warto zwrócić uwagę