Jak zwiększyć sprzedaż w sklepie mięsnym?

Jak zwiększyć sprzedaż w sklepie mięsnym?

O sprzedaży produktów mięsnych napisaliśmy już wiele materiałów. Znajdziecie je między innymi tu oraz tu. Dzisiaj skupimy się jednak na zawarciu najistotniejszych kwestii w niniejszym artykule, tworząc dla Was swoiste kompendium wiedzy. Ten artykuł jest „niezbędnikiem” każdego przedsiębiorcy, który chce, aby jego sklep mięsny (bądź stoisko mięsno-wędliniarskie) przynosiło maksymalne zyski.

Jakość produktów

Pierwsze, o czym należy wspomnieć w kontekście sprzedaży produktów takich jak mięso i wędliny, to ich odpowiednia jakość. Tak więc, pierwszym krokiem, jest naturalnie wybór odpowiedniego dostawcy. Podpowiemy, że nie warto kierować się wyłącznie ceną, często bowiem zdarza się że nie idzie ona w parze z jakością.  Nawet najdroższe produkty nierzadko okazują się być niewarte swojej ceny). Jedynym skutecznym sposobem jest odpowiedni rekonesans, próbowanie danych produktów. Oczywiście sytuacją idealną jest ta, w której uda nam się znaleźć dostawcę świeżych i akceptowalnych kosztowo produktów, pochodzących z ekologicznych hodowli. W dzisiejszych czasach klienci często patrzą na skład produktów – w tym oczywiście także mięs i wędlin. Dlatego im naturalniejsze produkty mamy w ofercie, tym lepiej to „wróży” sprzedaży.

Kolejną ważną kwestią jest odpowiednie dopilnowanie takich elementów jak:

  • kontrola dostaw – szczególnie pod względem poprawnego odbioru (pisaliśmy o tym tutaj) jak i zamawianiu przez pracowników jak najlepiej wyliczonej ilości danego produktu. Jeżeli zadbamy o te czynniki, uda nam się zminimalizować liczbę strat, wynikających z nadmiaru produktów czy też ze szkód spowodowanych nieodpowiednim sposobem przechowywania towarów podczas transportu.
  • przechowywanie produktów – wszystkim wyrobom mięsno-wędliniarskim należy zapewnić odpowiednią temperaturę w magazynie oraz odpowiednio je pakować. Częste kontrole, pomogą zapowiedz stratom wynikającym z „niedbałości” naszych pracowników. Pamiętajmy, że każdorazowo, po zakończeniu danego dnia pracy, produkty powinny zostać odpowiednio zabezpieczone przed ponownym schowaniu do magazynu.
  • Zasada FIFO – czyli „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”. Zasada ta mówi nam o tym, abyśmy w pierwszej kolejności eksponowali oraz sprzedawali produkty, które najdłużej leżą na magazynie (oczywiście wyłącznie te, których jakość i świeżość pozwala na sprzedaż). Przykładowo – dokrawając daną wędlinę,  poprzednie plasterki należy położyć na wierzchu i sprzedać w pierwszej kolejności.
  • straty na dziale mięsnym – każdą wędlinę, z której zostanie nieskrojona końcówka, zamiast wyrzucać, możemy sprzedać jako okrawki. W ten sposób minimalizujemy straty, gdyż zamiast wyrzucać produkty, których klient nie kupi po regularnej cenie (zbyt grubo ukrojony plaster wędliny, czy końcówka) możemy nadal sprzedać, co prawda bez zysku, ale również bez straty.

Obsługa klienta

Czy wiecie, że najczęstszą przyczyną utraty klientów jest nieodpowiednia obsługa? Aż 68% klientów rezygnuje właśnie z tego powodu! Jak więc poprawnie obsłużyć klienta? Przede wszystkim, sprzedawca powinien znać asortyment sklepu, co przełoży się na umiejętność doradzenia klientowi danego produktu. Każda osoba, pracująca w sklepie mięsnym powinna mniej więcej dostrzec i sprecyzować potrzeby klienta. Dzięki temu może ona wyjść naprzeciw jego potrzebom zakupowym. Przykładowo, jeżeli widzimy w koszyku klienta produkty typowo grillowe (zwłaszcza w zbliżającym się sezonie letnim), powinniśmy umieć mu wskazać najlepszy produkt do upieczenia właśnie na grillu, wyraźnie wskazując zalety danego towaru.

