Przyjęcie towaru w dziale mięso i wędliny - Warto Szkolić


Transkrypcja

Przyjmując do sklepu dostawę mięsa i wędlin, trzeba pamiętać o kilku dodatkowych kwestiach. Sprawdźmy więc, jak prawidłowo przyjąć dostawę towaru mięsnego lub winiarskiego.

To wszystko. Oto faktura dla pani. Proszę bardzo.

Kontroluj, czy dostawca ma odpowiednie ubranie robocze i rękawiczki. Dziękuję.

Sprawdzimy teraz, czy wszystko się zgadza. Dobrze.

Zawsze przekłada i produkty do swoich pojemników. Dzięki temu od razu rozliczasz się z dostawcą z jego pojemników. Dodatkowo dzięki przełożeniu produktów do pojemników sklepowych będziesz mógł dokładnie sprawdzić termin przydatności produktów, stan ich opakowań, wagę oraz jakość towaru.

Jedenaście sztuk kabanosa drobiowego. 6 sztuk kabanosa pieprzowego.

Wszelkie niezgodności dostawy, takie jak zła jakość produktu, braki uszkodzenia czy nieprawidłowa temperatura muszą zostać odnotowane na specjalnym dokumencie, jakim jest protokół niezgodności.

Polędwica turecka. Polędwicy sopockiej jest 12 kg. Zamawialiśmy sześć. To się nie zgadza. Odliczy pan 6 kilo tej polędwicy? Dobrze. Jest 25.

Kontroluj zgodność dostawy z formularzem zamówienia.

I została nam już tylko kaszanka.

Część.

Uff mamy tylko 5 sztuk, a powinno być 10. Tu jest brak.

Wkradł się jakiś błąd.

Wszystkie niezgodności z zamówieniem. Odnotuj na protokole termin przydatności.

Są w porządku, opakowania nienaruszone, towar jest w porządku. Polędwicę wpiszemy na zwrot, a kaszankę w brakach.

Kaszankę może Pani zamówić na jutro.

Będzie świeża dostawa.

Oczywiście. Wspaniale.

Poproś dostawcę o podpis na protokole niezgodności. Jeden egzemplarz tego protokołu musisz zachować. Drugi egzemplarz wraz z kopią podpisanej przez Ciebie faktury zabiera dostawca.

Proszę o podpis.

Podpisuję.

Proszę o oryginał dla Pana kopia.

Faktury. Dziękuję bardzo. I ja dziękuję. Do widzenia. Do widzenia.

Pamiętaj, że każdą dostawę należy odnotować w rejestrze dostaw. Rejestr powinien zawierać takie informacje jak dzień dostawy, numer faktury, temperaturę dostawy produktów, imię i nazwisko osoby przyjmującej dostawę oraz ewentualne uwagi.

Podsumujmy najważniejsze informacje na temat przyjęcia dostawy mięsa lub wędlin. Jako pracownik odpowiedzialny za przyjęcie dostawy powinieneś się odpowiednio do niej przygotować. Pamiętaj, aby zabrać ze sobą formularz zamówienia. Dzięki niemu kontrolujesz, czy dostawa jest prawidłowa. Przygotuj pojemniki na produkty i koniecznie miej na rękach rękawiczki jednorazowe. Powinieneś też zabrać ze sobą termo sondę. Przyda się ona do sprawdzenia temperatury, dostawę produktów, które zwrócą Twoją uwagę, np. takich, które są wyraźnie zmrożone lub ich wygląd w jakikolwiek sposób odbiega od normy. Dostawa musi się odbywać w magazynie głównym. Co ważne, dostawa nie może odbywać się jednocześnie z dostawą innego towaru. Przyjmując dostawę zawsze wkładaj wszystkie produkty do swoich pojemników. Przy tym sprawdzaj zgodność przyjmowanego towaru z fakturą lub dowodem dostawy. Zgodność ilości lub wagi przyjmowanego produktu z fakturą lub dowodem dostawy, stan opakowania produktu, temperaturę transportu lub bezpośrednio produktu zgodnie z instrukcją pomiaru temperatury. Organoleptycznie jakość produktu, zapach, barwę, konsystencję, higienę dostawy pod kątem zanieczyszczeń fizycznych. Brak ciał obcych np. piasku, opiłków metalu, odprysku szkła, drzazg owadów, odchodów, gryzoni itp. Terminy przydatności produktów Wszelkie niezgodności z zamówieniem zapisuj w protokole niezgodności. To ważne. Dokument protokół musi zostać sporządzone w dwóch egzemplarzach i podpisane przez dostawcę. Jeden egzemplarz protokołu zabiera dostawca, drugi powinieneś zachować. Na koniec dostawy podpisz fakturę. Oryginał zostaje u Ciebie. Kopię zabiera dostawca. Pamiętaj, aby każdą dostawę odnotować w rejestrze dostaw. Podstawowe informacje jakie powinien zawierać rejestr to. Dzień dostawy, numer faktury, temperaturę dostawy. Imię i nazwisko osoby przyjmującej dostawę produktów oraz ewentualne uwagi.

Proponowane szkolenia na temat przyjęcia towaru w dziale mięsno i wędliny:

Przeczytaj również:

Transkrypcje

MBTI - czym jest i jak wpływa na budowanie efektywnego zespołu? Szkolenie w Warto Szkolić!

Transkrypcja Cześć, witajcie serdecznie na kanale Warto szkolić. Ja jestem Magda. Zazwyczaj znajduje się po drugiej stronie kamery. Natomiast powoli wychodzę z ukrycia i będę Wam zdradzać i pokazywać jak wyglądają chociażby szkolenia przez nas organizowane. Dzisiaj jest wyjątkowe wydarzenie, ponieważ szkolić się będziemy my, czyli wszyscy pracownicy, cała ekipa firmy. Warto szkolić. Dzisiaj będziemy zgłębiać jak budować zespół, jak współpracować…
dowiedz się więcej
Transkrypcje

Jak radzić sobie z konfliktami w zespole? - Paweł Głowacki dla Warto Szkolić

Transkrypcja Cześć, jestem Marcin. Warto szkolić. Dzisiaj spotykam się z Pawłem. Paweł jest trenerem, coachem, ekspertem w dziedzinie zarządzania i z Pawłem porozmawiam na temat jak radzić sobie z konfliktami w zespole. Jak radzić sobie z konfliktami w zespole. Nie jest to łatwy temat dla menadżera. Pojawia się. Najlepiej najbardziej nieodpowiednim momencie. Czasami nie wiadomo, co z nim zrobić. Najlepiej byłoby go zamieść pod dywan, ale wiadomo, że to nie jest rozwiązanie. Może…
dowiedz się więcej
Transkrypcje

Hell's kitchen - piekielna kuchnia - wywiad z Pawłem Grubą - managerem sali w programie

Transkrypcja Cześć, jestem Marcin. Witajcie na kanale Warto szkolić. Naszym gościem będzie dzisiaj Paweł Gruba. Ogromna przyjemność. Marcinie, witam Cię serdecznie. Dziękuję za zaproszenie. Cześć Paweł. Pawła na pewno możecie poznać. Poznaliście z pewnością w programie Hell’s Kitchen. Jeżeli mamy tutaj osoby, które oglądały ten program to kojarzą Pawła jako menagera, który pojawiał się w każdym odcinku. Ale to oczywiście…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.