Manager restauracji — dlaczego wielozadaniowość jest tak istotna w jego pracy?

Manager restauracji, czyli człowiek orkiestra

Wydawać mogłoby się, iż jedynym zadaniem managera restauracji jest nadzór pracy zespołu. Otóż nic bardziej mylnego, ponieważ ilość zadań i obowiązków spoczywających na barkach managera jest naprawdę spora. Właśnie z tego powodu zawód managera restauracji jest bardzo pożądany na rynku pracy. Jakie zadania wykonuje manager, jakie są jego obowiązki i dlaczego jakość jego pracy wpływa na całą restaurację?

Manager restauracji — dlaczego wielozadaniowość jest tak istotna w jego pracy?

Praca managera restauracji jest bardzo złożona i skomplikowana. Jego zadaniem jest tak naprawdę dopilnowanie wszystkich procesów i zadań wykonywanych przez zespół. Wiele osób błędnie uważa, że manager po prostu sprawdza wykonywaną pracę — jego zadaniem jest kontrola i koordynacja pracy, dlatego jego praca nie może oznaczać tylko i wyłącznie sprawdzania.

Do zadań managera restauracji należy:

  • motywowanie pracowników,
  • odpowiednie delegowanie zadań,
  • codzienna ocena pracy,
  • ciągłość produktów,
  • reklama,
  • rentowność restauracji,
  • kontrola dań
    Właśnie dlatego tak istotną cechą wszystkich osób starających się o posadę managera restauracji jest wielozadaniowość. Co więcej, bardzo ważna jest także skrupulatność, dokładność, a także umiejętna organizacja pracy. Managerowie zgodnie twierdzą, że praca i zadania tego zawodu prawie zawsze przekraczają 8-godzinny dzień pracy.

Motywacja pracowników przez managera, czyli coach, mówca motywacyjny i przełożony w jednym

Skuteczne zarządzanie zespołem wcale nie polega na ostentacyjnym wykrzykiwaniu poleceń i oczekiwaniu rezultatów. Manager do delegowania zadań i ich kontroli musi podchodzić taktycznie, aby do konkretnych czynności delegowane były osoby, których umiejętności doskonale do tego pasują. Co więcej, aby praca wykonywana była z dużym zaangażowaniem, potrzebna jest odpowiednia motywacja pracownika. Według wielu raportów i badań, pokolenie MillenialsówZetek mocniej przywiązuje głównie uwagę do rozwoju, satysfakcji z pracy i dobrej atmosfery, niż tylko i wyłącznie do zarobków. Oznacza to, że dzisiejsi pracownicy młodego pokolenia oczekują od pracy czegoś więcej, niż tylko wynagrodzenia.

Managerzy doskonale znają te trendy, dlatego w zarządzaniu zespołem stosują różne motywatory, które pozwalają pracownikom na zdrową rywalizację pomiędzy sobą. Warto podkreślić, że wykonywane zadania muszą być także odpowiednio podsumowywane i komentowane. Współcześni pracownicy z pokolenia Millenialsów, czy Zetek chcą być oceniani na koniec dnia, aby widzieć progres swoich zawodowych działań.

Częstą praktyką jest także motywowanie pracowników poprzez szczerą rozmowę z pracownikami. Dziś ważne jest, aby poszczególni członkowie zespołu czuli, że są jedną drużyną razem z managerem. Dlatego też manager często posiada wiedzę o życiu prywatnym członków swojego zespołu, oczywiście w rozsądnych granicach. Pozwala to na skrócenie dystansu pomiędzy managerem, a zarządzanymi członkami zespołu, co powoduje lepszą komunikację, a także większe zrozumienie.

Ciągłość produktów, czyli kolejne zadanie managera

Zdecydowanym fundamentem każdej restauracji są produkty i składniki, z których wykonuje się potrawy. Co więcej, mają one bezpośrednie przełożenie na jakość przyrządzanych z nich dań, dlatego zawsze muszą być świeże. Jedną z kompetencji managera restauracji jest kontrola jakości kupowanych produktów, ponieważ manager odpowiada za renomę restauracji. Dlatego też tak istotna jest szczegółowa kontrola produktów, aby zawsze były one najwyższej jakości. Szukanie oszczędności na produktach jest bardzo krótkowzrocznym rozwiązaniem, które zawsze odbija się na jakości dań, a tym samym na renomie całej restauracji.

