Profesjonalna obsługa klienta w sklepie spożywczym

Profesjonalna obsługa klienta w sklepie spożywczym

Obsługa klienta jest pojęciem, które wbrew pozorom ciężko zdefiniować. Jest to spowodowane tym, że jest ona obecna w wielu branżach, a to właśnie od nich zależy jej definicja. Profesjonalna obsługa klienta w sklepie spożywczym, jest jednak kluczowym elementem w biznesie. Wpływa ona szczególnie na sprzedaż, a co za tym idzie na wpływy przedsiębiorstwa. Obsługa klienta jest szczególnie ważna w sklepach spożywczych. To do nich codziennie udają się miliony osób, które chcą zakupić potrzebne produkty. Konkurencja w tej branży nieustannie rośnie, a co za tym idzie coraz trudniejszym zadaniem, staje się przekonanie do siebie klientów. Ważne jest więc dbanie o wszelkie szczegóły, a zwłaszcza o profesjonalną obsługę. Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu, który wyjaśnia jakie korzyści płyną z profesjonalnej obsługi klienta w sklepie spożywczym, a także co się na nią składa.

Profesjonalna obsługa klienta w sklepie spożywczym– zasady

Jakość obsługi klienta ma wpływ na rozpoznawalność sklepu, jego rozwój i sprzedaż. Celem obsługi klienta jest dostarczanie pozytywnych doświadczeń klientom i budowanie z nimi trwałych relacji. Do zadań, które wchodzą w skład obsługi klienta w sklepie spożywczym, zalicza się przede wszystkim:

  • udzielanie odpowiedzi na temat towarów i usług
  • rozwiązywanie problemów
  • zarządzanie zwrotami i reklamacjami
  • przyjmowanie zamówień (np. przedświątecznych)

Profesjonalna obsługa klienta przyczynia się do lepszych relacji z klientem i przynosi sklepom większe zyski. Aby tak się jednak stało, należy znać i stosować się do zasad profesjonalnej obsługi klienta, do których należą:

  • słuchanie – bardzo istotne jest wsłuchiwanie się w potrzeby klientów, by właściwie na nie odpowiadać i dostosowywać do nich swój asortyment
  • kultura osobista – nie ma mowy o profesjonalnej obsłudze klienta, gdy osoba za nią odpowiedzialna zachowuje się obraźliwie, bez szacunku, nie posiada kompetencji i nie potrafi zbudować zaufania klienta
  • empatia – pracownik powinien zachować empatię, cierpliwość i zrozumienie, w sytuacjach, które tego wymagają np. klient nie rozumie regulaminu promocji, nie wie jak zapłacić kartą w terminalu, ma problem z policzeniem pieniędzy czy szybkim spakowaniem swoich produktów
  • skuteczność – pracownik obsługujący klienta powinien szybko i skutecznie rozwiązywać jego problemy

Dzięki stosowaniu się do wyżej wymienionych zasad, można wyróżnić się na tle konkurenci i sprawić, że klient nie tylko będzie wracał do sklepu, ale będzie go również polecał innym. Nic nie działa lepiej niż dobra opinia i zadowolenie klientów.

Wskazówki, które pomogą profesjonalnie obsługiwać klientów

Zasady, które wymieniliśmy w poprzednim akapicie wydają się bardzo proste. Jednak zbudowanie profesjonalnej obsługi klienta nie jest zadaniem, które można zaliczyć do najłatwiejszych. Jest to proces bardziej rozbudowany. Potrzeba dużej ilości czasu, odpowiedniego przeszkolenia i doświadczenia, by można było osiągnąć zamierzony cel. W drodze do osiągnięcia profesjonalnej obsługi klienta w sklepie spożywczym, pomocne są wskazówki, które należy wprowadzić w życie. Poniżej wymieniamy najważniejsze z nich.

Serdeczne przywitanie jako pierwsza wskazówka do profesjonalnej obsługi klienta w sklepie spożywczym

Nie wystarczy powiedzieć po prostu dzień dobry. A co gorsza zrobić to w oschły, nieprzyjemny sposób. Powitanie z klientem powinno być serdeczne, przyjazne i przypieczętowane uśmiechem na twarzy. Miłe powitanie, to pozytywne pierwsze wrażenie, a to ono jest przecież najważniejsze w budowaniu wizerunku. Powitanie ma wpływ również na to, jak klient będzie czuł się w sklepie i czy możliwe będzie zbudowanie z nim trwałej relacji.

Pomoc w znalezieniu produktu

Często dochodzi do sytuacji, w której klient nie może odnaleźć produktu, którego potrzebuje. Zadaniem pracownika, który odpowiada za obsługę klienta jest pomoc w jego odszukaniu. Co więcej pracownik widząc zmieszanie klienta, powinien przyjaźnie zapytać o to, czy klient nie potrzebuje jego pomocy. Udzielanie skutecznej pomocy powoduje, że klienci sklepu czują się zaopiekowani i chętniej do niego wracają.

Dbałość o czystość panującą w sklepie

Niezwykle ważna w sklepie jest czystość. Pracownicy powinni sprawdzać jak wyglądają półki sklepowe, podłoga, koszyki oraz taśma transportująca produkty do kasy. Czystość w miejscu, gdzie kupuje się żywność jest podstawą w prawidłowym funkcjonowaniu sklepu. Klient obsługiwany w czystym sklepie czuje, że dba się w nim o szczegóły i że nie musi bać się o to, że towar przechowywany jest w złych warunkach sanitarnych.

