Akademia Fachowego Sprzedawcy. Sprawozdanie ze spotkania doradczego dla Społem Zawiercie

Firma Społem to nasz stały klient, dla którego przeprowadziliśmy już wiele szkoleń: z zakresu obsługi klienta, merchandisingu, czy zarządzania zespołem. Tym razem, 21 maja,  spotkaliśmy się, aby pokazać pracownikom sieci sklepów Społem Zawiercie, jak polepszyć merchandising działów sprzedaży zza lady: mięsno-wędliniarskiego i nabiałowego. Spotkanie odbyło się na terenie jednego ze sklepów firmy.

Społem Zawiercie to sieć kilkunastu sklepów spożywczych i przemysłowych, piekarnia, cukiernia oraz targowisko z ponad dwustoma stanowiskami handlowymi. Wszystkie punkty zlokalizowane są na terenie miasta Zawiercie.

Cele doradztwa

Celem szkolenia  było wykształcenie w  uczestnikach praktycznej umiejętności układania ekspozycji produktów w ladzie mięsno-wędliniarskiej oraz nabiałowej, w oparciu o najnowsze zasady merchandisingu.

Przebieg doradztwa

Doradztwo zostało przeprowadzone w formie warsztatów, więc poprzedzone krótkim wykładem teoretycznym. Pracownikom został przekazany plan szkolenia ze ściśle określonymi zasadami realizacji. Uczestniczki szkolenia podzielone zostały na trzyosobowe grupy. Każda z grup czynnie realizowała założenia usługi konsultingowej.

W trakcie szkolenia zrealizowaliśmy następujące tematy:

  1. Ekspozycja towarów

–  podział towarów na grupy asortymentowe, – efekt masy towarowej, – strefy oddziaływania, – dokładanie towarów, – zasada FIFO, – sezonowość, – promocje, – estetyka i czystość

  1. Cechy dobrego sprzedawcy

wygląd i postawa, – aktywna sprzedaż

  1. Straty

Szeroko omówiliśmy potrzebę zmian ekspozycji, uwzględniając sezonowość. Dostosowanie palety oferowanych produktów do potrzeb konsumenta w miarę zmieniania się pór roku czy świąt to jeden ze sprawdzony sposób na podniesienie wyników sprzedażowych. Uczestniczki zdobyły również wiedzę w zakresie wyglądu i postawy pracownika. Dowiadując się również, jak schludny ubiór i komunikacja niewerbalna pomaga w korzystnym nastawieniu klienta. Personel otrzymał również porady w zakresie używania sprzętu drobnego, a także ostrzenia i konserwacji maszyny do krojenia.

ZASADA  „EFEKTU MASY”

Po szczegółowym rozpoznaniu warunków sprzedaży w sklepie i zapoznaniu pracowników z zasadami merchandisingu lady mięsno-wędliniarskiej i nabiałowej, przeszliśmy do ostatniego etapu szkoleniowego – praktyki. Ćwiczyliśmy ekspozycję produktów z podziałem na grupy towarowe, z uwzględnieniem sezonowości, cen oraz promocji. 

Efekty doradztwa

W efekcie spotkania doradczego pracowniczki sklepów Społem Zawiercie zdobyły umiejętność podziału towarów oraz właściwego ich rozmieszczenia. Dzięki wdrożonym zasadom firma zyska estetykę lady, co z kolei wpłynie na polepszenie doznań zakupowych klientów.

Lada mięsno-wędliniarska jest „sercem sklepu”. Badania pokazują, że konsumenci, którzy dokonują zakupów produktów świeżych, kupują chętniej i więcej na pozostałych działach sklepu. Dlatego właśnie właściwa ekspozycja towarów i umiejętna obsługa klienta na tym dziale potrafi znacząco przełożyć się na sprzedaż i lojalność klientów.

Dziękujemy pracowników sieci sklepów Społem Zawiercie za udział w szkoleniu.

 

Trenerzy „Warto Szkolić”

 

Zobacz także inne nasze relacje z usług realizowanych dla sklepów sieci Społem:

Zarządzanie zespołem wielopokoleniowym. Szkolenie dla SPOŁEM Zawiercie

Szkolenie dla PSS „Społem” Wronki z zakresu merchandisingu

„ Profesjonalna Obsługa Klienta” – szkolenie dla sieci sklepów Społem w Ełku

Aranżacja powierzchni sklepu- Projekt dla sklepu Społem Środa Wielkopolska

 

Zachęcamy także do lektury artykułów z naszej bazy wiedzy:

Szkolenia z merchandisingu – nowe trendy i technologie

W ŚWIECIE MERCHANDISINGU: Marketing sensoryczny, czyli skuteczny mix bodźców

Merchandising w salonikach prasowych – sztuka sprzedawania prasy

Jak skutecznie wykorzystać cross merchandising?

W ŚWIECIE MERCHANDISINGU: Ekspozycja najczęściej kupowanych produktów

Szkolenia z merchandisingu – konieczność czy fanaberia?

 

Przeczytaj również:

Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Budowanie zespołu pracowników na uczelni wyższej – relacja ze szkolenia

Budowanie zespołu pracowników na uczelni wyższej to zadanie wymagające przemyślanej strategii i zaangażowania na wielu poziomach organizacji. Proces ten jest kluczowy dla zapewnienia wysokiej jakości nauczania, badań naukowych oraz efektywnego zarządzania i administracji. W erze globalizacji i ciągłych zmian technologicznych, uczelnie stają przed wyzwaniem nie tylko przyciągnięcia, ale i utrzymania wykwalifikowanych specjalistów, którzy będą w stanie przyczynić się do rozwoju instytucji i jej misji. Efektywne budowanie…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Skuteczny kierownik w obsłudze technicznej nieruchomości - relacja ze szkolenia

Skuteczny kierownik w obsłudze technicznej nieruchomości to postać kluczowa dla sprawnego funkcjonowania każdej nieruchomości, niezależnie od jej przeznaczenia. To właśnie od jego umiejętności zarządczych, kompetencji technicznych i zdolności do efektywnego komunikowania się z zespołem oraz klientami zależy bezpieczeństwo, stan techniczny oraz wartość rynkowa obiektu. Dlatego też rola ta wymaga ciągłego rozwoju i doskonalenia swoich umiejętności, aby sprostać dynamicznie zmieniającym się wyzwaniom rynku nieruchomości. W…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Szkolenia, Wiedza i rozwój

Zarządzanie i współpraca w salonie samochodowym – relacja ze szkolenia

W dzisiejszym, dynamicznie zmieniającym się świecie motoryzacji, kluczowym elementem sukcesu każdego salonu samochodowego jest nie tylko znajomość najnowszych trendów i technologii, ale także skuteczne zarządzanie oraz budowanie zespołu zdolnego do wyjątkowej współpracy. W odpowiedzi na te potrzeby, zostaliśmy wybrani, aby zorganizować szkolenie skierowane do menedżerów i pracowników jednego ze znanych w Polsce salonów samochodowych. Szkolenie miało na celu nie tylko rozwój umiejętności zarządczych, ale również wzmocnienie…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.