Manager musi zatem dbać nie tylko o jakość produktów, ale także o ciągłość dostaw, która także jest niezwykle istotna. Warto podkreślić, że w restauracjach bardzo istotne jest także właściwe zarządzanie produktami, aby po prostu ich nie marnować. Świetnym przykładem takiego zarządzania jest zasada FIFO (First-In, First- Out), mówiąca o tym, że produkty z najkrótszą datą przydatności idą na początek. Dzięki temu w znaczącym stopniu ogranicza się wyrzucane jedzenie, a więc nie generuje strat.

Reklama i rentowność restauracji — podstawa, gwarantująca zysk

Restauracyjne potrawy mogą być po prostu wyśmienite, jednakże jeżeli marketing zawodzi, to nie przekłada się to na zysk. W restauracji, jak w każdym innym biznesie, chodzi przede wszystkim o zarabianie pieniędzy, dlatego rentowność takiej firmy musi być wysoka. Do opłacenia jest wiele różnych elementów, takich jak pensje pracowników, produkty, prąd i gaz, dlatego restauracja musi generować wysokie przychody.

Bez odpowiedniego marketingu nie jest to możliwe, dlatego skuteczne reklamowanie lokalu jest kolejną kompetencją manager. W grę wchodzą tu oczywiście wszystkie metody promocji restauracji, takie jak tradycyjne ulotki, jak i reklamy internetowe (Facebook, Google). Warto dodać, że coraz większą popularnością cieszy się także idea współpracy z influencerami, czyli osobami, które w mediach społecznościowych mają bardzo duże zasięgi.

Jeśli chodzi o rentowność restauracji, to zadaniem managera jest tak ustalać ceny menu. Powinny być one adekwatne do wydawanego na bieżąco miesięcznego budżetu. Dokładanie do każdego dania 3 złotych może bardzo szybko skończyć się problemami finansowymi i tym samym upadkiem restauracji. Dlatego też manager powinien stać na straży odpowiedniej rentowności lokalu, aby restauracja była w stanie na siebie zarabiać, dawała pieniądze pracownikom i przynosiła zysk właścicielowi. Manager restauracji musi być zatem także dobrym strategiem ekonomicznym, który jest w stanie ustalić, które potrawy najczęściej się sprzedają i wydedukować, jaka ich cena zapewni ciągłość finansową firmy.

Podsumowując, manager restauracji to zawód niezwykle złożony. Wymaga wielkiej wiedzy z różnych dziedzin (nie tylko z HR, czy gastronomii). To właśnie z tego powodu zapotrzebowanie na dobrych i skutecznych managerów restauracji jest obecnie bardzo wysokie, zaś sami managerowie mogą liczyć na spore wynagrodzenie.

Przeczytaj również:

Szkolenia, Wiedza i rozwój

Komunikacja z klientem - jak rozmawiać przez telefon, by przynosić zyski dla firmy?

Komunikacja z klientem – jak rozmawiać przez telefon, by przynosić zyski dla firmy? Od przebiegu rozmowy z potencjalnym klientem zależy, czy uda się doprowadzić do jego pozyskania. Odpowiednia komunikacja to również wizytówka działalności. Przekonaj się, jak rozmawiać, aby przynieść zyski swojej firmie. Dowiedz się również, czego się wystrzegać. Szkolenie z komunikacji pozwala podnieść swoje kompetencje także w sytuacjach, gdy rozmówca początkowo jest sceptycznie nastawiony.…
dowiedz się więcej
Blog, Szkolenia

Szkolenia gastronomiczne — jak wybrać?

Szkolenia gastronomiczne — jak wybrać? Gastronomia wymaga ciągłej nauki i systematycznej pracy. Nic nie daje bowiem tak dobrych rezultatów, jak praktyka pod czujnym okiem ekspertów. Dzięki dobrym szkoleniom można nie tylko poprawić standard restauracji, ale również jakość własnej pracy w kuchni. Warto pamiętać, że kursy dla gastronomii dotyczą także obsługi oraz zarządzania finansami. Wszystkie te aspekty mają wpływ na zyski, które generuje restauracja. W tym…
dowiedz się więcej
Wiedza i rozwój

Merchandising w praktyce — sposób na większe zyski sklepu

Merchandising w praktyce — sposób na większe zyski sklepu Pojęcia takie jak  merchandising oraz visual merchandising są ostatnio coraz częściej spotykane. Nic dziwnego, gdyż walka o klienta decyduje o rezultatach osiąganych przez sklepy. Poniżej dowiesz się, czym jest merchandising i na czym polega. Wskażemy również przykłady wykorzystania merchandisingu przez marki, które notują doskonałe wyniki sprzedażowe. Czym jest visual…
dowiedz się więcej