Obsługa gościa – organizacja pracy w dziale housekeepingu
Dla kogo?
Szkolenie przeznaczone dla pracowników działu housekeepingu.
W efekcie szkolenia uczestnik
Umie doskonale organizować własną pracę pod presją czasu z zachowaniem najwyższych standardów
Zachowuje odpowiednie standardy porządkowo – sanitarne podczas pracy w części: ogólnodostępnej, gastronomicznej, konferencyjnej administracyjnej i w pokojach hotelowych
Wie jak się zachować w czasie sprzątania pokoi zajętych oraz wyjazdowych
Zna obsługę mini-barów
Zna procedury postępowania w przypadku rzeczy znalezionych
Zna procedury zgłaszania usterek i napraw
Zna podstawowe zasady savoir vivre w kontakcie z Gościem hotelowym
1. STRUKTURA SLUŻBY PIĘTER I ZAKRES OBOWIĄZKÓW
- kierownik służby pięter
- pokojowe
- holowe
Organizacja pracy:
- gospodarka środkami czystości i organizacja wózka pokojowej
- zasady sprzątania przy Gościu
- zasady sprzątania pokoju na przyjazd nowych Gości
- współpraca z recepcją, pralnią, działem technicznym
- utrzymanie czystości w pomieszczeniach ogólnodostępnych: korytarze, windy, szatnie, toalety
- gospodarka kluczami
2. STANDARDY SPRZĄTANIA POKOI
- zapukaj 2 x zanim wejdziesz do pokoju
- otwieranie okien
- wyrzucenie śmieci z pokoju i łazienki
- uzupełnienie mini-baru
- sprzątanie łazienki ( l etap)
- zmiana pościeli
- sprzątanie łazienki ( 2 etap), wymiana ręczników
- odkurzanie wykładziny
- ścieranie kurzy
- uzupełnienie wody mineralnej, materiałów reklamowych
- sprawdzenie tv, światła – ew. zgłoszenie usterek
- zamkniecie okna + odświeżacz powietrza
- zgaszenie światła, opuszczenie pokoju – zgłoszenie pokoju do sprawdzenia
3. ZASADY SPRZĄTANIA POMIESZCZEŃ OGÓLNODOSTĘPNYCH
- winda (Gość ma zawsze pierwszeństwo)
- hole, toalety, wspólne ciągi komunikacyjne ( zachowanie zasad BHP)
- gabinety SPA ( zachowanie adekwatne do miejsca)
4. ZASADY ZACHOWANIA SIĘ PRACOWNIKA SŁUŻBY PIĘTER PODCZAS WYKONYWANIA PRAC PORZĄDKOWYCH
- uczciwość i dyskrecja
- praca pod presją czasu – jak właściwie zaplanować dzień?
- procedury postępowania w przypadku rzeczy znalezionych
- współpraca z innymi działami
- komunikacja z Gościem
- profesjonalizm służby pięter
- niezadowolony Gość i sytuacje kryzysowe
5. SPOSOBY MOTYWOWANIA PERSONELU
- finansowe
- pozafinansowe
- czego oczekuje pracownik działu HOUSEKEEPINGU?
PODSUMOWANIE SZKOLENIA
Trenerzy
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się z nami, a pomożemy Ci w doborze odpowiedniego szkolenia i pozyskamy na nie środki.