Zapewnienie szerokiego asortymentu

Klienci doceniają sklepy, które posiadają duży wybór produktów. Dzięki temu mają możliwość zakupu wszystkich produktów, których potrzebują nie tracąc czasu na zakupy w innym sklepie. Warto więc zadbać, by asortyment odpowiadał na potrzeby różnych grup klientów.

Profesjonalna obsługa klienta w sklepie spożywczym, to również dbanie o jakość produktów

Nie tylko dbanie o czystość i szerokość asortymentu ma znaczenie. Liczy się również to, by klient widział i czuł, że produkty sprzedawane w sklepie, są świeże i dobrej jakości. Mowa tutaj przede wszystkim o produktach takich jak pieczywo, ryby, mięsa, wędliny, owoce. Warto zadbać o kontakty z dobrymi i zaufanymi dostawcami. Jeśli sklep dostarcza najlepszej jakości produkty, klienci nie zrezygnują z nich dla towarów ze sklepów konkurencyjnych, które o te jakość nie dbają.

Wsłuchiwanie się w opinie klienta

Profesjonalna obsługa, to miła serdeczna rozmowa z klientem i próba uzyskania od niego informacji o jego potrzebach. Warto więc, by pracownicy wsłuchiwali się w opinie klientów, które będą pomocne w zdiagnozowaniu obszarów do rozwinięcia i wprowadzania zmian, które są konieczne, do tego by klienci czuli się w sklepie jeszcze lepiej niż dotychczas.

Regularne podnoszenie kwalifikacji

Nie możliwe jest osiągniecie celu jakim jest profesjonalna obsługa klienta, w przypadku, gdy pracownicy nie są odpowiednio do tego przeszkoleni. Szkolenia w tym wypadku stanowią klucz, do tego, by obsługa obywała się na najwyższym poziomie jakości. Pracownicy powinni się regularnie szkolić, by radzić sobie z trudnymi sytuacjami takimi jak nieprzyjemny klient, reklamacja, zwrot towaru. Szkolenia, na które powinno się wysyłać pracowników powinny obejmować zakres obsługi klienta, higieny, a także znajomości produktów.

Profesjonalna obsługa klienta w sklepie spożywczym – podsumowanie

Profesjonalna obsługa klienta, to nie tylko dbałość o dobrą obsługę, czy bycie sympatycznym. W szczególności jest to dbałość o szczegóły, takie jak higiena, jakość produktów, odpowiednie przeszkolenie pracowników. Wszystkie z tych elementów pokazują klientowi jakim szacunkiem obdarza go sklep. Klienci sklepu, to jego goście, a gości powinno się przyjmować z należytą dbałości o każdy aspekt. Jest to sztuka bardzo wymagająca, ale ostatecznie przynosząca dla sklepu wiele korzyści.

Jeśli chcesz, aby Twój sklep mógł pochwalić się profesjonalną obsługą klienta, zgłoś się do nas i daj sobie szanse na szkolenie dopasowane do Twoich potrzeb. W ramach szkolenia z profesjonalnej obsługi klienta może zrealizować dla Ciebie tematy:

  • Najważniejsze reguły i zasady profesjonalnej obsługi klienta
  • Budowanie pozytywnych relacji w kontakcie z klientem
  • Sprzedaż i obsługa klienta a rozpoznawanie jego potrzeb
  • Techniki i narzędzia niezbędne podczas obsługi Klienta
  • Autoprezentacja i jasny przekaz komunikacyjny
  • Skuteczne narzędzia radzenia sobie z obiekcjami ze strony klienta

Przeczytaj również:

Wiedza i rozwój, Wywiad

Jak radzić sobie podczas rozmowy z trudnym klientem? Wywiad z ekspertką - Katarzyną Zych

Jak radzić sobie podczas rozmowy z trudnym klientem? Wywiad z ekspertką – Katarzyną Zych Każdy kto zajmuje się obsługą klienta, wie, że rozmowy z trudnym klientem to codzienność. Taka rozmowa dotyczy najczęściej niezadowolenia z produktu lub zwyczajnie wynika z charakteru klienta, bądź jego emocji. W każdym jednak przypadku, taka rozmowa dla osoby zajmującej się obsługą klienta – jest nie lada wyzwaniem. W tym wywiadzie…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Szkolenia dla pracowników restauracji – jakie wybrać?

Szkolenia dla pracowników restauracji – jakie wybrać? Szkolenia dla pracowników restauracji, stanowią klucz do jej sukcesu, dlaczego? Restauracja to miejsce, z którego codziennie korzysta bardzo duża liczba osób. To tutaj ludzie jedzą posiłki, organizują spotkania, imprezy rodzinne, a także relaksują się. Restauracja daje ludziom poczucie pewnego rodzaju luksusu. Dzieje się tak, ponieważ nie trzeba gotować, by zjeść smaczny posiłek. Co więcej,…
dowiedz się więcej
Szkolenia, Wiedza i rozwój

Skuteczny marketing w hotelu – jak go osiągnąć?

Skuteczny marketing w hotelu – jak go osiągnąć? Skuteczny marketing w hotelu odnosi się do procesu promowania obiektu hotelowego i sprzedaży jego usług. Obejmuje różne działania np. takie jak.: badanie rynku rozwój usług ustalanie cen reklamę sprzedaż i obsługę klientów W dzisiejszych czasach marketing opiera się głównie na obecności hoteli w sieci. To właśnie poprzez system internetowy można zarezerwować pokój, zakupić…
dowiedz się więcej