Warto także, oprócz umiejętności pro-sprzedażowych, zadbać o to, aby nasi pracownicy prezentowali odpowiednią postawę wobec klientów. W wielu naszych artykułach pisaliśmy już o tym, że mowa ciała bardziej wpływa na pierwsze wrażenie niż komunikaty werbalne. A pierwsze wrażenie możemy zrobić zaledwie przez kilka sekund. Każdy chciałby, aby nasi sprzedawcy byli oceniani przez klientów jako pomocni i sympatyczni.

Uczulmy ich więc na:

  • odpowiedni wyraz twarzy – każdy kto przepracował chociaż chwilę w sprzedaży bezpośredniej, wie, że uśmiech na twarzy jest niezbędny 🙂 Nie mówimy oczywiście o „szczerzeniu” się, a uprzejmym uśmiechu, czy nawet pogodnym wyrazie twarzy, zachęcającym klienta do zakupu.
  • kultura – obsługując klientów należy pamiętać o podstawach. Już zwykłe „dzień dobry” sprawia, że jesteśmy postrzegani jako osoby miłe czy też sympatyczne. Dlatego komunikację zaczynajmy od przywitania, nie unikajmy także „dziękuję” czy „miłego dnia”. Te zwykłe słowa mają sporą moc oddziaływania – każdy woli kupować od sprzedawcy, który nie traktuje nas jak niepożądanych petentów.
  • odpowiedni strój i higiena – tutaj, niestety, nie ma taryfy ulgowej. Każdy sprzedawca powinien mieć odpowiednio uczesane/spięte włosy, najlepiej zabezpieczone specjalną siatką, która eliminuje możliwość sprzedania produktu z włosami. Pamiętajmy także o używaniu jednorazowych rękawiczek, zachowaniu czystości przy miejscu pracy, a także o braku zbyt mocnego makijażu u pań czy też długich paznokci, etc. Pracując z towarem jakim jest mięso, niestety muszą być zapewnione pewne standardy osobowe.
  • pamiętajmy też o tym, aby sprzedawcy pozwalali klientowi spróbować danego towaru. Jeżeli mamy klientkę, która waha się przy zakupie danego produktu, dajmy mały plasterek na spróbowanie, jednocześnie argumentując korzyści (skład, jakość, etc). Jest to szczególnie ważne przy wędlinach Premium. Tego typu „próbowanie” nie tylko pozwoli nam sprzedać produkt, ale również zwiększy szanse, że klient wróci do nas przy kolejnych zakupach.

Odpowiednia ekspozycja

Produkty w sklepie mięsnym należy układać w konkretny sposób. O tym pisaliśmy między innymi tutaj. Wszystko to ma na celu takie zaprezentowanie produktu, aby wydawał się możliwie najsmaczniejszy. Wiadomo, że ludzie kupują oczami, więc starajcie się wyeksponować wszystkie towary tak, aby aż prosiły się o dodanie do koszyka. Zachęcamy też do lektury o złotych zasadach ekspozycji – znajdziecie go pod tym linkiem.

Wszystkie aspekty poruszone w powyższym artykule znacznie wpłyną na poziom sprzedaży w Waszym sklepie. Stosując się do pierwszych dwóch akapitów, zadbacie o eliminację dwóch najczęstszych przyczyn, dla których klienci rezygnują. Są to odpowiednio 68% - ze względu na nieodpowiednią obsługę oraz 14% ze względu na złą jakość produktów. Zapraszamy również do skorzystania z naszej oferty szkoleniowej. Zadbajcie o to, aby eksperci w dziedzinie sprzedaży w branży FCMG przećwiczyli z Wami bądź waszymi pracownikami odpowiednie strategie sprzedażowe. Pełna ofertę znajdziecie tutaj – zapraszamy do kontaktu!

Śledź nas i Udostępniaj w sieci społecznościowej

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four × 5 =