W ŚWIECIE MERCHANDISINGU: Prawidłowe ułożenie wołowiny

Wołowina jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami tego mięsa są Stany Zjednoczone, Brazylia, Chiny, Indie oraz kraje Unii Europejskiej.

Wołowina zyskuje też coraz większą popularność w kuchni polskiej. Uważana jest za mięso szlachetne z powodu pieczołowitego przygotowania, jakiego wymagają potrawy z jej dodatkiem. Sprzedawca na stoisku mięsnym powinien więc być przygotowany na pytania klientów związane z właściwościami i przyrządzaniem tego mięsa. Ponadto powinien zadbać o atrakcyjną ekspozycję wołowiny.

Z pręgi wołowej możemy przygotować gulasz, różnego rodzaju potrawki lub pyszną zupę. Aby odpowiednio wyeksponować ją na ladzie należy przekroić ją na pół i ułożyć najbardziej estetycznym przekrojem w stronę klienta.

Łata wołowa jest stosowana do podobnych grup potraw jak pręga – dobrze odnajduje się w gulaszu, potrawce i zupie. Łatę uzyskuje się po odpowiedniej obróbce półtuszy wołowej (wycięciu odcinka żebra, tkanki łącznej i tłuszczowej). Części łaty owijamy w rulon w folię spożywczą. Eksponujemy je ustawiając przekrojem do klienta.

Szponder wołowy służy używany jest głównie przy gotowaniu zup. Te części mięsa kroimy w bloki (tzw. czekoladki) i układamy na ladzie na stojąco.

Najbardziej szlachetne części wołowiny to antrykot, łopatka i rostbef. W kuchni można stworzyć z nich wytworny stek lub befsztyk, a także soczyste rolady lub wyszukaną pieczeń. Są to kawałki mięsa, które same w sobie prezentują się estetycznie i atrakcyjnie, dlatego, aby je wyeksponować wystarczy wyjąć je z opakowania i ułożyć w całości.

Sprzedawca, poza właściwie uporządkowaną i estetyczną ekspozycją, powinien także zadbać o swoją wiedzę o produkcie. Znając jego cechy i właściwości może stać się dla klienta doradcą i pomóc mu w wyborze odpowiedniego produktu, a także zaplanowaniu dalszych zakupów.

Jeśli interesuje Cię temat merchandisigu, zapraszamy do śledzenia naszej cotygodniowej serii W ŚWIECIE MERCHANDISINGU, w której znajdziesz ciekawostki dotyczące sztuki zarządzania ekspozycją oraz praktyczne porady na temat jej stosowania!

Przeczytaj również:

Blog, Dofinansowania na usługi szkoleniowe, Dofinansowania na usługi szkolniowe

Dofinansowanie do szkoleń na 2024 rok

W dynamicznym środowisku biznesowym rozwijanie kompetencji pracowników staje się nieodłącznym elementem strategii sukcesu organizacji. Dofinansowanie kursów odgrywa zasadniczą rolę we wspieraniu przedsiębiorstw w rozwoju zasobów ludzkich. W 2024 roku istnieje kilka kluczowych źródeł finansowania, które umożliwiają organizacjom inwestowanie w rozwój umiejętności pracowników. Prowadzisz firmę, a może pracujesz w dziale HR i szukasz dotację na szkolenia na ten rok? W takim razie…
dowiedz się więcej
Blog, Wiedza i rozwój

Techniki sprzedaży – 10 technik sprzedażowych, których nie uczą w szkołach

Szkolenie umiejętności sprzedaży jest istotne w wielu zawodach, zwłaszcza związanych z handlem i obsługą klienta. Obecnie zawód handlowca czy też account managera zyskuje na popularności. Tego rodzaju osoby są zatrudniane w firmach o niemal każdej specjalizacji. Spełnienie stawianych wymagań dotyczących targetów nie należy jednak do prostych zadań. W codzienne obowiązki włożyć trzeba niemały wysiłek. Twoja praca może stać się znacznie prostsza, gdy…
dowiedz się więcej
Blog, Wiedza i rozwój

Jakie są techniki zarządzania?

Zarządzanie jest jednym z kluczowych elementów sukcesu w środowisku biznesowym. Pozwala ułożyć i usprawnić procesy, a tym samym przekłada się na poprawę efektywności. Nie ma jednak uniwersalnych zasad czy metod zarządzania, które pozwalają na odpowiednie zaplanowanie pracy w każdej branży czy firmie. Istnieją jednak różne techniki zarządzania, jakie można w nich wdrożyć. Poznaj zatem podstawowe z nich i sprawdź, jak mogą polepszyć wykonywanie codziennych zadań. Podstawowe…
dowiedz się więcej

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.