W ŚWIECIE MERCHANDISINGU: Atrakcyjne stoisko mięsno - wędliniarskie

Statystyczny Polak zjada prawie 65 kilogramów mięsa rocznie. To mniej więcej tyle ile waży przeciętna Polka. A to oznacza, że statystyczni Kowalscy są bardzo częstymi klientami stoiska mięsno – wędliniarskiego.

Jak jednak sprawić, aby klient zaopatrywał się w wyroby mięsne właśnie w Twoim sklepie? Jak zaprezentować towar, aby kupił więcej produktów niż pierwotnie planował? Wreszcie, co zrobić, aby zapragnął ponownie odwiedzić nasze stoisko?

Pierwsza, podstawowa zasada to oczywiście oferowanie towarów wysokiej jakości. Żadne metody podkreślania walorów produktów nie są w stanie ukryć jego wad. Nawet jeśli odciągniemy uwagę od wizualnych niedociągnięć, klient odkryje je w domu podczas przechowywania czy obrabiania wyrobu mięsnego. Takie zakupy pozostawią więc niesmak i skutecznie zniechęcą do dalszych wizyt w sklepie.

Ponadto, jak przy wszystkich towarach świeżych, sprzedawca musi zadbać o czystość i schludność stoiska. Dlatego lada i jej najbliższe otoczenie powinny być codziennie sprzątane.

Nie należy pomijać kwestii przestrzennej organizacji stoiska. Stanowisko obsługi powinno być umiejscowione jak najdalej od początku lady (biorąc pod uwagę kierunek ruchu klienta), a w jego sąsiedztwie powinny znajdować się najdroższe wędliny. Pozwólmy klientowi na zapoznanie się z oferowanym asortymentem i dajmy dojść do głosu potrzebom zakupowym, które zakiełkują podczas jego oglądania.

Mięsa należy eksponować w odpowiedniej kolejności. Początek ekspozycji przeznaczony jest dla mięsa białego. Następnie układamy kolejno mięso czerwone i wędliny. Należy jednak pamiętać, że świeże mięso i podroby powinny być oddzielone od wędlin przegrodą. Takie ułożenie ułatwia klientowi odnalezienie w całym asortymencie produktu, którego akurat poszukuje.

Aby aranżacja towarów była możliwie najbardziej efektywna droższe towary powinny mieć zarezerwowane miejsca najbliżej idącego wzdłuż lady klienta. Sposób ułożenia ekspozycji powinien także zwracać uwagę na produkty będące w promocji. Powinniśmy poświęcić im więcej miejsca, aby możliwe było wyłożenie ich w jak największej ilości. Kluczem skutecznej promocji jest także jej czytelne, przejrzyste i atrakcyjne oznakowanie.

Ponad wszystko należy pamiętać, że zakupy są dla klienta doznaniem wizualnym. Dlatego należy pamiętać o estetycznym ułożeniu oraz odpowiednim oświetleniu. Zalecane jest używanie lamp emanujących naturalnym, białym światłem i stosowanie połączenia światła rozproszonego i akcentującego.

Właściwie zaaranżowana lada mięsno – wędliniarska zachęci klienta do zakupu za pomocą przejrzystej ekspozycji oraz schludnego i atrakcyjnego wyglądu.

Jeśli interesuje Cię temat merchandisigu, zapraszamy do śledzenia naszej nowej, cotygodniowej serii W ŚWIECIE MERCHANDISINGU, w której znajdziesz ciekawostki dotyczące sztuki zarządzania ekspozycją oraz praktyczne porady na temat jej stosowania!

Przeczytaj również:

Blog, Wiedza i rozwój

Najlepsze szkolenia dla menadżerów, które rozwiną Twoje kompetencje

Rozwój menadżera – fundament skutecznego zarządzania i przewagi konkurencyjnej Rozwój menadżera to kluczowy element skutecznego zarządzania i przewagi konkurencyjnej organizacji. Obecnie dostępnych jest wiele specjalistycznych szkoleń, które pomagają menadżerom rozwijać ich umiejętności w zarządzaniu zespołem, efektywnej komunikacji i strategicznym myśleniu. Dobrze dobrane szkolenia dla menadżerów mogą pomóc w budowaniu silnych zespołów, zwiększaniu produktywności i wywieraniu pozytywnego wpływu na organizację. Poniżej…
dowiedz się więcej
Blog, Dofinansowania na usługi szkoleniowe

Dofinansowanie do szkoleń

Na rynku pracy szkolenia stają się coraz bardziej popularne. W dynamicznym świecie biznesu potrzebujemy wiedzy skondensowanej, profesjonalnej i praktycznej, którą od razu można wdrożyć w życie firmy czy marki własnej. Kluczem jest merytoryka przekazana przez najlepszych specjalistów odnoszących sukcesy w naszej branży. Ale czy wiesz, że w 2025 roku możesz zdobyć dofinansowanie do szkoleń dla siebie lub swoich pracowników? Dowiedz się, jak to zrobić! Jak uzyskać…
dowiedz się więcej
Blog, Wiedza i rozwój

Prokrastynacja: Jak Przestać Odkładać Zadania na Później?

Jest godzina 17:00, a Ty nagle uświadamiasz sobie, że raport, który odkładałeś, jest do oddania jutro. Czas wziąć się w garść, prawda? Otwierasz laptopa… i sprawdzasz telefon. Może obejrzysz ulubiony kanał na YouTube? Właściwie, to najpierw powinieneś zrobić kolację. Brzmi znajomo? To klasyczny cykl prokrastynacji, który wszyscy kiedyś przeżyliśmy. Dlaczego jednak prokrastynujemy, skoro wiemy, że to nam szkodzi? Przyjrzyjmy się psychologicznym przyczynom…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.